Foto: JOACHIM ADRIAN
Politik

Forhandlinger om landbrugspakke førte ikke til grøn tillægsaftale

Partierne bag landbrugspakken skal forhandle videre om nye grønne tiltag de kommende dage, oplyser Konservative

Politik

De blå partier kunne søndag aften ikke nå til enighed om en såkaldt tillægsaftale til den omdiskuterede landbrugspakke. Det oplyser Konservatives landbrugsordfører Rasmus Jarlov efter forhandlingerne.

»Der er blevet udvekslet synspunkter og forslag, men vi er ikke blevet enige om en tillægsaftale med de andre partier. vi fortsætter dialogen, får nogle flere forslag fra ministeren, og så regner jeg med, at vi taler videre de kommende dage«, sagde han efter forhandlingerne.

Men ser det ud som om, I kan få jeres ønsker om en mere grøn profil på landbrugspakken opfyldt?

»Det vil jeg i hvert fald ikke udelukke endnu. Vi har fået tilsendt nogle muligheder, så det er i hvert fald teknisk muligt«, lød det fra ordføren.

Forhandlingerne sker efter en uge, hvor eksperter på stribe har kritiseret regeringen for at male landbrugspakkens effekter urealistisk grønne. Eva Kjer Hansen er blevet beskyldt for talgymnastik, fordi hun har medregnet tallene fra 2013, 2014 og 2015 i tallet for kvælstofudledningen i 2016. En regnemåde, som har mødt massiv kritik for at få pakken til at se grønnere ud, end den i virkeligheden er.

K vil udlede mindre kvælstof

Kritikken fik de konservative til at understrege, at deres opbakning er betinget af, at kvælstofudledningen ikke stiger de kommende år, og derfor krævede partiet tidligere på ugen, at der bliver lavet nogle såkaldte tillægsaftaler til landbrugspakken, så den også bliver grøn de første tre år.

Det krav blødte partiet dog op på tidligere på dagen.

»Jeg tror ikke på, at vi kan reducere kvælstofudledningen i 2016, så tallene kommer til at gå i nul. Det er ikke realistik. Det er for hurtigt. Vi kan godt leve med, at der er en lille forøgelse af kvælstofudledningen de kommende år, hvis vi så har udsigt til en stor reduktion om 3-4 år«, sagde Rasmus Jarlov inden forhandlingerne.

Han står dog stejlt på, at kvælstodudledningen skal nedbringes de næste tre år, men vil ikke sætte tal på hvor meget.

»Konservative er villige til at bruge nogle penge på et rent vandløb, og derfor er vi villige til at betale«, siger han og poointerer, at partiet stadig har planer om at stemme for landbrugspakken på torsdag, når der er atstemning om gødningsnormen.

»Vi stemmer for landbrugspakken. Det, som vi forhandler om, er en tillægsaftale«.

Så hvis i ikke får det, stemmer i så stadig for?

»Det tager vi, når vi når dertil. Men foreløbigt håber vi, at alle kan se rimeligheden i, at vi sikrer et godt miljøregnskab«.

LA er fortsat skeptiske

Tidligere på ugen afviste både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, at de var klar til at lave en tillægsaftale.

»En aftale er en aftale«, lød det blandt andet fra landbrugsordfører fra Dansk Folkeparti Rene Christense. Rasmus Jarlov vil efter forhandlingerne ikke kommmentere, hvorvidt de andre partier i dag var mere åbne overfor tillægsafter.

»Stemningen var hård. Der er forskellige synspunker på, hvordan forløbet har været«, sagde han ovenpå en uge, hvor han er blevet beskyldt for ikke at dukke op, da man forhandlede landbrugspakken i december.

Liberal Alliance er da også fortsat skeptiske overfor en tillægsaftale.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I afviste tidligere på ugen at lave en tillægsaftale. Er i stadig afvisende overfor det?

»Det er vi. Vi har en aftale, som vi står fast på. Vi er jo ikke rigide i den forstand, at hvis der er noget inden for aftalen, som man kan rykke lidt rundt på, som kunne give mening, så skal man da aldrig være afvisende overfor det«, siger partiets landbrugsordfører Mette Bock og tilføjer:

»Men hvis der skal laves noget, så skal det være inden for den aftale, som der er, og så skal vi være enige om, at det grundlag, som den er lavet på, selvfølgelig er korrekt. Det er vores tilgang«.

Adspurgt hvilke tilag, som partiet kunne være med på. lyder svaret.

»Jeg har hørt nogle forslag, som der er blevet argumenteret godt nok for, til at vi kan se, at det skulle være fornuftigt. Men som sagt de konservative må jo komme med, hvad de konkret mener, der skal gøres, og så længe, vi kan blive enige om, at faglige grundlag er i orden, og at det kan foregå inden for den eksisterende aftale, så skal vi da ikke afvise på forhånd, men der er vi ikke nået til endnu«, siger hun og afviser, at partiet er klar på at bruge flere penge på landbrugpakken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce