LANDBRUGSPAKKE. Partierne bag landbrugsforliget mødes søndag aften for at gennemgå beregningerne, som danner grundlag for pakken.
Foto: Mads Nissen

LANDBRUGSPAKKE. Partierne bag landbrugsforliget mødes søndag aften for at gennemgå beregningerne, som danner grundlag for pakken.

Politik

Konservative bløder op i deres krav til landbrugspakken

Det er ikke længere et krav, at landbrugspakken skal udlede mindre kvælstof fra det første år

Politik

Når Det Konservative Folkeparti i dag mødes med miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) og de andre borgerlige partier bag landbrugspakken, er det ikke længere et krav, at pakken skal være grøn fra det første år.

Sådan lyder meldingen fra partiets landbrugsordfører, Rasmus Jarlov, forud for forhandlingerne.

»Jeg tror ikke på, at vi kan reducere kvælstofudledningen i 2016, så tallene kommer til at gå i nul. Det er ikke realistik. Det er for hurtigt. Vi kan godt leve med, at der er en lille forøgelse af kvælstofudledningen de kommende år, hvis vi så har udsigt til en stor reduktion om 3-4 år«, siger han.

Men tidligere på ugen krævede din formand, Søren Pape Poulsen, at det skulle gå i plus fra 2016?

»Ja, men jeg tror, det bliver rigtig svært at finde på noget meningsfyldt, så det allerede fra 2016 går i plus. Vi kan ikke forlange det umulige nu, og hvis der ikke er nogle muligheder for at få det til at gå i plus, så er der ikke noget, vi kan gøre ved det«, siger han og forklarer, at partiet har stillet en række forslag til grønne forbedringer, som embedsmændene i Miljø- og Fødevareministeriet er ved at regne på.

»Det er blandt andet nogle af de initiaver med at oprette skov og øget vandrensning i vådområder og den slags ting, som kan sikre, at der kommer mindre kvælstof i vandmiljøet. Jeg har svært ved at opstille et mål for en reduktion, før jeg ligesom ved, hvilke handlemuligheder der ligger«, sige han.

Beskyldes for talgymnastik

Dagens nye forhandlinger sker efter en uge, hvor eksperter på stribe har kritiseret regeringen for at male landbrugspakkens effekter urealistisk grønne. Eva Kjer Hansen er blevet beskyldt for talgymnastik ved at inddrage tidligere års miljøforbedringer i regnestykket og dermed give indtryk af, at landbrugspakken vil forbedre miljøet fra start.

I regeringens regnestykke medregnes tallene fra 2013, 2014 og 2015 i tallet for kvælstofudledningen i 2016. En regnemåde, som har mødt massiv kritik for at få pakken til at se grønnere ud, end den i virkeligheden er.

Kritikken fik de konservative til at understrege, at deres opbakning er betinget af, at kvælstofudledningen ikke stiger de kommende år, og derfor krævede partiet tidligere på ugen, at der bliver lavet nogle såkaldte tillægsaftaler til landbrugspakken, så den også bliver grøn de første tre år.

Men nu har piben altså fået en anden lyd. Rasmus Jarlov forventer ikke, at partierne kan lande en aftale, der får regnestykket til at gå i nul.

Han regner heller ikke med, at parterne vil lande en aftale i dag, da embedsmændene endnu ikke er færdige med at regne på de forskellige forslag.

Regeringens landbrugspakke er en aftale mellem De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er tilfreds med aftalen. Dermed er Konservatives stemmer afgørende for Eva Kjer Hansen. Men Rasmus Jarlov pointerer, at Det Konservative Folkeparti stadig står bag den landbrugspakke, der er aftalt, og at tiltagene ikke må skade landbrugets konkurrenceevne eller koste for meget. De kompenserende tiltag skal således lægges oveni landbrugspakkens tiltag.

Eva Kjer Hansen har ugen igennem forsvaret regnestykket og blandt andet udtalt, at den tidligere regering regnede kvælstof-udledningen ud på samme måde. Men Rasmus Jarlov mener fortsat, at det er kritisabelt, at Konsevative og de andre partier »har indgået en aftale på et forkert grundlag«.

»Der er et principielt problem i, at vi har indgået aftalen på et forkert grundlag, så derfor vil jeg have en tillægsaftale, så det bliver mere grønt«, sige han.

Han vil dog endnu ikke tage stilling til, hvilke konsekvenser fadæsen skal have for ministeren.

»I dag handler det om, hvad vi kan lave af nye og grønne tiltag, og så må vi tage processen omkring det her efter samrådet på tirsdag«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce