Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Illustration: Aslak Elias Kelkka
Foto: Illustration: Aslak Elias Kelkka
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er regeringens forslag, der øger udledningen af kvælstof

På flere områder vil regeringen lempe landmændenes muligheder for at udlede kvælstof.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det hele handler om atom nummer syv i det periodiske system - bedre kendt som kvælstof.

For mere end en måned siden indgik Venstre-regeringen sammen med de andre partier i blå blok en aftale, der på en stribe områder lemper reglerne for udledning af kvælstof, som landmændene spreder ud over deres marker i form af husdyrgødning og kunstgødning til potentiel skade for vandløb, grundvand og hav.

Aftalen er allerede i fuld gang med at blive omdannet til lovgivning, men i Berlingske har en stribe eksperter rejst så skarp en kritik af regeringens regnestykke, når det gælder mængden af kvælstof, at miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen er kommet under heftig beskydning - blandt andet fra de konservative.

LÆS MERE

Men hvad handler slagsmålet om? Her er et udpluk af de tiltag, der øger udledningen af kvælstof:

  • Randzoner

Regeringen har fjernet kravet om randzoner. Hidtil har landmænd haft forbud at dyrke jorden op til ni meter fra vandløb og søer med det formål at mindske udslippet af blandt andet kvælstof i vandmiljøet. Denne regel blev afskaffet 27. januar. De øvrige tiltag behandles fortsat i Folketinget.

  • Efterafgrøder

Med pakken vil regeringen også fjerne kravet om efterafgrøder, der typisk sås på markerne efter høsten af korn eller en anden hovedafgrøde. Der er tale om 60.000 hektar, hvor efterafgrøder ikke længre vil være et krav. Formålet med efterafgrøder er at optage og fastholde den kvælstof, som ellers ville sive længere ned i jorden hen over efteråret.

  • Kvælstofkvoter

Partierne bag aftalen er også enige om at lempe på gødskningsreglerne. Fremover må landmænd gødske omkring 20 procent mere end i dag. Der bliver tale om en udfasning allerede fra i år, hvor reglen udfases med 2/3 og den resterende 1/3 i dyrkningssæsonen 2016/17.

Med de nye kvælstofkvoter får landmændene også mulighed for at have flere svin per hektar.

  • Akvakultur

Som led i en vækstplan for dambrug og anden havbrug vil regeringen også øge kvoten inden for udledning af kvælstof inden for denne sektor.

Professor: En historisk omlægning

Med disse og andre tiltag er der tale om »en af Danmarkshistoriens største omlægninger af miljøreguleringen«, siger professor Kaj Sand-Jensen fra Biologisk Institut på Københavns Universitet, der er en af de eksperter, som har kritiseret Eva Kjer Hansen (V).

»Derfor skal der selvfølgelig være tid til at belyse konsekvenserne til fulde, så hele befolkningen også kender dem«, siger han.

Ifølge professoren vil øget gødskning, fjernelse af randzonerne og andre tiltag betyde et øget udledning af kvælstof til havet på mellem omkring 6.500 og 10.000 tons om året. Allerede i dag udledes til sammenligning omkring 57.000 ton til havet hvert år, hvilket er markant over målsætningen på 42.000 ton i vandrammerdirektivet, fremhæver professoren.

»Når man fjerner virkemidler, som har været effektive, uden umiddelbart at sætte noget i stedet, så får man selvfølgelig en merpåvirkning«, siger han.

Regeringens regnestykke bliver blandt andet kritiseret, fordi det inkluderer nogle positive effekter for årene 2013-2015 i tallene for 2016. Ydermere er der også kritik af de initiativer, der skal dæmme op for udledningen af kvælstof.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det gælder blandt andet finansiering af såkaldt frivillige kollektive kompenserede virkemidler under landdistriktsprogrammet i 2017-2020. Konkret kan det være vådområder og skovrejsning, der har det til fælles, at de hjæper med at holde på kvælstof.

Indsatsen skal efter planen give en reduktion på 1.435 ton kvælstof i 2021. Men kritikerne påpeger, at initiativerne er frivillige, og at det kan tage tid, før de virker.

»Når man planter skov på en gammel kornmark, så har det ikke den store effekt de første år, fordi de små træer ikke nå at sutte kvælstof op ad jorden. Et vådområde er heller ikke noget, man bare lige går ud og laver«, siger siger Lisbet Ogstrup, der er seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

LÆS MERE

På tirsdag i næste uge skal Eva Kjer Hansen svare på kritikken under et samråd i Miljø- og Fødevareudvalget i Folketinget. Inden da er det planen at afholde en høring med eksperter og embedsmænd. Hidtil har hun pure afvist at have misinformeret Folketinget, sådan som partierne i rød blok mener.

»Jeg har hverken vildledt eller givet ukorrekte oplysninger. Jeg har fuldt ud lagt frem, hvad det er for nogle tal, vi har baseret os på, og hvad det er for nogle valg, der har været truffet«, siger Eva Kjer Hansen til Ritzau.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden