Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Samråd. Under et længe ventet og velbesøgt samråd i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, der foregår netop nu, fastholder Eva Kjer Hansen regeringens linje og afviser på ny kritikken af hendes håndtering af sagen.
Foto: Jacob EHRBAHN

Samråd. Under et længe ventet og velbesøgt samråd i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, der foregår netop nu, fastholder Eva Kjer Hansen regeringens linje og afviser på ny kritikken af hendes håndtering af sagen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eva Kjer: »Jeg skulle nok have sat en lille stjerne«

Den stærkt kritiserede miljø- og fødevareminister står fast på, at hun har håndteret sagen om landbrugspakken korrekt. Set i bakspejlet ville hun dog gerne have indført »en lille stjerne« i en tabel.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) afviser entydigt, at hun har vildledt Folketinget om den omstridte landbrugspakke.

Under et længe ventet og velbesøgt samråd i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, der foregår netop nu, fastholder hun således regeringens linje og afviser på ny kritikken af hendes håndtering af sagen.

Kun én ting ville hun have gjort anderledes, fortæller hun. En lille fodnote i landbrugspakken, om at udgangspunktet i baseline er år 2012 og ikke 2016, som det fremgår af tabellen, kunne have været afklarende. Længere ønsker hun ikke at gå.

»Jeg skal gerne medgive, at det kunne have været fint, hvis der havde været en lille stjerne, som havde husket folk på, at det er 2012, der er udgangspunktet. Jeg mener, at jeg nøje har forklaret, hvorfor det er 2012. Det er de senest mulige data, vi har. Jeg kan godt ærgre mig over, at jeg ikke lavede den lille stjerne, sådan så tabellen var selvforklarende«, sagde hun i starten af samrådet og tilføjede, at det dog fremgår af et notat til de politiske partier den 10. december 2015.

Udtalelsen kommer, efter at de konservatives Rasmus Jarlov efterspørger en erkendelse fra Eva Kjer Hansen.

»Jeg har brug for, at ministeren erkender, at det kvælstofregnskab, der blev lagt frem, ikke var retvisende«, siger Rasmus Jarlov.

Den erkendelse har Rasmus Jarlov dog to timer inde i samrådet fortsat ikke fået, selvom han selv og samlige af oppositionens ordførere med forskelligt skyts har forsøgt at få ministeren til at erkende, at når hun har talt om, at 'pakken' giver et positivt miljøregneskab, så er det løgn og latin. Partierne mener nemlig ikke, at man kan regne den såkaldt baseline-effekt, der er en reducering i udledningen af kvælstof, som ikke har noget med landbrugspakken at gøre, med, når der er blevet spurt til regnestykket i landbrugspakken.

Minister afviser vildledning

Men den præmis køber ministeren ikke:

»Baselineeffekten snakker vi om i forhold til vandplanerne. Jeg har hele tiden forholdt mig til den samlede effekt, og her hænger baseline og landbrugspakken uløseligt sammen, så det er det samlede rengestykke, som jeg koncentrerer mig om. Det, der er interessant for os, er jo den samlede udledning, og der er det vigtigt, at det går i et grønt plus, og det gør det. «, siger hun.

Oppositionspartierne mener alle, at ministeren har vildledt Folketinget og er klar til at stille hende til ansvar. Derfor hviler alles øjne nu på de konservative, som er tungen på vægtskålen, hvis ministeren skal have en såkaldt næse, som er en kritisk udtalelse om ministeren.

Ved samrådet udtaler Konservatives landbrugsordfører Rasmus Jarlov, at han er glad for, at ministeren erkender, at der mangler en stjerne i tabellen, som han mener er et skridt på vejen, men et »meget lille skridt«.

»Det skal ikke være sådan, at der skal masser af forsider på landsdækkende aviser til, fire udsendelser i Deadline, eksperthøring herinde i Folketinget, syv eksperter, der sidder og siger det samme, før vi kan komme så langt, at ministeren siger, at det kunne måske godt være, at der kunne være tilføjet en lille bitte stjerne forneden i et kvælstfregnskab. Den erkendelse bør komme noget hurtigere«, siger han også og tilføjer:

»Det er helt entydigt, at den måde, som ministeriet har brugt de tal, som man har fået fra Aarhus Universitet på med henblik på baseline, simpelthen ikke giver det rigtige billede«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden