Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mistillid. Eva Kjer Hansen kan ovenpå halvanden uge med kritik fra både eksperter, støtteparti og oppositionen vinke farvel til ministerposten
Foto: EHRBAHN JACOB

Mistillid. Eva Kjer Hansen kan ovenpå halvanden uge med kritik fra både eksperter, støtteparti og oppositionen vinke farvel til ministerposten

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Konservative vil fyre Eva Kjer Hansen

Det Konservative Folkeparti udtrykker mistillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen. Dermed ser hun ikke ud til at kunne fortsætte som minister.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De konservative har mistet tilliden til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

Det oplyser formand Søren Pape Poulsen på et pressemøde.

Dermed ser hun ikke ud til at kunne fortsætte som minister, da en samlet opposition længe har forsøgt at vælte taburetten under Eva Kjer Hansen.

Det sker efter et næsten tre timer langt samråd, hvor de konservative og oppositionen afkrævede ministeren svar på de omdiskuterede beregninger bag regeringens landbrugspakke. En pakke, som blå blok - inklusiv de konservative - indgik en aftale om før jul, og som for de konservative var betinget af et grønt miljøregnskab.

Partiets landbrugsordfører, Rasmus Jarlov, forsøgte tre gange under samrådet at få ministeren til at erkende, at tallene fra landbrugspakken »ikke er retvisende«. Men uden held.

Under hele samrådet fastholdt ministeren nemlig regeringens linje og afviste kritikken. Kun én ting ville hun have gjort anderledes, fortalte hun. En lille fodnote i landbrugspakken, om at udgangspunktet for regeringens beregninger er 2012 og ikke 2016, som der står i tabellen. Længere ønskede hun ikke at gå.

Men det var ikke et svar, som stillede de konservative tilfreds. Undervejs var der flere indikationer på støttepartiets skuffelse over ministeren.

Under samrådet tweetede de konservatives miljøordfører Mette Abildgaard:

»Ministeren svarede slet ikke på mit spørgsmål. Ufatteligt at være så arrogant, når syv førende forskere undsiger ens regnemetode«, skrev hun.

Ministerens skæbne blev efter alt at dømme afgjort, da Rasmus Jarlov i slutningen af samrådet gav Eva Kjer Hansen en sidste chance for erkende at have fremlagt misvisende beregninger:

»Nu prøver jeg at spørge ministeren en aller sidste gang, om hun vil erkende, at tallene bag landbrugspakken ikke er retvisende?«.

Men det ville ministeren ikke.

Da Rasmus Jarlov kom ud fra samrådet, lød meldingen derfor, at ministeren ikke havde gjort det nemmere for sig selv, hvorefter han mødtes med den konservative folketingsgruppe, som blev enige om at vælte ministeren.

Den seneste halvanden uge har pakken været kritiseret i flere vendinger. Blandt andet for, at ministeren i regnestykket af landbrugspakkens kvælstofudledninger har medregnet den såkaldte baseline-effekt, der er kvælstof-reduceringer, som ikke har noget med landbrugspakken at gøre.

Ministeren er særligt blevet kritiseret for i samme regnestykke at medregne baseline-effekterne fra 2013, 2014 og 2015 i tallet for udledningen i 2016. En regnemåde, som har mødt massiv kritik for at få pakken til at se grønnere ud, end den i virkeligheden er.

Kritikken fik i sidste uge de konservative til at understrege, at deres opbakning til landbrugspakken er betinget af, at kvælstofudledningen ikke stiger de kommende år, og derfor krævede partiet, at der bliver lavet nogle såkaldte tillægsaftaler til landbrugspakken, så den bliver mere grøn.

Støttepartiet har siden søndag forhandlet med ministeren og resten af blå blok om tillægsaftalerne, men er endnu ikke nået til enighed.

På torsdag skal den første og største del af landbrugspakken til afstemning i Folketinget. En afstemning, som støttepartiet fortsat vil stemme ja til. De har blot ikke tillid til ministeren længere.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden