Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Krisemøde i blå blok: Løkke og Pape i natlig magtkamp

Borgerlige partispidser forsøger at holde sammen på kriseramt blå blok

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På et dramatisk krisemøde i Statsministeriet kæmpede Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag aften for at redde sin landbrugsminister - og muligvis sin regering.

De konservative har meddelt, at partiet ikke længere har tillid til miljø- og landbrugsminister Eva Kjer Hansen (V).

Men statsministeren synes ikke at være villig til at ofre sin minister, og dermed er opstået en højst usædvanlig magtkamp, der potentielt kan udløse et folketingsvalg, hvis både statsministeren og den konservative leder nægter at bøje af.

Klokken 23.30 forlod både DF og LA mødet, som derefter fortsatte som et direkte opgør mellem Løkke og Pape.

Klokken 23.45 forlod også Søren Pape Poulsen mødet uden at svare på, hvordan hans møde med statsministeren var endt.

Det intense forløb kom blot et døgn efter at de to samme partiformænd i al venskabelighed havde fejret den konservative 100 års fødselsdag med sjove stikpiller om det historiske had-kærlighedsforhold mellem V og K.

Pape forlod krisemøde

Krisemødet begyndte kort efter klokken 21, men aftenens hovedperson, den konservative leder Søren Pape Poulsen, forlod tidligt mødet for at deltage i flere tv-interview og for at foretage telefonopkald.

Først ved 22.30-tiden vendte han tilbage til Statsministeriet for at genoptage mødet.

»Eftersom vi har aftalt, at vi venter med at gå videre, til jeg kan komme tilbage, så tror jeg ikke, jeg går glip af noget«, sagde han, inden han forsvandt ind i Statsministeriet.

»Det er jo sådan, det er«

Under vandreturene frem og tilbage mellem sit kontor og de forskellige tv-interview fastholdt Søren Pape over for Politiken, at Eva Kjer Hansen må fjernes fra sin ministerpost.

»Vi har jo udtrykt mistillid til ministeren, og så er det jo sådan, det er«, sagde han.

Ud over statsministeren deltager også DF-formand Kristian Thulesen Dahl og Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøl. Den sidstnævnte deltager, fordi partiformand Anders Samuelsen er i London.

Thulesen og Ammitzbøl forlod mødet

Kort før 23.30 har Dansk Folkeparti og Liberal Alliance forladt mødet, fordi de efter eget udsagn ikke havde mere at bidrage med.

»Det er et meget, meget underligt forløb«, sagde DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

»Jeg kan bare konstatere, at vi har været igennem en meget meget mystisk dag på Christiansborg. Vi havde møde blandt de fire partier i formiddags. Og der var ikke antydning af at det her skulle betyde en dag, hvor en minister skal gå af«.

Simon Emil Ammitzbøl var på samme linje:

»Den konservative mistillid til Eva Kjer Hansen er kommet som et lyn fra en klar himmel«.

LA bakker op om Kjer

På vej ind til mødet kaldte Kristian Thulesen Dahl sagen for »noget fnidder«, mens Simon Emil Ammitzbøll udtrykte fuld tillid til Eva Kjer Hansen.

Han undrede sig over, at de konservative vil vælte ministeren, mens partiet samtidig lover at stemme for den kontroversielle landbrugspakke, der har udløst krisen. Samme undren gav Kristian Thulesen Dahl udtryk for, da han forlod aftenens krisemøde.

Forklaringen fra de konservative lyder, at Eva Kjer Hansen ikke har villet erkende, at hendes oplysninger om pakkens betydning for miljøet har været misvisende.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden