Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ventetid. Det kan tage en uge at afgøre Eva Kjer Hansens (V) skæbne, hvis hun skal væltes ved hjælp af et mistillidsvotum.
Foto: Jacob Ehrbahn

Ventetid. Det kan tage en uge at afgøre Eva Kjer Hansens (V) skæbne, hvis hun skal væltes ved hjælp af et mistillidsvotum.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eva Kjer Hansen kan tidligst væltes om en uge

Hvis miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen skal væltes ved hjælp af et mistillidsvotum i Folketinget, kan det tidligst ske på onsdag i næste uge.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens fremtid på ministerholdet er usikker.

Men hvis de konservative og oppositionen vil gøre alvor af truslen om at vælte hende som minister, kan det tidligst ske onsdag klokken 13 i næste uge.

Det oplyser en kilde i Folketingets sekretariat på baggrund af oplysninger fra Folketingets Lovsekretariat til Politiken.

»Et mistillidsvotum skal behandles som led i en forespørgselsdebat og en sådan kan tidligst finde sted i Folketingssalen i næste uge. Og det bliver i form af en såkaldt hasteforespørgsel«, lyder det.

Det skyldes, at Folketingets Præsidium har besluttet, at en anmodning om en hasteforespørsel skal afgøres senest tre mødedage, efter at Folketingets formand formelt har anmeldt forespørgslen. Og efter et kig kalenderen betyder det tilsyneladende, at det ikke kan ske, før om en uge. Hvis hasteforespørgslen skal afholdes på onsdag, betyder det samtidig, at forespørgslen senest skal anmeldes til Folketinget torsdag i denne uge for at overholde de gældende frister.

Det er kun sket én gang tidligere i historien, at Folketinget har afgivet et mistillidsvotum til en minister. Helt tilbage i oktober 1947 udtrykte Folketinget formelt mistillid over for daværende Venstre-statsminister Knud Kristensen. Han forlod to år senere Folketinget.

I oppositionen afventer man foreløbigt situationen. Forventningen blandt flere af de røde partier er, at Eva Kjer Hansen selv vil gå af. Sker det ikke, vil oppositionspartierne i første omgang overlade serveretten til Det Konservative Folkeparti, oplyser flere kilder til Politiken.

Situationen skabte også forvirring om et planlagt samråd med Eva Kjer Hansen onsdag om Bæredygtigt Landbrugs indflydelse på regeringens politik. Mens oppositionspartiernes ordførere onsdag morgen med forundring kunne konstatere, at Eva Kjer Hansen mødte på arbejde i ministeriet, begyndte sonderingerne om, hvordan samrådet skulle gennemføres. Som oprindelig planlagt eller på en måde, så det måske nærmere kom til at handle om, at Eva Kjer Hansen tilsyneladende ikke har tænkt sig at rette sig efter gårsdagens melding fra de konservative og dermed et flertal i Folketinget.

»Vi diskuterer, hvordan vi håndterer et samråd med en minister, som et flertal i Folketinget har udtrykt mistillid til. Dette er det, der er udfordringen«, siger miljøordfører Maria Reumert Gjerding (EL).

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden