Fra venstre Benny Damsgaard, Mai Mercado, Søren Pape og Brian Mikkelsen.
Foto: Jens Dresling/POLFOTO

Fra venstre Benny Damsgaard, Mai Mercado, Søren Pape og Brian Mikkelsen.

Politik

Her er holdet, der støber Papes kugler

Som de fleste politiske ledere lytter også Søren Pape til en snæver kreds af rådgivere.

Politik

Redaktionen oplyser: Denne artikel er opdateret med rettelser, se nederst.

Det Konservative Folkeparti står ved en skillevej.

Partiet, der i mandags fyldte 100 år, forsøger ihærdigt at trække taburetten væk under miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). Men det er bestemt ikke risikofrit.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nægter at fyre sin minister, og derfor er bolden nu igen tilbage på de konservative og Søren Pape Poulsens banehalvdel.

Går partiet fortsat hårdt til Løkke og stiller krav om Eva Kjer Hansens afgang, kan det i yderste konsekvens føre til, at regeringen udskriver et nyt folketingsvalg. Og de konservative, der ved folketingsvalget sidste år kun fik 3,4 procent af stemmerne, risikerer - hvis alt går galt for Pape og co. - at ryge helt ud af Folketinget.

Derfor er der lige nu som leder af Det Konservative Folkeparti endog meget god grund til at tænke sig godt om. Men hvem spørger den relativt nye formand Pape egentlig til råds, når han stikker kursen ud?

Her er Papes generalstab:

Brian Mikkelsen

Foto: ENGEL JANUS/POLFOTO

Det Konservative Folkepartis næstformand har uden tvivl den parlamentariske erfaring til at rådgive den mere uerfarne formand Søren Pape. Brian Mikkelsen har besiddet hele tre ministerposter og selv befundet sig midt i en ministerrokade. Han har siddet i Folketinget i 22 år og er dermed den klart mest erfarne mand i den konservative gruppe. Hvis nogen kan overskue konsekvenserne for partiet af den aktuelle krise, bør det være Brian Mikkelsen.

Benny Damsgaard

Benny Damsgaard er partiets kommunikationschef og en flittig partisoldat på de sociale medier, hvor han dagligt redder konservative tråde ud. Det var tidligere formand Lars Barfod, der i 2013 hentede Benny Damsgaard ind som pressechef for at redde partiet væk fra spærregrænsen. Men selv om partiet i dag er tættere på spærregrænsen end nogensinde før, er den 44-årige pressechef stadig en del af partiets strategiske inderkreds. En plads, som Benny Damsgaard har brugt størstedelen af sit liv til at gøre sig fortjent til. Således har Benny Damsgaard været medlem af de konservative i 27 år, været formand for Konservativ Ungdom og senest toprådgiver for Dansk Industris administrerende direktør, Karsten Dybvad.

Mai Mercado

Foto: ENGEL JANUS/POLFOTO

35-årige Mai Mercado er tidligere lokalformand for Konservativ Ungdom og medlem af Odense Byråd i perioden 2005-2012. Hun blev valgt ind i Folketinget i 2011 og har været partiets politiske ordfører siden 2014. Hun har derfor en vægtig stemme i forhold til at udstikke partiets kurs. Som politisk ordfører skal hun fremføre partiets politik udadtil og tages utvivlsomt også med på råd af Pape i denne sag.

Rasmus Jarlov

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Foto: LEHMANN MARTIN/POLFOTO

I den aktuelle krise hviler der også et stort ansvar på landbrugsordføreren Rasmus Jarlov. Det er ham, der har siddet med de tal, der er grunden til hele balladen, og ham, der i første omgang har følt sig ført bag lyset af Eva Kjer Hansen. Derfor har han formentlig også spillet en væsentlig rolle i forhold til formand Papes beslutning om at konfrontere Eva Kjer Hansen. Ved siden af posten som medlem af Folketinget varr Jarlov også indtil august 2015 leder af de konservative på Københavns Rådhus.

Rettelser:

I tidligere versioner af denne artikel fremgik det fejlagtigt, at Brian Mikkelsen tidligere har været Det Konservative Folkepartis formand. Rasmus Jarlov er heller ikke længere leder af de Konservative på københavns Rådhus - han udtrådte i august 2015. Desuden fremgik det, at Mai Mercado har været politisk ordfører fra 2007. Det var i Odense Byråd; hun blev først politisk ordfører i folketingsgruppen i 2014. Det fremgik også, at Mai Mercado har været formand for KU; det var for en lokalafdeling i Odense. Endelig fremgik det i en tidligere version, at K fik 10.4 pct. af stemmerne ved valget i 2011. Det rigtige tal var 4,9 pct. Politiken beklager fejlene.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce