Lars Løkke vil undgå ministerfyring og nyt folketingsvalg ved at indkalde blå blok til forhandlinger. Kilde: politiken.tv / Tekst og redigering: Jakob Kyed Jakobsen

Politik

Løkke vil både true og lokke Pape

Statsministeren forsøger at intimidere Konservative for at redde Eva Kjer Hansen. Truslen er et valg, som begge dårligt kan tåle.

Politik

Selv om de borgerlige partiledere har afsat de næste par dage til at forsøge at redde deres samarbejde, er tidspunktet for en blød landing i striden om landbrugspakken forpasset.

Konflikten om miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens fremtid er blevet kørt for højt op. Den brutale magtkamp mellem Venstres statsminister, Lars Løkke Rasmussen, og Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, kommer til at gøre rigtig ondt på en af dem. Muligvis på begge.

Lars Løkke forsøger med en usædvanlig manøvre at redde sin miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansens, politiske liv ved simpelthen at lade hende fortsætte, skønt der er et erklæret politisk flertal imod hende.

På den måde vil han tvinge Konservative til aktivt at støtte et mistillidsvotum i folketingssalen, hvis de vil drage konsekvensen af deres utilfredshed med hendes ageren i forhandlingerne om landbrugspakken. Det kan tidligst ske onsdag i næste uge. Løkke køber sig tid. Den bruger han til både at true og lokke Konservative.

Truslen blev sendt af sted på et pressemøde onsdag eftermiddag i Statsministeriet, der var lige så usædvanligt som resten af det seneste døgn. Efter at have sået tvivl om regeringens fremtid med et opslag på Facebook tirsdag aften, var Løkke tavs, indtil han dukkede frem på pressemødet, der i sig selv mindede lidt om et facebookopslag. Kort og uden plads til spørgsmål fra pressen.

Lars Løkke Rasmussen lagde et tungt pres på den lille konservative folketingsgruppe med den urutinerede formand ved retorisk at italesætte Eva Kjer Hansen-sagen som en eksistentiel krise for hele det borgerlige Danmark, hvor et folketingsvalg kan blive den eneste udvej.

Tre mulige udfald

Intimidering kan være effektivt. Da Lars Løkke Rasmussen hang helt ude i tovene som Venstre-formand i 2014, vendte han nederlag til sejr i en mand-til-mand med udfordreren Kristian Jensen i en kælder i Odense.

I dag kom lokkemaden efterfølgende på bordet, da Løkke aftalte med de borgerlige partiledere at indlede forhandlinger om en grøn tillægspakke til den omstridte landbrugspakke. Her er der udsigt til miljøindrømmelser til Konservative, og pengene vil givetvis sidde mere løst end hidtil. Efter mødet talte Løkke med pludselig optimisme om en »konstruktiv« og »fremadrettet« stemning.

Hvis Søren Pape Poulsen tilbydes en stor pose miljøpenge, bliver det sværere at vælte en minister på grund af et princip

Den optimisme kunne man ikke genfinde hos Søren Pape Poulsen, der holder fast i sin mistillid til ministeren.

Lars Løkke Rasmussen kan håbe på, at Konservative under pres ikke kan holde sammen om et miljøkrav, der ikke er hjerteblod for alle i partiet. Han spiller dog højt spil. Politisk kaos rammer ham selv.

Der tegner sig i hvert fald tre mulige udfald:

Konservative kan frede Eva Kjer Hansen mod at få indrømmelser. Hvis Søren Pape Poulsen tilbydes en stor pose miljøpenge, bliver det sværere at vælte en minister på grund af et princip. Uanset hvad vil det dog være en åbenlys ydmygelse for Søren Pape Poulsen.

Løkke kan konstatere, at et flertal er imod Eva Kjer Hansen og udskrive valg. Men Venstre ligger elendigt i meningsmålingerne og vil ikke nødvendigvis blive belønnet for et »gyllevalg«. Det samme gælder Konservative.

Eva Kjer Hansen kan gå af. Enten af egen drift eller på opfordring fra Lars Løkke Rasmussen. Det vil være en stor ydmygelse efter det seneste døgn. For statsministeren handler det givetvis både om politik og magt. Liberal Alliance har flere gange truet regeringen.

Lars Løkke Rasmussen formulerede risikoen på sit pressemøde. Hvis Eva Kjer Hansen vælter, hvem bliver så den næste?

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce