Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Både Konservative og rød blok, har ikke længere tillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, efter hun angiveligt har misinformeret om landbrugspakkens konsekvenser for miljøet Kilde: Politiken TV / Johannes Skov Andersen og Henrik Haupt

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Talfinten, der kan vælte regeringen

Forstå regnestykket, der har udløst regeringens krise.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Omdrejningspunktet for regeringskrisen er regnestykket bag landbrugspakkens udledning af kvælstoffer. En pakke, som blå blok - inklusiv de Konservative - indgik en aftale om før jul, og som støttepartiet fortsat agter at stemme for.

Striden går derfor ikke på indholdet i landbrugspakkens 30 initiativer, der blandt andet afskaffer randzonerne og giver landmænd lov at gøde mere, men i stedet på en flig af den tabel, som ministeren har fremlagt om miljøregnskabet bag pakken.

Her har ministeren medregnet den såkaldte baselineeffekt, der er kvælstofreduceringer, som ikke har noget med landbrugspakken at gøre. Det er for eksempel effekterne af, at flere landmænd omlægger til økologi og at flere landbrug bliver taget ud af drift.

K: Man kan ikke pulje tal

Talfinten går kort sagt ud på, at ministeren i samme regnestykke har medregnet baselineeffekterne fra 2013, 2014 og 2015 i tallet for udledningen i 2016.

»Ministeren har lagt fire års reduktioner af kvælstof ind i et år. Det svarer til, at man laver en finanslov, hvor man lægger indtægter fra fire års selskabsskat ind i budgettet for 2016 for at få et overskud. Her har man taget fire års reduktioner af kvælstof og lagt ind i 2016 for at få et miljøregnskab, hvor kvælstofsudledningen falder, selvom det ikke er tilfældet«, siger Rasmus Jarlov og fortsætter:

»Ministeren vil stadig ikke erkende, at der er noget problem med tallene. Hun vil bare ikke fremlægge et retvisende billede for Folketinget eller offentligheden af konsekvenserne af denne landbrugspakke. Det kan vi ikke arbejde med. Det er et spørgsmål om tillid til ministeren. Når hun nægter at lægge de rigtige ting frem, så kan vi ikke han tillid til hende«, siger han.

Forskere fastholder kritik af regnestykke

Ministerens regnemåde mødte i går også kritik fra syv forskere, der var indkaldt til en høring om regnestykket. Under høringen bad Socialdemokraternes fødevareordfører, Simon Kollerup, eksperterne om at række hånden op, hvis de kunne »forsvare ministerens udtalelser om, at der vil være grønt plus som følge af landbrugspakken i år 2016, 2017 eller 2018«.

Men ingen rakte hånden op, og i stedet fortsatte forskerne med at udtrykke deres kritik.

»Det er ikke retvisende at medregne tidligere års effekter«, lød det blandt andet fra Kurt Nielsen, der prodekan ved Videnskab og Teknologi på Aarhus Universitet.

Minister vil ikke erkende kritik

Eva Kjer Hansen fastholdt under gårdsagens samråd, at hendes ministerium ikke har lagt skjul på beregningerne, og at hun ikke har vildledt Folketinget. Men i spørgsmålet om baseline-udregningen for 2016, kom der dog en lille indrømmelse:

»Jeg skal gerne medgive, at det kunne have været fint, hvis der havde været en lille stjerne, som havde husket folk på, at det er 2012, der er udgangspunktet. Jeg mener, at jeg nøje har forklaret, hvorfor det er 2012. Det er de senest mulige data, vi har. Jeg kan godt ærgre mig over, at jeg ikke lavede den lille stjerne, sådan så tabellen var selvforklarende«, sagde hun i starten af samrådet og tilføjede, at det dog fremgår af et notat til de politiske partier den 10. december 2015.

LA: Konservative har ikke fulgt godt nok med

Liberal Alliance mener imidlertid ikke, at De Konservative kan være overraskede over metoden med at lægge reduktioner fra flere år sammen.

I dag lagde partileder Anders Samuelsen et billede af et notat fra et forhandlingsmøde 10. december frem på Twitter, hvor det fremgår, at netop regnemetoden med at lægge årene sammen, er en af de ting i landbrugspakken, som kan skabe problemer i forhold til Danmarks EU-retlige forpligtelser

Sagt med andre ord bruger Anders Samuelsen advarslen om mulig EU-kritik af regnemetoden som argument for, at De Konservative ikke har fulgt godt nok med.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden