Politiken lancerer nyt historiemagasinLæs mere

Både Konservative og rød blok, har ikke længere tillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, efter hun angiveligt har misinformeret om landbrugspakkens konsekvenser for miljøet Kilde: Politiken TV / Johannes Skov Andersen og Henrik Haupt

Politik

Nu er der flertal for at vælte Eva Kjer Hansen

Konservative vil stemme for at vælte Eva Kjer Hansen, men opfordrer hende til at gå selv.

Politik

Konservative vil stemme for rød bloks forslag om mistillid til fødevare- og miljøminister Eva Kjer Hansen (V). Men partiet opfordrer hende til at gå selv.

Det siger Mai Mercado, partiets politiske ordfører, til Politiken.

»Det er meget enkelt, for det følger af, at vi har udtrykt mistillid, så er det naturligt at stemme for«, siger Mai Mercado og tilføjer:

»Der er ingen tvivl om, at det vil være langt lettere for Venstre-regeringen, hvis hun trækker sig inden, for så får vi ikke nogen afstemning, og så får Venstre ikke det nederlag«.

Udtalelsen kommer, efter at rød blok torsdag blev enig om at kræve en hasteforespørgselsdebat i folketingssalen om miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) fremtid.

»Folketinget kan konstatere, at miljø- og fødevareministeren har givet indtryk af, at miljøregnskabet er bedre, end det reelt er. Ministeren har ikke givet et retvisende billede af konsekvenserne af fødevare- og landbrugspakken. På den baggrund udtrykker Folketinget mistillid til fødevare- og miljøministeren«, skriver oppositionen i forslaget til en vedtagelsestekst.

Forslaget kan tidligst behandles i Folketinget på onsdag.

S: Løkke ignorerer flertal

Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, retter skytset mod statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der har ladet Eva Kjer Hansen fortsætte sit arbejde trods mistillid fra et flertal i Folketinget.

»Normalt vil en statsminister tage sådan noget til efterretning og udpege en ny minister, men her har Lars Løkke Rasmussen valgt at ignorere et flertal i Folketinget, som ikke længere har tillid til Eva Kjer Hansen som minister. Derfor er det en naturlig konsekvens, at Folketinget selv må bringe orden i tingene, og derfor har vi bedt om en hasteforespørgsel i næste uge«, siger Nicolai Wammen.

Efter Venstres gruppemøde blev Lars Løkke Rasmussen forelagt forslaget om mistillidsvotum:

»Man kan jo stille alle de dagsordener, som man vil. Det ændrer ikke ved, at det afgørende er, hvordan det falder ud«, siger Lars Løkke Rasmussen.

Senere i dag skal regeringen og de blå partier forhandle om kompenserende tiltag til landbrugspakken.

»Formålet med tillægsaftalen er dels at imødekomme partiernes ønsker på natur-, miljø- og landbrugsområdet, men også at få et forløb, der forhåbentlig kan genetablere tillid med de partier, der står bag denne regering og regeringens ministre«, siger Lars Løkke Rasmussen.

Pia Olsen Dyhr, SF's formand, kalder det absurd, at Folketinget i dag vedtager landbrugspakken på baggrund af de beregninger, som kritiseres.

»Vi har mistillid til landbrugsministeren, fordi hun har fremlagt forkerte tal på landbrugspakkens grønne effekt de første år. Det mener et stort flertal i Folketinget. Det er absurd, at vi nu skal til at stemme om en landbrugspakke, der er baseret på selv samme forkerte tal«, siger Pia Olsen Dyhr.

»Utilgivelig manipulation«

Enhedslistens politiske ordfører begrunder mistilliden med ministerens regnestykke om landbrugspakkens miljøkonsekvenser.

»Det er hævet over enhver tvivl, at miljø- og fødevareministeren har manipuleret med tallene bag landbrugspakken og løjet for Folketinget. Det er utilgiveligt, og derfor har vi ikke tillid til ministeren. Hun bør naturligvis gå af«, udtaler Johanne Schmidt-Nielsen i en pressemeddelelse.

DOKUMENTATION

En stor del af landbrugspakken bliver torsdag tredjebehandlet og vedtaget i Folketinget med stemmer fra blå blok, inklusive Det Konservative Folkeparti.

Konservative bakker op om lovpakken, der blandt andet giver landmænd lov til at gøde mere, men partiet mener, at Eva Kjer Hansen har lavet et skønmaleri af kvælstofudledningen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce