Bluff. Statsministeren på det pressemøde, hvor han afviste at fyre miljøminister Eva Kjer Hansen.
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)/POLFOTO

Bluff. Statsministeren på det pressemøde, hvor han afviste at fyre miljøminister Eva Kjer Hansen.

Løkke - politisk superhåndværker eller bølle?

Lars Løkke Rasmussen har ry som en dygtig politisk håndværker, men måske har han fejllæst den politiske nybegynder Søren Pape Poulsen.

Politik

Konservatives forhandlere var ved at gøre klar til at køre mod statsministerboligen Marienborg i Nordsjælland, da de fik den overraskende besked. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen havde tænkt sig at deltage i dagens forhandlinger.

For Konservative var det en provokation.

Partiet har i denne uge krævet Eva Kjer Hansen fyret, og partiets landbrugsordfører, Rasmus Jarlov, havde kort forinden bekræftet, at Konservative vil stemme for oppositionens mistillidsvotum i næste uge. De stoler ikke på hende efter striden om landbrugspakkens miljøregnskab. Nu var hun så på vej til de forhandlinger om en tillægspakke til landbrugspakken, som Lars Løkke Rasmussen havde indbudt til.

»Statsministeren har bedt mig om at deltage i mødet«, forklarede Eva Kjer Hansen på vej ud af folketingssalen.

Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, havde ellers i en sms samme formiddag frabedt sig Eva Kjer Hansens deltagelse i mødet, som med Lars Løkke Rasmussens ord skal forsøge at samle den splittede »borgerlige familie«. Nu var der optræk til mere ballade i den i forvejen stærkt tilspidsede situation.

I taxaen på vej mod Marienborg meldte Konservatives miljøordfører, Mette Abildgaard, ud, at man ikke ville forhandle med en minister, som man ikke har tillid til.

Foto: ALS ROALD/Politiken-Tegning

Kort før Konservatives blå-hvide taxa kørte ind foran Marienborg, udsendte Lars Løkke Rasmussens særlige rådgiver, Jacob Bruun, en præcisering på Twitter. Kun de fire partiledere skulle deltage i mødet. Eva Kjer Hansen skulle være »til rådighed«.

Dermed kunne mødet gå i gang. Efter at Lars Løkke Rasmussen igen havde flekset sine politiske muskler.

Ny parlamentarisk skik

At Eva Kjer Hansen stadig fungerer som minister, når et flertal i Folketinget har udtalt mistillid til hende, er »en ny parlamentarisk skik«, fastslår lektor emeritus i statskundskab på Københavns Universitet Lars Bille, der har forsket i dansk politik i mange år.

»Det er atypisk, det må jeg nok sige. Jeg har også prøvet at grave i hukommelsen, men jeg kan ikke huske en situation, hvor der er et offentligt erklæret mistillidsvotum til en minister, hvor vedkommende bare bliver siddende, og statsministeren så ikke reagerer på det«, siger han.

Sidste gang, en regering lod en mistillidsafstemning komme i folketingssalen, var i 1948.

Lars Løkke Rasmussen har gjort det klart, at han ikke har planer om at fyre sin minister, og truede torsdag med, at et folketingsvalg er mere sandsynligt, hvis de konservative holder fast.

»Typisk Løkke«

Anders Fogh Rasmussens tidligere rådgiver Michael Kristiansen, der i dag er kommunikationsrådgiver og kommentator, beskriver Lars Løkke Rasmussen som en kreativ politisk »bokser« med et særligt udviklet overlevelsesinstinkt.

»Ved pressemødet onsdag tog han virkelig de grimme ting frem fra værktøjskassen. Han laver en ramme, hvor han fremstiller de konservative som nogle amatører og placerer ansvaret hos dem, hvis det skulle ende helt galt. ’Hvis jeg ender med at skulle udskrive valg, så er det din skyld, Søren Pape’.

Man er nødt til at kunne være en bølle i politik, og det er Lars Løkke uden tvivl«, siger Michael Kristiansen.

MENINGSMÅLING

Lars Bille mener, at de seneste dages manøvrer netop har været »typisk Løkke«, og drager en parallel til det skelsættende øjeblik i Venstre-formandens politiske liv, hvor han i en kælder i Odense i 2014 fik talt partiets næstformand fra at udfordre hans formandskab.

»Han truer sig igennem. Eller prøver at true sig igennem. Han gjorde det, da han selv skulle redde livet som formand. Der var det med en trussel om kampvalg, og Kristian Jensen sagde bagefter, at de ikke kunne tåle en opslidende magtkamp. Og det er så den metode, han også tager her«, siger Lars Bille.

Men hvad der virkede i Odense i 2014, ser ikke ud til at virke på Christiansborg i 2016. Søren Pape Poulsen holder i hvert fald fast i sit krav. Lars Løkke Rasmussen ses af mange som en uovertruffen politisk håndværker, og flere kommentatorer har karakteriseret ham som snedig i denne konflikt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ifølge Løkkes tidligere rådgiver, Søs Marie Laybourn, der i dag er politisk kommentator, er den tilspidsede konflikt snarere udtryk for dårligt politisk håndværk. Ikke mindst at det kom helt bag på Løkke, at de konservative reagerede så skarpt.

»Det er en klokkeklar fejl fra superhåndværkeren. Han har simpelthen læst positionerne forkert«, siger Søs Marie Serup, der også gætter på, at Løkkes forsøg på at intimidere Søren Pape Poulsen vil mislykkes.

Ved pressemødet onsdag tog han virkelig de grimme ting frem fra værktøjskassen

»Hvis det havde virket, så havde han vundet respekten fra blå blok og mange andre. Det virkede bare ikke. Så lagde han strategien om fra en ’shock and awe’-taktik til: Nu kører vi Pape gennem kødhakkeren. At han skal mørnes som en sej bøf. Jeg stiller mig tvivlende over for, om det kommer til at virke«, siger hun.

Lars Bille mener også, det var en fejl, at Løkke lod det komme så vidt.

»Der er mange, der siger, at han er en dygtig politisk håndværker, og det kan da også godt være, men en dygtig politisk håndværker undgår jo, at der opstår den slags sager. Det var jo det, der var Foghs adelsmærke. Han havde næse for det at tage de rigtige i ed på de rigtige tidspunkter«, siger han.

Borgerlig støtte

Hos Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er der støtte til Lars Løkke Rasmussen. Hos Dansk Folkeparti er der dog forbehold. Her er analysen, at der manglede »en landingsbane«, da forhandlingerne med de konservative brød sammen. På den anden side er Lars Løkke Rasmussen undskyldt, fordi der ikke var nogen konservativ advarsel på forhånd, lyder det. På et møde mellem de borgerlige partiledere inden det afgørende samråd tirsdag var stemningen angiveligt god.

HØR SKYGGEKABINETTETS POLICAST

Liberal Alliances Joachim B. Olsen kalder det rigtigt af statsministeren at stå fast, når nogen vil fyre en minister, der »ikke har gjort noget som helst forkert«.

»Det her er vel også en eller anden læringsproces for de konservative og for den måde, sådan et samarbejde kan fungere på. Hvis man hele tiden kan komme og ødelægge samarbejdet, og det ikke har nogen konsekvenser, så har det jo en meget høj omkostning på den lange bane«, siger Joachim B. Olsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men de konservative har jo ikke væltet en minister før. I har truet regeringen flere gange. Er det ikke jer, der truer samarbejdet?

»Hvis vi nogensinde kommer i den situation, og det tror jeg ikke, vi gør – det er noget, I godt kan lide at skrive om – så vil det være på grund af politisk indhold. At vælte nogen på sådan en petitesse – et skema, man ikke mener, er lavet korrekt – er under alle omstændigheder en alt alt for lille sag«, siger han.

Søren Pape beskrives ofte som en politisk nybegynder, men han kan finde grund til optimisme i den politiske historie, mener Lars Bille, der trækker en parallel tilbage til den tidligere konservative statsminister Poul Schlüter.

»Der er så meget om Pape: at han er ny og ikke rigtigt kan finde ud af det. Det var nøjagtigt det samme, man sagde om Schlüter i 1975-76, da han lige var trådt til. Så gik Schlüter imod Venstre i ’augustforliget’, og siden da gik det frem for de konservative«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce