BLOKSTRID. Konservativ Ungdom har de seneste dage udtrykt deres frustration over miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen gennem flere illustrationer, der også er blevet delt på sociale medier af moderpartiets miljøordfører Rasmus Jarlov (K). Illustration: Konservativ Ungdom

BLOKSTRID. Konservativ Ungdom har de seneste dage udtrykt deres frustration over miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen gennem flere illustrationer, der også er blevet delt på sociale medier af moderpartiets miljøordfører Rasmus Jarlov (K). Illustration: Konservativ Ungdom

Politik

Analyse: Mistilliden forsvinder ikke med en politisk aftale

Den borgerlige strid kan forpeste deres videre samarbejde, vurderer politisk analytiker.

Politik

De seneste dages stridigheder i den borgerlige lejr går ikke bare over ved at lave en politisk aftale.

Det vurderer Politikens politiske analytiker Sigge Winther som reaktion på de kampe, der har været internt i blå blok siden onsdag, hvor de konservative meldte ud, at de vil vælte miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

»Det kommer til at forpeste deres samarbejde de næste mange måneder, for der vil være noget mistillid, man ikke bare kan sidde overhørig. Den mistillid vil få dem til at gennemteste, hvad hinanden gør, gennemtjekke papirer og tal og lure, om nogen prøver at snyde på vægten«, siger Sigge Winther.

De seneste tre dage har de borgerlige partier kritiseret hinanden i skarpe vendinger som »Konservative har udløst en krise i det borgerlige Danmark« og »Kæden er hoppet af for Liberal Alliance«.

Samtidig har uenighederne i blå blok fået statsminister Lars Løkke Rasmussen til at lufte muligheden for at udskrive folketingsvalg.

Fire øer i stedet for en er skyld i strid

De seneste dages uenighed mellem de borgerlige skyldes ifølge Sigge Winther især, at partierne ikke sidder i regering sammen. Med andre ord er det blevet kompliceret af, at der lige nu er »fire øer i blå blok - i stedet for én stor ø med en lille ø som støtteparti til regeringen«.

»Det er så hulens svært at få fire partier, som alle skal profilere sig, og som alle stjæler stemmer fra hinanden, til at blive enige. Der er altid en, der har en interesse i at mene noget andet end de andre«, siger Sigge Winther.

Han forklarer, at den borgerlige blok indtil videre ikke har formået at »opbygge nogle rytmer, alle kan danse med på«.

»Det kan godt være, at tre af dem kan blive enige om noget, men så er der altid den sidste, der vil kunne lukrere på at råbe op og score opmærksomhed og stemmer på det. Det sker hele tiden fra sag til sag«, siger Sigge Winther.

Borgerlig familieterapi på Marienborg

Torsdag og fredag har de borgerlige partiledere været samlet til møde på Marienborg. Officielt har de forhandlet en tillægsaftale til den omdiskuterede og allerede vedtagede landbrugspakke, der startede hele postyret. Men ifølge Sigge Winthers kilder har partilederne indtil videre kun afholdt en parterapeutisk session. En session, hvor de gennemgår de udfordringer, der har været i de sidste otte måneders regeringsperiode, samt muligheder for et fortsat borgerligt samarbejde.

Om partierne når til enighed om et videre samarbejde er endnu uvist. Men selv hvis de når til et kompromis og får løst deres problemer, kan de seneste dages stridigheder blive en udfordring for det videre samarbejde i blå blok, vurderer Sigge Winther.

»Det kommer helt sikkert til at have betydning i noget tid. Hvis de på en eller anden måde når til et kompromis, vil de udadtil sige, at de har fundet en måde at køre det hele på, men det ændrer ikke ved, at der vil ligge noget nag, som man ikke bare kan fjerne«, siger Sigge Winther.

Mødet mellem lederne i blå blok er fortsat i gang på Marienborg. Partilederne har lovet hinanden at holde tæt, mens forhandlingerne er i gang, så hverken partilederne, deres sekundanter eller partiernes pressetjenester har villet kommentere sagen i dag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce