Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
nej. På gårsdagens samråd afviste Eva Kjer at komme regeringens konservative støtteparti i møde.
Foto: Jacob Ehrbahn

nej. På gårsdagens samråd afviste Eva Kjer at komme regeringens konservative støtteparti i møde.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Portræt: 'Landbrugsministeren', der ville sætte bønderne fri

En stædig værdikæmper og landbrugets yndlingsminister har efter 8 måneder i Miljø- og Fødevareministeriet mistet Konservatives tillid.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hun blev kaldt landbrugets yndlingsminister. Venstre-løvinden, der skulle gøre op med SR-regeringens heksejagt på de hårdt pressede landmænd.

Men et sminket miljøregnskab i regeringens landbrugspakke og en ydmygelse af en kritisk konservativ folketingsgruppe på et 3 timer langt samråd fik i går bægret til at flyde over for regeringens konservative støtteparti.

Da man slog naturens beskyttere i Miljøministeriet sammen med landbrugets forsvarer i Fødevareministeriet efter folketingsvalget og satte Eva Kjer Hansen for bordenden, løftede man øjenbrynene en ekstra gang på Slotsholmen.

Kunne hun mon stange ål og gå på harejagt samtidig, spurgte embedsmænd fra de to ministerier sig selv. Kunne den nyslåede minister gå balancegang mellem to så modsatrettede hensyn.

Hun besidder det, jeg vil kalde den sønderjyske stædighed. Det er klart, at den kan være en hæmsko i nogle tilfælde

Eva Kjer Hansens rolle som minister er ifølge flere kilder, Politiken har talt med, det tætteste, man kommer på et nej til det spørgsmål.

I dag beskrives hun som en standhaftig, men også stædig politiker af dem, der har arbejdet tæt sammen med hende. På godt og ondt. Embedsmænd i Miljø- og Fødevareministeriet forklarer anonymt over for Politiken, hvordan Eva Kjer over flere omgange forsøgte at presse på for at komme landbruget mere i møde, end man allerede gjorde i den fremlagte landbrugspakke. Men stædigheden er også hendes styrke. Kredsformand i Venstre i Kolding Anton Yding har kendt Eva Kjer Hansen i 30 år. Han kender hende som en lyttende person, men også en vedholdende toppolitiker, der ikke er bange for at tage kampen, når kritikken rammer:

»Jeg ser hende som en ordentlig – en dygtig politiker – som ved, hvad hun vil. Hun har en mission og et mål. Og ja, hun besidder det, jeg vil kalde den sønderjyske stædighed. Det er klart, at den kan være en hæmsko i nogle tilfælde«, forklarer Anton Yding.

Stædigheden blev for meget

I den forgangne måned har politiske modstandere kritiseret Danmarks minister for miljø og fødevarer for at være en marionetdukke for landbruget.

Først kom det frem i BT, hvordan hun genbrugte formuleringer fra landbrugslobbyister i et oplæg fra ministeriet.

I oplægget om mulighederne for at ændre reglerne for såkaldt grødeskæring i vandløb gengav ministeriet således ordret passager fra en henvendelse, som lobbyister fra organisationen Bæredygtigt Landbrug havde skrevet.

Derefter kom det frem, at flere eksperter langede hårdt ud efter ministerens landbrugspakke, fordi miljøberegningerne, der sikrede, at det grønne regnskab i landbrugspakken gik i plus, var alvorligt misvisende.

Kritikerne ser tekstkopieringen og de efterfølgende kreative miljøberegninger som blot det seneste eksempel på, at Eva Kjer Hansen lytter for meget til landbrugets interesser og for lidt til naturens. En kritik, der ikke er helt uvant for den 56-årige Eva Kjer. I et indlæg under valgkampen i sommer gjorde hun sig bemærket ved at ville sætte »bønderne fri«, som hun selv formulerede det. Her slog Kjer Hansen hårdt til sine forgængere på posten, som ifølge hende i mange år havde »tromlet vores landmænd« i et »politisk korstog«.

En næse på cv’et

Op gennem 00’erne udmærkede Eva Kjer Hansen sig som en liberal værdikriger. Da hun var socialminister under Anders Fogh Rasmussen, kom hun i gevaldigt blæsevejr, fordi hun sagde, at »uligheden må gerne blive større, for den skaber dynamik i samfundet«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I 2009 fik Eva Kjer en alvorlig løftet pegefinger og en kraftig påtale, da hun ikke ville fortælle, hvordan den tidligere VK-regering ville undgå at skade naturen i forbindelse med en række nye initiativer.

På gårsdagens samråd afviste Eva Kjer at komme regeringens støtteparti og sin personlige banemand, partiets landbrugsordfører, Rasmus Jarlov, i møde.

Partiet ville have ministeren til at erkende, at hendes miljøberegninger var misvisende. At hun havde snydt på vægten i Folketinget, når hun sagde, at landbrugspakken havde en positiv miljøeffekt. Lige meget hjalp det.

Hos Danmarks Naturfredningsforening mener Michael Leth Jess, natur- og plandirektør, at ministeren brutalt bosser en række ideologisk betingede mærkesager igennem. Organisationen er imod ministerens oplæg til ændring af strandbeskyttelseslinjen, hvor Eva Kjer Hansen vil ændre forbuddet mod tilstandsforandring fra vandkanten og 300 meter ind i landet. Også hendes beskrivelser af vandløb vækker vrede.

»Hun skrev »forhadte vandløb« i en pressemeddelelse. Jeg tror ikke, det er en finke, der er røget af panden. Det repræsenterer et skifte i synet på naturen, hvor den alene er til ud fra en nyttebetragtning«, siger Michael Leth Jess.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden