Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tillid. Det er afgørende, at støttepartierne har tillid til ministrene, men også at regeringen kan stole på at få en advarsel, inden der pludselig stilles mistillidsvotum, sagde statsministeren i et interview med TV2 News.
Foto: Finn Frandsen (arkiv)

Tillid. Det er afgørende, at støttepartierne har tillid til ministrene, men også at regeringen kan stole på at få en advarsel, inden der pludselig stilles mistillidsvotum, sagde statsministeren i et interview med TV2 News.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lars Løkke: Hellere tabe ansigt end tabe hele hovedet

Vi skal være uenige på en ordentlig måde, siger statsministeren.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statsministeren brød sidst på eftermiddagen tavsheden og gav et godt 20 minutter langt interview til TV2 News i statsministerboligen Marienborg.

De seneste par dage har de fire partier i blå blok brugt på at etablere nogle regler for, hvordan de i fremtiden skal være uenige, fortalte Lars Løkke Rasmussen.

»Vi kan ikke have en situation, hvor man uden varsel, uden at løfte en sag op på partilederniveau og se om man kan løse den, bare eksekverer den. Det kan ikke fungere på den måde«, sagde Lars Løkke Rasmussen, der fortalte, at der på partiledermødet i blå blok tirsdag formiddag ikke var et ord om ministerstorm på vej.

Mistillid kom »som lyn fra en klar himmel«

Tirsdag aften meddelte Konservative, at de havde mistet tilliden til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), men statsministeren valgte at lade ministeren blive siddende, hvilket er stik mod de parlamentarske traditioner på Christiansborg.

»Jeg blev selvfølgelig overrasket over, at der som et lyn fra en klar himmel pludselig var en situation, hvor et af de partier, der ellers støtter regeringen, havde tabt tilliden til hende [Eva Kjer Hansen, red.], uden at jeg på forhånd var inddraget«, forklarede Lars Løkke Rasmussen og tilføjede:

»Det svarer lidt til, at jeg sidder derhjemme med Solrun en morgen og drak morgenkaffe, og når jeg så kom hjem om aftenen, så var hun flyttet og skilsmissen eksekveret. Det ville jeg personligt blive meget skuffet over, at vi ikke inden da havde vekslet nogle ord om, om det skulle komme så vidt«.

De konservative mistede tilliden til Eva Kjer Hansen, fordi de mener, at hun ikke var kommet med retvisende tal om miljøeffekterne af den landbrugspakke, partierne har forhandlet om. På trods af den manglende tillid så var det Eva Kjer Hansen, som torsdag fik vedtaget landbrugspakken i Folketinget.

Skal skabe tillid og spilleregler

Statsministeren samlede torsdag og fredag partilederne fra blå blok på Marienborg i et forsøg på at genskabe tilliden.

»Jeg er helt med på, at hvis ikke man har tillid, så har man ikke tillid. Og demokratiet hviler på, at har en minister ikke tillid, så kan en minister ikke være minister – det siger sig selv, det er en banalitet. Men jeg er også sådan opdraget, at hvis man begynder at nære mistillid til hinanden, så bør man jo tale om det«, sagde han.

»For mig handler det om, at vi på et relativt skrøbeligt parlamentarisk grundlag – 90 mandater – påtog os et regeringsansvar sidste sommer med positiv opbakning fra 3 andre partier. Det skal vi have en mulighed for at kunne udøve i praksis, hvis det skal give nogen mening. Og der er jeg nødt til at være nogle spilleregler«.

Statsministeren erkendte, at hans regering med 34 mandater er langt fra at kunne være enerådig.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er klart, at vi kan ikke insistere på altid at få vores vilje, der kan sagtens være situationer, hvor det er ikke er alle blå partier, der deltager i en flertalskonstellation, der kan også være situationer, hvor regeringen kommer i mindretal – sådan vil det være, når vi har den størrelse, vi har. Men det skal jo foregå på en måde, hvor man ved, hvad der sker«, lød det.

Statsministeren anerkendte også, at han har tabt ansigt.

»Det er da klart, at jeg ville da hellere have, at ministeren bare fortsatte. Men det er jo bedre at tabe ansigt end at tabe hele hovedet, og hvis ikke de her fire blå partier finder ind i et processuelt samarbejde, så taber vi ikke bare hovedet - så taber vi magten«, lød det.

Valg ville falde på »kritisk tidspunkt«

Samlet set efterlader tovtrækkeriet om ministeren et borgerligt-liberalt Danmark, der står kollektivt svækket tilbage, erkendte statsministeren.

»Det har givet os alle sammen en alvorlig påmindelse om, at det her fungerer kun, hvis vi spiller ordentligt sammen. Det har vi talt om, men det er ikke nok at tale om. Det skal udvises i praksis. Og det kan jo kun fremtiden vise«, sagde statsministeren, der mente, at Danmark er bedst tjent med, at han fortsætter.

»Det er min samlede vurdering på grund af de drøftelser, som vi har haft de seneste dage, at det er denne her regering, der er regering, frem for at vi kastes ud i et folketingsvalg på et meget kritisk tidspunkt. Der skal træffes europæiske beslutninger, hvor landet så ville stå uden ledelse«, siger statsministeren og henviser blandt andet til europæisk topmøde om flygtninge i begyndelsen af marts.

Tidligere på ugen sagde Lars Løkke Rasmussen ellers, at det var mere sandsynligt, at han ville udskrive valg, end at han ville fyre Eva Kjer Hansen. Når han alligevel har godtaget, at ministeren trækker sig, skyldes det ud over timingen, at dialogen mellem de blå partier de sidste par dage har været god.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Møderne har været nødvendige. Ellers kommer til at gå galt igen, igen og igen. Jeg har en tro på, at vi på denne meget triste baggrund, hvor jeg mister en meget dygtig minister, at der trods alt, håber jeg, kommer den alvor og eftertanke i både regeringen og blandt vore tre støttepartier, der gør, at vi ikke kommer til at se noget sådan igen. Kan jeg garanterer det. Selvfølgelig kan jeg ikke det«, sagde statminsteren, der ser spændt frem mod den nærmeste fremtid.

»Det er helt åbenlyst, at der er brug for at genopbygge tillid mellem partierne. Og der er brug for at alle i praksis viser, at de er parate til at efterleve nogle af de ting, som vi har talt med hinanden om. Det er en udfordring for regeringen og mine ministre, men det er også en udfordring for de partier, som synes, vi skal have denne regering. Og det har de konservative ikke på noget tidspunkt sat spørgsmålstegn ved«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden