Krav. I vinterferien forlangte Søren Pape Poulsen en grøn tillægspakke og afviste ministerexit. Men nu er ministerafgangen vigtigere end det grønne regnestykke
Foto: NYGAARD SIGRID/Information

Krav. I vinterferien forlangte Søren Pape Poulsen en grøn tillægspakke og afviste ministerexit. Men nu er ministerafgangen vigtigere end det grønne regnestykke

Politik

K nedtoner krav om tillægspakke

Hvor Eva Kjer Hansens fald var ultimativt for partiet, står det anderledes til med kvælstofregnskabet.

Politik

Mens det lørdag lykkedes for de konservative at få miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) hoved på et fad, er det mere usikkert, om partiet får indfriet dets oprindelige krav om en tillægspakke, der skal rette op på kvælstofregnskabet i den omdiskuterede landbrugspakke.

Hverken Dansk Folkeparti eller Liberal Alliance mener, at en sådan er nødvendig, og konservatives landbrugsordfører Rasmus Jarlov bekræfter, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke har stillet støttepartiet i udsigt, at de får en tillægspakke.

»Nej, det har han ikke sagt. Status på det lige nu er uvist«, forklarer Rasmus Jarlov, der på sociale medier har gjort det klart, at ministerens afgang var vigtigere for partiet end tillægsaftalen.

Tillægspakke ikke et krav

Når prins Joachim mandag – i dronningens og kronprinsens fravær – formelt udnævner en ny miljø- og fødevareminister, bliver en af vedkommendes første opgaver at tage stilling til de konservatives høje ønske om en tillægspakke. De forhandlinger var ellers torsdag og fredag henlagt til statsministerboligen Marienborg mellem de borgerlige partiledere, men de blev afbrudt, da Eva Kjer Hansen lørdag formiddag bebudede sin afgang.

Men nu er det altså usikkert, hvor hårdt støttepartiet vil gå efter en tillægsaftale. Til spørgsmålet, om Rasmus Jarlov regner med at få en tillægsaftale, svarer han:

»Det håber jeg da, men det tager vi med den nye minister«.

Men er tillægsaftalen et krav eller et ønske fra de konservative?

»Jeg ved ikke, hvad forskellen er på de to – vi har jo ikke flertal for det på forhånd, så jeg kan kun sige, at det er et ønske«, siger han.

Før var tillægspakke et krav, mens ministerexit utænkeligt

I vinterferien var det ellers en determineret formand for de konservative, der her i avisen forlangte, at Eva Kjer Hansen skulle lave nogle supplerende tiltag til landbrugspakken, som ville få ministerens miljøregnskab til at blive grønnere allerede fra de første år. Således lød det fra Søren Pape Poulsen:

»Vi skal hurtigst muligt bringe det i plus og se hvilke tiltag, der kan bringe det i plus. Vores udgangspunkt er, at det skal bringes i plus fra starten. I det første år«, lød det fra formanden, der samtidig understregede, at partiet ikke ville vælte Eva Kjer Hansen.

Allerede få dage efter blødte partiet op på de grønne krav, da Rasmus Jarlov og politisk ordfører, Mai Mercado, søndag i sidste uge var indkaldt til de første forhandlinger med ministeren og de andre blå partier om tillægsaftalen.

Nu troede partiet ikke længere på, at det er muligt at lave tiltag, der kan reducere kvælstofudledningen allerede fra 2016, og meldingen var nu, at partiet godt kan leve med en øget kvælstofudledning de første år, så længe der er udsigt til en reduktion om 3-4 år.

Organisation og opposition til K: Stå fast

Både Danmarks Naturfredningsforening og De Radikales miljøordfører, Ida Auken, forventer dog, at Konservative står fast på kravet om en grøn tillægspakke.

»Det er helt afgørende, at konservative står fast på deres krav om en tillægsaftale, og at der nu kommer en tillægsaftale, som sikrer, at vi ikke tilsidesætter 30 års miljøindsats, som tilfældet er med den gødningslov, der blev vedtaget i torsdag«, siger præsident i Naturfredningsforeningen, Ella Maria Bisschop-Larsen

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Også Ida Auken forventer, at regeringen støtteparti fortsætter kampen for et grønnere miljøregnskab.

»Konservative har stået fast indtil nu, så det vil klæde dem også at stå fast på den del, der virkelig vedrører miljøet«, siger hun og understreger, at Konservative er velkommen til at hente deres flertal hos oppositionen.

Jarlov har »en lang række forslag« en eventuelt tillægspakke og nævner opprioritering af efterafgrøder, vådområder og minivådområder, braklægning af marker, oprettelse af naturområder samt oprettelse af stenrev.

»Umiddelbart er minivådområderne det mest effektive, og det er i hvert fald en knap, der kan skrues på. Vi er nødt til at have ministeriet til at regne på det. Et bud vil være, at for 50-100 mio. kroner om året vil vi nok kunne få fjernet 400-500 tons om året«, siger han.

Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen oplyser, at partiet først vil udtale sig, når der er udpeget en ny minister.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce