Foto: DALHOFF CASPER
Politik

S i sommer: Vi presser ikke politik igennem uden om regeringen. S til K i dag: Lav tillægspakke med os

K kalder det »en slasket fremstrakt hånd«, at S nu pludselig godt vil lave flertal uden om regeringen.

Politik

Socialdemokraterne vil ikke presse sin politik igennem med flertal uden om regeringen.

Sådan lød det håndfast fra den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, da hun som nyvalgt formand holdt sommergruppemøde i august.

»Vi vil samarbejde med alle, der vil være med til at trække Danmark i den rigtige retning. Men vi vil ikke være med til det, der begynder at tegne sig en tendens til. Det man kunne kalde økonomisk fodnotepolitik«, som hun forklarede, efter at Dansk Folkeparti havde lokket med en aftale unden om regeringen om billigere færgebilletter.

Jeg har svært ved at vurdere, hvor seriøst tilbudet egentlig er

Ikke desto mindre melder Frederiksens parti sig i dagens Berlingske klar til at indgå netop en aftale med de konservative uden om regeringen om en såkaldt tilllægspakke til landbrugspakken fra forleden. Her slår landbrugsordfører Simon Kollerup (S) fast, at partiet »er åbne for at forhandle en ambitiøs, grøn tillægsaftale med de Konservative, også hvis det betyder et grønt flertal uden om regeringen«.

»En slasket fremstrakt hånd«

Den konservative politiske ordfører, Mai Mercado, kalder med Frederiksen-melding i baghovedet den nye S-melding »en slasket fremstrakt hånd«.

»Jeg har svært ved at vurdere, hvor seriøst tilbudet egentlig er«, siger hun.

Fra Dansk Folkeparti glæder gruppeformand Peter Skaarup sig på den ene side over, hvis socialdemokraterne principielt er klar til at fravige Frederiksens princip fra i sommer.

»Det er rigtig interessant i forhold til de mulige konstellationer i forhold til at få politik igennem, at Socialdemokratiet i hvert fald i én sag her vil lave et flertal, der kan gå uden om regeringen. Det vil vi heller ikke afvise kan være nødvendigt i visse situationer«, siger han, men tilføjer:

»Man må bare konstatere, at det, der blev sagt efter folketingsvalget, åbenbart ikke holder længere, for de har åbenbart skiftet kurs«.

S: Klar til forhandling, men pengene skal passe

Politiken har spurgt politisk ordfører Nicolai Wammen (S), om Frederiksens princip fra sommergruppemødet fortsat gælder, men han henviser til landbrugsordfører Simon Kollerup, der er optaget af et møde. Kollerup fastholder dog i en skriftlig kommentar, at »hvis statsministeren lader det komme dertil, at han endnu engang tilsidesætter et politisk flertal på Christiansborg, så er vi i Socialdemokratiet åbne for at forhandle med de Konservative«.

Han tilføjer:

»Men det er lige så klart, at grundlaget for forhandlinger med Socialdemokratiet, (er, red.) at vi ikke vil komme gående ud af et forhandlingslokale med en ufinansieret regning under armen. Vi deltager i forlig, men pengene skal passe. Så derfor er det lige så meget et knæsat princip i dag som i sommers: Socialdemokratiet kommer ikke til at deltage i en økonomisk fodnotepolitik med uansvarlige partier i førersædet. Vi tager den økonomiske ansvarlighed dybt seriøst«.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce