Talfinte. Den nye miljø- og fødevareminister er allerede blevet kaldt i samråd for at forklare Eva Kjer Hansens miljøregnskab bag landbrugspakken
Foto: LEHMANN MARTIN

Talfinte. Den nye miljø- og fødevareminister er allerede blevet kaldt i samråd for at forklare Eva Kjer Hansens miljøregnskab bag landbrugspakken

Politik

Lunde Larsen kaldt i samråd for at forklare forgængers pakke

Mens Enhedslisten kalder den nye miljø- og fødevareminister i samråd, sender den gamle minister og de konservative fortsat spydigheder efter hinanden.

Politik

Dårligt har Esben Lunde Larsen (V) fundet sit nye kontor i Miljø- og Fødevareministeriet, før han må forberede sig på snart at skulle i samråd om den sag, der fællede hans forgænger, Eva Kjer Hansen (V).

Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding, ønsker Lunde Larsen tillykke med posten og »håber, han vil være mere samarbejdsvillig end sin forgænger i forhold til at give Folketinget retvisende oplysninger«.

Om det er tilfældet, vil hun nu teste med samrådet.

»Det, der er sagen kerne, og grunden til at Eva Kjer måtte gå, er, at Folketinget stadig ikke har fået retvisende oplysninger om landbrugspakkens miljøkonsekvenser. Så arbejdet fortsætter med at kaste lys over, hvad landbrugspakken reelt vil betyde for vores natur og miljø«, siger hun og sætter sin lid til, at de konservative, der væltede Eva Kjer Hansen, vil kræve det samme«.

»Vi har indkaldt forskere til høring i Folketinget for at få et bedre beslutningsgrundlag; vi har selv forsøgt at sidde og lave vores egne regnestykker rundt omkring på Folketingets kontorer. Men vi er nødt til at kunne spørge en minister, hvordan regnestykket ser ud, og så få et sandt svar. Der er vi ikke nået til endnu«, mener hun.

Ny minister har bakket op om Eva Kjer Hansens tal

Om Enhedslisten skal regne med nye toner fra Miljø- og Fødevareministeriet, er dog tvivlsomt. Således havde Esben Lunde Larsen allerede i lørdags et debatindlæg i Herning Folkeblad, hvor han omtalte det omdiskuterede regnestykke bag landbruspakken på samme måde, som Eva Kjer Hansen blandt andet blev kritiseret for.

Han skrev:

»Den fødevare- og landbrugspakke, Folketinget netop har vedtaget, sikrer, at planter på markerne ikke længere skal udsultes på grund af undergødskning. Loven fjerner gammeldags regulering og erstatter den med en moderne og fleksibel regulering af landbruget. Samtidig vil vi i 2021 udlede 7.000 færre ton kvælstof til vandmiljøet, end vi gør i dag«.

Den måde at omtale tallene på, er blevet kritiseret, fordi de 7.000 tons mindre kvælstof i vandmiljøet i 2021 ikke alene er konsekvenser af landbrugspakkens effekter, men også bygger på den generelle udvikling i reducering af kvælstofudledningen, som ikke har noget med landbrugspakken at gøre.

Oppositionen skal nok heller ikke regne med, at det generelt bliver en anden ministerprofil i ministeriet. I forbindelse med vedtagelsen af den største del af landbrugspakken, skrev den nye miljøminister på sin facebook-profil.

»Det er fantastisk, at vi for første gang i årtier har fået taget et opgør med det miljøtyranni, som dansk landbrug har været underlagt af den politiske og miljøorganisatoriske venstrefløj. Det er en god dag for Danmark, landbruget og miljøet«.

Ikke nok at råbe højt, man skal også råbe sandt

Som en slet skjult henvisning til sagen, der fældede hende, havde Eva Kjer Hansen en særlig gave med til sin efterfølger - nemlig en megafon. Den kan han så bruge, når han skal fremlægge tal i sine forslag, så alle - underforstået også de konservative - kan høre dem.

»Brug den, så du er sikker på, at alle i lokalet har hørt, hvad du siger«, forklarede Eva Kjer Hansen.

Og at der langt fra er kommet borgfred i den borgerlige blok, vidner landbrugsordfører Rasmus Jarlovs svar på det socialde medier Twitter om:

»Beder til at ny minister forstår, det ikke er nok at råbe højt, men at der også skal råbes sandt. Held og lykke«, skriver han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce