Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin LEHMANN /MARTIN LEHMANN
Foto: Martin LEHMANN /MARTIN LEHMANN

Skifte. Esben Lunde Larsen skifter posten som uddannelses- og forskningsminister ud med miljø og fødevarer.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En ny chance til Løkkes korsfarer

Ministeren, der kaldte uddannelser »kornfede«, skal nu ud på det, han kalder »udsultede marker«. Ved at flytte Esben Lunde fjernes fokus fra spørgsmålet om hans ph.d.-afhandlings redelighed.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med udnævnelsen af Esben Lunde Larsen som ny miljø- og fødevareminister løser Lars Løkke Rasmussen to problemer.

Han får en minister, der kender sit nye fagområde. Lunde Larsens barndomshjem var en gård i Stauning, hvor han hjalp til i stalden, og hvor kornpriser og politik var hyppige samtaleemner over eftermiddagskaffen.

Samtidig fjerner statsministeren Lunde Larsen på et tidspunkt, hvor den nu tidligere uddannelses- og forskningsministers egen videnskabelige redelighed er i fokus.

Praksisudvalget på Københavns Universitet kommer inden længe med sin vurdering af, hvorvidt Esben Lunde Larsen har plagieret i sin egen ph.d.-afhandling. Noget, som Lunde Larsens tidligere studiested, Det Teologiske Fakultet, allerede har fundet eksempler på, og som pressen har været meget optaget af.

Takker for statsministerens tillid og udnævnelse til ny minister. Det er en meget spændende opgave - ikke mindst når man...

Opslået af Esben Lunde Larsen på 29. februar 2016

Efter praksisudvalget har gennemtrevlet afhandlingen, får den formentlig også en tur i Udvalget Vedrørende Videnskabelig Uredelighed, UVVU. Enten fordi praksisudvalget sender den videre, eller mere sandsynligt fordi politiske modstandere kræver afhandlingen gransket. Her kunne Lunde Larsen igen være kommet i klemme, fordi han som Uddannelses- og forskningsminister også var udvalgets øverste ansvarlige. Da der for få uger siden skulle udpeges nye medlemmer af udvalget, måtte Esben Lunde Larsen da også overlade den formelle proces til justitsminister Søren Pind (V).

Få ansatte i Uddannelses- og forskningsministeriet nåede at komme på fornavn med Esben Lunde Larsen, som af flere blev opfattet som en omsorgsfuld chef. Han omtalte sig selv som 'ministeren' og insisterede på, at andre gjorde det samme. Han stillede desuden krav til medarbejdernes påklædning. Nogle embedsmænd fik direkte ordre til at stille i slips og mørkt tøj. Signalet var, at der skulle stå respekt om embedet og ministeren – også i en tid, hvor respekten for den person, som havde titlen, blev anfægtet.

Tro eller videnskab

Til trods for at Esben Lunde Larsen værner om sit privatliv, er det nemlig netop hans person, der har fået stor opmærksomhed.

Allerede kort efter udnævnelsen skabte hans private religiøse overbevisning overskrifter, da han i et interview med Jyllands-Posten luftede sine tanker om evolutionen og universets tilblivelse:

»Jeg mener, at der er en skabende gud, der står bag det hele. Og hvordan udviklingen så er fra det tidspunkt, kan jeg på ingen måde give nogen kvalificerede bud på«, sagde han.

Den debat kom til at fylde en hel del i de nyhedsfattige sommerdage, og flere historier fulgte efter.

Først var der CV’et på Folketingets hjemmeside, hvor det fremgik, at ministeren fra 2001-2008 havde læst teologi på Københavns Universitet. Det måtte han korrigere, fordi han i første del af perioden havde læst på Misjonshøgskolen i Stavanger og taget kurser på Dansk Bibel-Institut. Så kom sagen om vindmøller, hvor Lunde Larsen blev beskyldt for at have personlige økonomiske interesser på spil, da han før valget involverede sig heftigt i et slagsmål om Trafikstyrelsens godkendelse af en vindmøllepark ved hjembyen Stauning.

Den 37-årige Esben Lunde Larsen har igen og igen formået at placere sig i mediernes og samfundsdebattens søgelys. Han hører – trods sit traditionelt mindre profilerede ressortområde – til blandt regeringens mest omtalte ministre.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En enkelt uddannelsespolitisk melding står nu også klart tilbage fra Esben Lunde Larsens tid som ansvarlig for de videregående uddannelser. Da han bebudede nedskæringer på uddannelsesområdet, brugte han ordet »kornfede« om institutionerne, og fik dermed studerende i titusindtal til at vandre mod Slotspladsen i protest.

Derfor blev hans afgang fra posten også modtaget med begejstring i uddannelsessektoren. Dog skal det nævnes, at det også lykkedes Lunde Larsen at gennemføre en ændring af den ellers stærkt udskældte fremdriftsreform, der skal få de studerende hurtigere igennem studierne, som universiteterne selv kunne se fordele i.

Bakker op om landbrugspakke

Den nye minister for miljø og fødevarer har allerede ved flere lejligheder afsløret, at han bakker op om sin forgængers politik.

Det er fantastisk, at vi for første gang i årtier har fået taget et opgør med det miljøtyranni, som dansk landbrug har v...

Opslået af Esben Lunde Larsen på 25. februar 2016

Forleden roste han Eva Kjer Hansen for hendes »dygtighed« i arbejdet med den landbrugspakke, der endte med at koste hende jobbet, fordi de konservative ikke nærede samme tillid til hende.

Også i Herning Folkeblad roste Esben Lunde Larsen for nylig landbrugspakken, hvor han beskrev, hvorfor der var mange grunde til at være glad for den nye lov, der gør op med årtier, »hvor landbrugets ønsker i alt for høj grad er blevet ignoreret for i stedet at indrette samfundet efter såkaldte miljøforkæmperes dagsorden«.

Loven fjerner gammeldags regulering og erstatter den med en moderne og fleksibel behandling af landbruget, skrev Lunde Larsen og understregede, at landbrugspakken betyder øget indtjening til landmændene og flere og bedre fødevarer i Danmark

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Langt om længe har et flertal i Folketinget insisteret på, at de kloge miljøfolk får lidt muld under neglene og ikke nøjes med at betragte den nydelige natur fra deres kontorer i København«, skrev den nye miljø- og fødevareminister.

Vil det så belaste den nye minister, hvis eller når hans ph.d.-afhandling bliver kaldt i strid med god videnskabeligpraksis eller sjusket? Det vil det - men langtfra så meget, som det ville ramme en uddannelses- og forskningsminister. Og som det muntert lyder fra en iagttager: måske er det ligefrem en fordel i det nye job, at man ikke går alt for højt op i kildehenvisninger og litteraturlister.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden