Tegning: Roald Als

Tegning: Roald Als

Politik

Plagiatsag hjalp rokaden på vej

Ved at flytte Esben Lunde Larsen til Miljø- og Fødevareministeriet bliver det nemmere at håndtere snarlig kritik af hans ph.d.-afhandling. Landbruget er også tilfredse med deres nye minister, der håner de seneste års »miljøtyranni«.

Politik

Den blev ikke nævnt med ét ord, da departementschef Agnete Gersing tog afsked med Esben Lunde Larsen (V) i Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Hun valgte at tale om hans ambitiøse væsen, hans søde tand, hans vilje til at suge til sig og ikke være bleg for at gå ret så direkte i kødet på den sektor, han er minister for.

Hun undlod ikke at nævne den kontroversielle bemærkning om de »kornfede« uddannelser, der sagtens kunne tåle at spare. Men departementschefen forbigik i total tavshed den sag, som efter blot otte måneder på posten har gjort ham til den mest omdiskuterede forskningsminister i danmarkshistorien.

Stik mod enhver sædvane har Esben Lunde Larsens ministerskæbne i realiteten været lagt i hænderne på en håndfuld erfarne forskere i det såkaldte praksisudvalg på Københavns Universitet. De har haft til opgave at behandle den plagiatsag, som eksploderede, da universitetets Teologiske Fakultet 11. december bad udvalget undersøge de fem sager om selvkopiering og manglende brug af kildeangivelse i ministerens ph.d.-afhandling om Grundvigs frihedssyn.

En hovedpine mindre

Praksisudvalget har endnu ikke sendt sin afgørelse i partshøring til Esben Lunde Larsen, der i tilfælde af kritik for videnskabelig uredelighed utvivlsomt ville være havnet i en massiv ministerstorm. Af samme grund var behovet for at forflytte af Esben Lunde Larsen en blandt flere brikker i den kabale, som statsminister Lars Løkke Rasmussen ufrivilligt blev tvunget til at lægge som følge af sidste uges monumentale regeringskrise.

I tilfælde af en mildere dom, som nok kritiserer Lunde Larsen for sjusk, skønhedsfejl og manglende kildeangivelse, men ikke placerer ham med et stempel i panden som uredelig, er vurderingen ifølge Politikens oplysninger, at plagiatsagen vil være nemmere at stå igennem på et andet ressortområde end netop forskningen.

Politiken har talt med kilder, der vurderer, at afgørelsen netop vil få et sådant ’mediumudfald’.

Rokaden har som delformål at komme en potentiel ny tur til Amalienborg med ministerrokade på programmet i forkøbet.

Hvordan sidste uges begivenheder ville have påvirket stemningen i forhold til en sådan ministerstorm, får vi næppe nogensinde at vide. Selv afviser Esben Lunde Larsen enhver sammenkædning mellem sin egen forflyttelse og plagiatsagen.

»Statsministeren har selv sagt, at det ikke har været i hans overvejelser. Det har det heller ikke indgået i mine overvejelser, og jeg tager den afgørelse, der kommer, med sindsro«, siger Lunde Larsen.

Statsministeren begrunder udnævnelsen med Esben Lundes erfaring med landbrugspolitikken fra oppositionstiden, hvor han sad i de udvalg, han nu skal referere til som minister.

Med gårsdagens ministerrokade kulminerede en ugelang regeringskrise, der blev udløst af noget så ufolkeligt som metoder til beregning af landbrugspakkens kvælstofudledning. Konservative mistede tilliden til Eva Kjer Hansen i sidste uge, fordi hun efter deres mening med talmagi havde gjort landbrugspakken grønnere, end den reelt er.

Høflige grin fra embedsfolk

Der blev dog ikke sagt ét ord om regnemetoder, da Esben Lunde Larsen i går fik overdraget Miljø- og Fødevareministeriet.

Men stikpillerne kom indirekte igennem den traditionelle gaveudveksling mellem afgående og tiltrædende ministre. Eva Kjer Hansen gav sin afløser en stor blå-hvid megafon, så han kunne være sikker på at, at alle har hørt efter, når han siger noget til forhandlinger. En bemærkning henvendt direkte til Konservative, som efter Eva Kjer Hansens opfattelse hele tiden har haft alle oplysninger om landbrugspakkens miljøeffekter.

Esben Lunde Larsen havde taget et plant selv-sæt med til Eva Kjer. Inklusive gødning. Med henvisning til at landbrugspakken giver landmændene ret til at udlede mere gødning.

Det grinede de forsamlede embedsmænd høfligt af bagerst i lokalet i Miljø- og Fødevareministeriet, hvor petitfours og champagne var stillet frem til gæsterne. I den forgangne uge har flere af ministeriets embedsmænd anonymt udtalt sig særdeles kritisk til Berlingske om processen bag landbrugspakken, der efter deres mening var forhastet og blev gennemført, selv om man var klar over, at den sandsynligvis var i strid med EU-regler på grund af miljøbelastningen.

Esben Lunde Larsen blev allerede i går af oppositionen og flere naturorganisationer døbt »landbrugets mand« frem for miljøets. Karakteristikken kan ikke overraske, når man tager Esben Lundes udtalelser op til rokaden i betragtning. I torsdags, da loven om øgede gødningsnormer blev vedtaget, skrev han på sin facebookside, at det var fantastisk, at man for første gang i årtier har fået et opgør med »det miljøtyranni, som dansk landbrug har været underlagt af den politiske og miljøorganisatoriske venstrefløj«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og for tre dage siden uddybede han – noget usædvanligt for en uddannelses- og forskningsminister – med et læserbrev i Herning Folkeblad sin modstand mod de »såkaldte miljøforkæmperes dagsorden«.

»Langt om længe har et flertal i Folketinget insisteret på, at de kloge miljøfolk får lidt muld under neglene og ikke nøjes med at betragte den nydelige natur fra deres kontorer i København«, skrev den tiltrædende miljø- og fødevareminister.

Organisationen Bæredygtigt Landbrug, der fået tætte kontakter til centrale ministre i V-regeringen, har kaldt landmandsdatteren Eva Kjer Hansen en »superminister«. Men de er langtfra utilfredse med afløseren, når det nu skulle være. Bæredygtigt Landbrug glædede sig i går over, at hullet bliver udfyldt af »en vestjysk landmandssøn«, der ved, hvordan man sammentænker natur og landbrug.

Mindre tilfreds med Esben Lundes kritik af de »kloge miljøfolk« er Danmarks Naturfredningsforenings præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen.

»Nu må han lægge den retorik til side, og så må han lægge sig i selen for ikke bare at være Bæredygtigt Landbrugs marionetdukke, men også lytte til andre interessegrupper«, siger hun og henviser til, at hun har »125.000 medlemmer i ryggen«.

Minister er en »ægte bonderøv«

Esben Lunde Larsen vedgik i går i sin overdragelsestale, at der bag hans smalle slips og stramme habit gemmer sig en »ægte bonderøv«. Men han lover at lytte til både landbrugs- og miljøinteressenter.

»Jeg har aldrig været ked af at høre på folk, jeg som udgangspunkt ikke er enig med. Miljøorganisationer kan i den grad regne med, at jeg lytter til deres synspunkter. Så er det ikke sikkert, at vi deler slutresultatet, men der bliver dialog og inddragelse«, siger Esben Lunde Larsen.

Konservative har sat næsen op efter en tillægspakke med kompenserende tiltag for at dæmme op for øget udledning af kvælstof de kommende år som følge af landbrugspakken. Men Esben Lunde Larsen vil ikke garantere, at disse forhandlinger fortsætter efter Eva Kjer Hansens afgang. Han vil heller ikke forholde sig til regnestykket bag landbrugspakken, som eksperter på stribe har kritiseret.

Plagiatsagen var ikke ene om at gøre Lunde Larsens første ministerperiode så ombrust, som den blev.

Ved sin udnævnelse kom han første gang i stormvejr i den videnskabelige verden, da han betroede Jyllands-Posten, at han mener, det er »en skabende gud, der står bag det hele«. Det vakte siden opsigt, at han ikke havde været helt åben om, at han tog en del af sin teologiuddannelse på Misjonshøgskolen i Stavanger og havde taget kurser Dansk Bibel-Institut.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Så kom sagen om vindmøller, hvor Lunde Larsen blev beskyldt for at have personlige interesser på spil, da han før valget involverede sig heftigt i et slagsmål om Trafikstyrelsens godkendelse af en vindmøllepark ved hans hjemby, Stauning.

Nu lægger Lunde Larsen forskningen bag sig, hvilket universitetsrektorernes tidligere formand Jens Oddershede tror er klogt.

»Hvis jeg var Esben Lunde Larsen, ville jeg måske også synes, at det kunne være sjovt at prøve mine kræfter af et andet sted«, siger Jens Oddershede.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce