Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

favorit. Donald Trump er på vej mod at blive republikanernes præsidentkandidat efter den såkaldte Super Tuesday, som gav ham en stor sejr ved afstemningen i 11 stater.
Foto: Mary Altaffer

favorit. Donald Trump er på vej mod at blive republikanernes præsidentkandidat efter den såkaldte Super Tuesday, som gav ham en stor sejr ved afstemningen i 11 stater.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Latterligt eller rigtigt: DF'ere er splittede over sammenligning med Trump

Udenrigsordfører Søren Espersen (DF) kalder sammenligning mellem DF og Trump »åndssvag«. EU-ordfører Kenneth Kristensen kan godt se parallel.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg må til start sige, at det er nok noget nær det mest åndsvage, jeg har læst fra Kristian Madsen«.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører er ikke så begejstret for Politikens USA-korrespondent, Kristian Madsens, analyse i dagens Politiken.

Mens store dele af verden i disse dage ryster på hovedet ad den republikanske Donald Trumps frammarch i kampen om at blive sit partis præsidentkandat, skriver Kristian Madsen, at der er paralleller mellem Trump og Dansk Folkeparti, da det blev skabt.

»Der er mange og oplagte forskelle mellem Donald Trumps program og Dansk Folkepartis – og i særdeleshed mellem Trump og Kristian Thulesen Dahl eller Pia Kjærsgaard. Men den politiske manøvre, Trump har udført, og den koalition, der bærer ham frem, har mange fællestræk med Dansk Folkepartis fødsel i 1990’erne«, mener korrespondenten.

Han tilføjer, at Trump har »givet det politiske kompas et magnetisk chok i USA ved, populært sagt, at kombinere en højreorienteret immigrationspolitik med et venstreorienteret syn på statens rolle i samfundet. Det står i kontrast til andre republikanske kandidater, der kombinerer en hård immigrationspolitik en også stærkt højreorienteret økonomisk politik. På samme måde som Fremskridtspartiet i sin tid«.

Og han fortsætter:

»Donald Trump har heroverfor skabt et Dansk Folkeparti ved at moderere den økonomiske politik kraftigt«.

Vil bare sværte DF

Men Kristian Madsen er helt galt afmarcheret, mener altså Søren Espersen, der - dengang som pressechef - var med fra start i Dansk Folkepartis historie.

»Jeg synes, det er latterligt, og det har kun ét formål fra Kristian Madsens side: Kan vi finde et eller andet, vi kan sværte af på Dansk Folkeparti, hvis nu det ender med, at Trump bliver nomineret«, siger Espersen.

Adspurgt, om der trods alt ikke er en pointe i, at både Donald Trump og DF har en stram udlændingepolitik og en mere venstreorienteret socialpolitik, svarer Søren Espersen:

»Men det siger Hillary Clinton jo også. Det siger de andre kandidater også; at indvandringen skal begrænses. Alene det, at man tror, at man på nogen måde kan sammenligne dansk politik med amerikansk politik, er helt ved siden af. Hvis Dansk Folkeparti stillede op i USA, ville vi blive bortdømt som kommunister af den allerværste skuffe«.

Søren Espersen understreger, at han hele tiden har håbet på Hillary Clinton.

Kristensen Berth håber på Trump

Anderledes står det dog til med partiets EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth. Han har tidligere sagt, at han håber på Donald Trump i Det Hvide Hus. Og adspurgt, om Kristian Madsen har en pointe, svarer Kristensen Berth:

Men der er ikke nogen tvivl om, at på det politiske område er den linje, han lægger, en linje, som nok minder mere om DF end den, som andre republikanere har

»Det synes jeg bestemt, han har. Det er jo notorisk rigtigt, hvad han skriver om den politik, Donald Trump står for. Så kan man altid diskutere, hvor udfoldet den (politikken, red.) er«.

EU-ordføreren tilføjer, at man skal passe på med at sammenligne dansk og amerikansk politik

»Men der er ikke nogen tvivl om, at på det politiske område er den linje, han lægger, en linje, som nok minder mere om DF end den, som andre republikanere har«.

Og dermed kan du godt se sammenligningen med DF's fremmarch oprindeligt?

»Måske, men jeg synes, det er svært fuldstændigt at lave den der parallel, for det er et meget anderledes land, USA, end Danmark«, svarer Kenneth Kristensen Berth.

Andre DF'ere håber også på Clinton

Kenneth Kristensen Berth står dog ret alene i DF med sit ønske om Donald Trump som præsident. Ingen af de andre folketingsmedlemmer fra partiet, som Poltiken møder her til morgen, vil forholde sig til sammenligningen, men ingen af dem håber på Trump.

»Hillary«, fastslår gruppebestyrelsesmedlem Karin Nødgaard, da hun bliver spurgt til sin favorit.

»Jeg synes, hun er karismatisk og har nogle gode ting. Jeg synes, hendes tanker om de socialt udsatte grupper er vigtig«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Man kan vel ikke beskylde Trump for ikke også at være karismatisk?

»Nej«.

Er han måske for karismatisk?

»Det skal jeg ikke udtale mig om, lad amerikannerne vurdere det«, siger hun.

Hendes partifælle fem meter nede ad gangen Karina Adsbøl er på samme linje.

»Jeg foretrækker faktisk Hillary. Hun virker simpelthen så sympatisk og empatisk, og jeg så hende lige her til morgen i fjernsynet - hun er virkelig en god foregangskvinde«, fastslår hun.

Foretrækker hverken Clinton eller Trump

Mere kryptisk er Mette Hjermind Dencker (DF), der først efter lidt overtalelse går med til at svare på, om hun foretrækker Clinton eller Trump.

»Hvis det var George Bush, der stillede op for Republikanerne, havde jeg slet ikke været i tvivl«, siger hun.

Men du er i tvivl, når det ikke er ham?

»Jeg er ikke så vild med Republikanernes kandidat«.

Er det kun Trump, for det ligger jo ikke helt fast endnu...?

»Nej, det ved vi jo ikke endnu«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men hvis det bliver mellem Hillary og Trump, hvem så?

»Jeg foretrækker faktisk ikke nogen af dem. Jeg håber, at Republikanerne finder en, som er egnet og pragmatisk«.

Og du mener ikke at Trump er så egnet?

»Jeg mener i hvert fald ikke han er så pragmatisk«, siger Hjermind Dencker.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden