Foto: Anders Rye Skjoldjensen
Politik

Ydmyget Løkke skal genrejse sit politiske projekt og sig selv

Analyse: Regeringen kører videre efter Eva Kjers fyring, men både det borgerlige samarbejde og Løkke selv skal samles op fra nulpunktet.

Politik

Da Lars Løkke Rasmussen indtog Statsministeriet for otte måneder siden, dannede han sin lille regering på nogle centrale principper.

Et princip var, at han og ministerholdet skulle agere med en særlig ydmyghed efter det dårlige valgresultat. Et andet var, at han ikke ville være statsminister for enhver pris. Han havde brug for rum til at regere. Ellers ville han ikke.

Her otte måneder senere er hans styrende principper stødt sammen i et dramatisk politisk trafikuheld.

Ydmyghed var der ikke mange spor af, da statsministeren i denne uge lod miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) ignorere de konservatives mistillid til hende, mens han selv truede med at udskrive folketingsvalg. Da Eva Kjer Hansen lørdag alligevel meddelte, at hun trækker sig, var det afslutningen på sagen om hendes kritiserede miljøberegninger, men for blå bloks lillebror var det også farvel til en minister, som de konservative anser for at være arrogant over for dem.

Det er kun en måned siden, at udenrigsminister Kristian Jensen fik en ’næse’ for at skære i ulandsbistanden på trods af en indstilling fra et flertal i Folketinget. Torsdag i denne uge var det justitsminister Søren Pind, der ikke ville garantere, at han vil følge en eventuel folketingsbeslutning initieret af Liberal Alliance om den nedlagte Irakkommissions dokumenter.

Lars Løkke Rasmussen har med sin voldsomme kamp for Eva Kjer Hansen forsøgt at forsvare sit princip om at bevare et stærkt ledelsesrum, og truslen om et folketingsvalg skulle vise, at han ikke vil være statsminister for enhver pris. Men da de seks konservative folketingsmedlemmer fredag aften på en telefonkonference besluttede at stå fast på, at Eva Kjer Hansen skulle helt væk fra ministerholdet, valgte Lars Løkke Rasmussen alligevel magten frem for det risikable folketingsvalg.

Jeg vil hellere tabe ansigt, end jeg vil tabe hele hovedet

Derfor står han nu ydmyget tilbage efter at have tabt den magtkamp med den konservative formand, Søren Pape Poulsen, som han selv eskalerede. Lars Løkke Rasmussen har aldrig før satset så meget af sig selv i en magtkamp og tabt.

Lars Løkke Rasmussen har i denne uge ageret sammen med en meget smal og lukket kreds af rådgivere, mens andre rundt om regeringstoppen med bekymring har fulgt den optrappede konflikt via Løkkes facebookopslag og korte pressebeskeder.

Ingen fælles spilleregler

Nu håber de, at den stædige Lars Løkke Rasmussen som det første er i stand til at sluge ydmygelsen og kigge fremad. Det første fingerpeg kom i et interview med TV 2 lørdag eftermiddag, hvor Løkke bøjede hovedet og erkendte sit ansigtstab.

»Jeg vil hellere tabe ansigt, end jeg vil tabe hele hovedet«, forklarede han.

LÆS MERE

Den næste svære opgave bliver at vende tilbage til hverdagen. At indsætte en ny miljø- og landbrugsminister på den betændte post på mandag og derefter igen at samle regeringen om de igangværende trepartsforhandlinger.

Forude ligger opgaven med at samle de borgerlige partier om nogle nye samarbejdsprincipper. Under de seneste dages næsten terapeutiske samtaler mellem partilederne i statsministerboligen Marienborg blev problemerne vendt og drejet, men der er ifølge Politikens oplysninger ikke formuleret et sæt spilleregler.

Risikoen kan hurtigt blive akut for Løkke. Et halvt år ude i fremtiden lurer den næste livstruende konflikt. På baggrund af en omfattende økonomisk plan vil regeringen til efteråret sænke skatten, og Liberal Alliances Anders Samuelsen har på forhånd truet med at vælte regeringen, hvis den ikke leverer de lettelser i topskatten, som Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ikke vil have.

Efter denne uges dramatiske nederlag skal Lars Løkke Rasmussen på samme tid samle sig selv op, genopfinde sine ledelsesprincipper og forsøge at samle stumperne i blå blok.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce