Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

OMPRIORITERING. Socialdemokraterne vil hindre, at kommunale besparelser rammer landets daginstitutioner, ældrepleje, folkeskole og handikapområdet.
Foto: RYE SKJOLDJENSEN ANDERS

OMPRIORITERING. Socialdemokraterne vil hindre, at kommunale besparelser rammer landets daginstitutioner, ældrepleje, folkeskole og handikapområdet.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

S vil hindre kommunale besparelser på velfærd

Med et nyt forslag presser Mette Frederiksen Venstre til at tilbageføre omstridte besparelser i kommunerne. Rød blok og DF er »positive«.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For første gang i sin tid som oppositionsleder forsøger Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, aktivt at bringe regeringen i mindretal på et økonomisk spørgsmål.

Det sker med et nyt beslutningsforslag, der skal pålægge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at tilbageføre milliarder af kroner fra det omstridte omprioriteringsbidrag til kommunerne. Konkret betyder forslaget, at landets 98 kommuner årligt skal have de 2,4 milliarder kroner tilbage, som regeringen sammen med Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har besluttet at omprioritere.

»Lige nu gør regeringen det, at de ad bagdøren beder kommunerne løfte størstedelen af integrationsopgaven, samtidig med at man tager penge fra kommunerne. Enden på alt det kan ikke blive andet end store besparelser på grundstammen i velfærdssamfundet, herunder daginstitutioner, ældrepleje, folkeskole og handikapområdet«, siger Frederiksen.

Forslaget offentliggøres i dag og møder opbakning fra en samlet rød blok, mens Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ikke afviser at stemme for og dermed bringe regeringen i mindretal.

»Vi diskuterer meget gerne med Socialdemokraterne om det her«

Det kan sætte Løkke Rasmussen under pres. Ikke mindst, fordi han flere gange har gjort det klart, at omprioriteringsbidraget skal være med til at give regeringen et fornødent politisk råderum, som blå blok eksempelvis kan bruge på skattelettelser.

Men det er den helt forkerte vej at gå, mener Frederiksen. Hun ønsker i stedet at øremærke midlerne fra omprioriteringsbidraget til velfærd i kommunerne.

»Jeg kan sige det meget klart: Vi har ingen planer om at videreføre et omprioriteringsbidrag, der bruges til alle mulige andre formål end det kommunale. Derfor kan jeg også garantere, at vi ikke vil bruge penge fra det eksisterende omprioriteringsbidrag til formål uden for kommunerne, den dag vi skulle have flertal igen«.

DF: Pengene skal føres tilbage til kommunerne

Så sent som i efteråret fik DF kritik for at lægge stemmer til besparelser i kommunerne, fordi de før folketingsvalget sagde, at de ville styrke den nære velfærd. I november pressede DF på for at tilbageføre alle pengene fra omprioriteringsbidraget til kommunerne »for derigennem at sikre kernevelfærden i hele landet«, som de skrev i et såkaldt betænkningsbidrag til regeringen. Præcis denne ordlyd har Mette Frederiksen bevidst taget med i sit beslutningsforslag.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl vil i dag ikke afvise, at man vil bakke om om Frederiksens forslag.

»Det er meget enkelt. Vi har aldrig gået ind for, at der skulle tages penge fra kommunerne. Der skal være plads til at udbygge den offentlige velfærd, og derfor skal pengene føres tilbage«.

Kan du sige, om DF ender med at stemme for?

»Det, jeg kan sige, det er, at vi diskuterer meget gerne med Socialdemokraterne om det her«, siger Thulesen Dahl, som dog undrer sig, fordi man »så sent som i efteråret hørte, at Mette Frederiksen ikke ville føre finanspolitik uden om regeringen«.

KL: Langt fra en god løsning

Omprioriteringsbidraget har været blandt de varmeste kartofler på Christiansborg, siden Løkke præsenterede ideen som en del af regeringsgrundlaget i sommer. Frederiksens udmelding kommer dagen før KL’s topmøde, der afholdes i Aalborg torsdag og fredag i denne uge. KL-formand Martin Damm (V) er glad for Frederiksens håndsrækning, selv om det langtfra er den udgave, han helst så:

»Der findes en western, der hedder ’Den gode, den onde og den grusomme’. Den gode løsning er en situation, hvor der ikke er et omprioriteringsbidrag. Den onde løsning er Socialdemokraternes forslag, hvor man tager penge og fører dem tilbage til os. Og den grusomme løsning er regeringens«, siger Damm.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden