genbrug. Mette Frederiksen har ord for ord genbrugt et DF-forslag, som hun håber kan tvinge regeringen til at sende pengene fra omprioriteringsbidraget til kommunerne. Foto: Peter Hove Olesen

genbrug. Mette Frederiksen har ord for ord genbrugt et DF-forslag, som hun håber kan tvinge regeringen til at sende pengene fra omprioriteringsbidraget til kommunerne. Foto: Peter Hove Olesen

Politik

Frederiksen vil sende Løkke i mindretal

Socialdemokraternes formand garanterer, at hun vil bruge midlerne fra regeringens omstridte omprioriteringsbidrag til kommunal velfærd, hvis hun vinder næste valg. Hun vil dog ikke love helt at skrotte den udskældte effektiviseringsøvelse.

Politik

Trods løfter om ikke at lave finanspolitik uden om regeringen kaster Socialdemokraternes formand sig ind i kampen for at bringe statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i mindretal om regeringens omprioriteringsbidrag.

Formålet er på sin vis todelt. For det første vil Frederiksen forsøge at tvinge Løkke til at ændre kurs og øremærke midlerne fra omprioriteringsbidraget, så de 2,4 milliarder kroner ikke kan bruges til eksempelvis skattelettelser men derimod sendes retur til kommunerne.

For det andet ønsker S-formanden at presse Dansk Folkeparti til at bringe regeringen i mindretal, fordi partiet med sit ja til omprioriteringsbidraget ifølge Frederiksen selv bærer en stor del af skylden for, at den borgernære velfærd forringes i kommunerne.

Konkret har S-formanden besluttet at sende et forslag til afstemning i Folketinget, der pålægger regeringen at indlede drøftelser, som fører til, at midlerne fra omprioriteringsbidraget kommer tilbage til kommunerne. Forslaget er ord til ord en genskrivning af et ønske, som Dansk Folkeparti fremsatte i efteråret.

Tilbage står spørgsmålet, om formand Frederiksen blot agerer hovedperson i et partistrategisk spil, der går ud på at drille en af sine politiske ærkerivaler, DF-formand Kristian Thulesen Dahl, eller om hun i virkeligheden indleder de første spæde skridt i en ny velfærdsoffensiv, der lader Bjarne Corydons kassemesterlogik træde i baggrunden.

Politiken møder Frederiksen på formandskontoret 100 meter fra Statsministeriet på Christiansborg.

»Det her er i bund og grund et spørgsmål om, hvorvidt man er enig eller uenig i, at man kan tillade sig at tage penge fra kommunerne og bruge dem til andre formål. Det mener vi ikke, at man kan. Udfordringerne er for mange. Der går ikke én dag, hvor man ikke hører borgmestre advare om, hvor mange boliger der mangler til eksempelvis flygtninge, og hvordan besparelser vil skade ældre og skoleområdet«, siger Mette Frederiksen.

Vi har ingen planer om at videreføre et omprioriteringsbidrag

Ønsket om at presse DF-formand Kristian Thulesen Dahl kommer Mette Frederiksen selv ind på: »Ja, det er klart. For os er det naturligt at sige til Dansk Folkeparti, at hvis de mener det, de siger om dansk velfærd, skal de stemme for det her forslag«, siger Mette Frederiksen.

Genklang fra sommeren

På Socialdemokraternes sommergruppemøde gjorde Frederiksen det klart, at hun som oppositionens leder ikke ville lave finanspolitik uden om regeringen. At man ikke på den konto ville hjælpe Dansk Folkeparti, hvis de blev klemt af liberale sparedagsordener.

Vi spørger, hvordan det hænger sammen med ønsket om at bringe Løkke i mindretal. Om det ikke netop er det, hun gør. Mette Frederiksen ryster på hovedet.

»Jeg sagde, at et alternativt flertal på det finanspolitiske område har vi aldrig brugt i Danmark og det skal vi selvfølgelig heller ikke nu«.

Mette Frederiksen henviser til, at man med forslaget vil pålægge statsminister Lars Løkke Rasmussen at indkalde til »brede« forhandlinger med det formål at finde ud af, hvordan pengene føres bedst tilbage til kommunerne. At regeringen naturligvis har noget at skulle have sagt inden for den ramme.

Du mener ikke, at der modsætning mellem det, du gør nu, og det, du sagde dengang?

»Der er simpelthen ikke noget nyt i, at en ansvarlig politiker mener, at finanspolitikken skal laves med regeringen«.

Et nærliggende spørgsmål er, om Frederiksen ender i en situation, hvor regeringen skrinlægger eventuelle forhandlinger på grund af uenighed, hvilket ikke hjælper kommunerne. Om forslaget i det lys er det rene teatertorden. Det tror hovedpersonen ikke selv på.

»I forslaget ligger den klare præmis, at pengene skal føres tilbage til kommunerne. Det kan man ikke rykke ved, og det er præmissen for de forhandlinger, regeringen kan blive pålagt at indkalde til«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lover øremærkning

I efteråret harcelerede Socialdemokraterne mod Dansk Folkeparti, da DF stemte ja til besparelserne i kommunerne. I dag lancerer S en ny kampagne i landets aviser, hvor partiet anbefaler DF at bringe regeringen i mindretal ved at stemme for Socialdemokraternes forslag. Trods utilfredsheden stemte Mette Frederiksens parti ikke nej til den kommunale spareøvelse. Derimod stemte man blankt.

Hvordan hænger jeres blanke stemme sammen med, at I er så stålsatte modstandere af omprioriteringsbidraget?

»Jamen, det, mener jeg, er meget logisk. Vi er en del af den parlamentariske grundstamme på Christiansborg. Det skal vi være, når vi er i regering, og når vi er i opposition. Det betyder også, at vi accepterer aftalestrukturen – herunder når regeringen laver en aftale med KL. Men vi er imod omprioriternigsbidraget, og derfor stemte vi blankt«.

Lars Løkke har gentagne gange forklaret, at omprioriteringsbidraget sikrer regeringen et økonomisk råderum, som man kan bruge til at lave politik. Men vil Mette Frederiksen frasige sig det råderum, hvis hun en dag overtager nøglerne til Statsministeriet?

»Jamen, der er allerede et økonomisk råderum i vores økonomi. Det er ikke stort, og man skal passe på at gøre det større, end det er. Det, diskussionen går på, er, hvad det råderum skal bruges til, og om det råderum skal udvides ved at indføre besparelser i landets kommuner. Det mener vi ikke«, siger Frederiksen.

Betyder det, at du vil suspendere omprioriteringsbidraget, hvis du i fremtiden får et flertal bag dig i Folketinget?

»Vi ved ikke, hvordan dansk økonomi ser ud på det tidspunkt. Vi agerer her og nu og foreslår, at man fjerner det eller fører pengene tilbage«.

Så du kan ikke garantere, at du vil skrotte de besparelser i kommunerne, som du i dag er imod, hvis du vinder næste valg?

»Jeg kan sige det meget klart: Vi har ingen planer om at videreføre et omprioriteringsbidrag, der bruges til alle mulige andre formål end det kommunale. Derfor kan jeg også garantere, at vi ikke vil bruge penge fra det eksisterende omprioriteringsbidrag til formål uden for kommunerne, den dag vi skulle have flertal igen«.

Men så accepterer I jo også omprioriteringsbidraget, så længe pengene føres tilbage til kommunerne?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Nej, det gør vi ikke. Vi er imod det, regeringen lægger op til. Nu prøver vi at finde den næstbedste løsning«.

Hvordan kan du både have den holdning, at omprioriteringsbidraget er dårligt og bør afskaffes, og samtidig ikke love, at du selv vil gøre det, hvis du sidder for bordenden?

»Det kan være, valget kommer om tre år, og der kender jeg ikke den økonomiske situation. Vi vil i ordentlig tid fremlægge vores økonomiske politik«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce