Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skift. Med modstanen imod det såkaldte omprioriteringsbidrag, som betyder, at kommunerne skal finde besparelser for 7 milliarder kroner de kommende år, bevæger Mette Frederiksen sig længere væk fra den politik, som forhenværende finansminister Bjarne Corydon førte.
Foto: Jens Dreslinge (Arkivfoto)

Skift. Med modstanen imod det såkaldte omprioriteringsbidrag, som betyder, at kommunerne skal finde besparelser for 7 milliarder kroner de kommende år, bevæger Mette Frederiksen sig længere væk fra den politik, som forhenværende finansminister Bjarne Corydon førte.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mette Frederiksen bevæger sig ud af Bjarne Corydons skygge

Med et nyt forslag glider Socialdemokraterne væk fra Bjarne Corydons kassemesterlogik.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter sommerferien sidste år udspillede sig en kamp i toppen af Socialdemokraterne. På den ene side stod Mette Frederiksen, på den anden side stod Bjarne Corydon. Striden handlede om velfærdssamfundets hjertekammer: kommunernes økonomi.

Eller rettere sagt handlede det om det lidet mundrette ord omprioriteringsbidraget – en effektiviseringsøvelse, som Løkke-regeringen indførte, og som betyder, at kommunerne i de kommende år skal finde besparelser for omkring 7 milliarder kroner. Disse penge kan Christiansborg-politikerne så vælge at sende tilbage til udvalgte indsatser i kommunerne – eller de kan bruge dem til eksempelvis skattelettelser.

Internt på Socialdemokraternes sommergruppemøde sidste år argumenterede Corydon for, at partiet skulle stemme ja til det omstridte omprioriteringsbidrag. Få tog notits af udmeldingen dengang, men i de følgende måneder udviklede sagen sig.

På et møde i folketingsgruppen i efteråret gik flere imod Corydons linje: Oprørerne anbefalede, at Socialdemokraterne tog afstand fra omprioriteringerne.

Og nu flyttede kampen sig til S-toppen. Ikke mindst, fordi regeringen i november fremsatte et lovforslag, hvor der skulle stemmes om omprioriteringsbidraget.

Frederiksen lyttede til folk i sin folketingsgruppe og mente, at Socialdemokraterne burde overveje at stemme imod. Dermed kunne Socialdemokraterne lægge pres på Dansk Folkeparti, fordi Thulesen og co. havde lovet regeringen at stemme for omprioriteringerne. Og den stemme kunne kollidere med, hvad Dansk Folkeparti havde foreslået i valgkampen, hvor partiet lagde op til vækst i velfærden.

Corydon mente omvendt at Frederiksen skulle besinde sig. Socialdemokraterne havde en interesse i, at borgmestrene fandt besparelserne. Vel at mærke besparelser, som Socialdemokraterne på Christiansborg kunne dele ud, hvis de kom til magten igen.

Derfor måtte Socialdemokraterne støtte omprioriteringsbidraget, hvis de ville være økonomisk ansvarlige, lød den corydonske analyse.

Frederiksen som en fri fugl?

Situationen var tilspidset. Og som i andre økonomiske tvister hos Socialdemokraterne blev Radikale Venstre hevet ind som forhandlingsleder. Frederiksens og Corydons folk var i kontakt med den radikale ledelse for at høre, hvordan den stillede sig. Efter rådslagning med de radikale endte det hverken med et ja eller et nej. Derimod stemte Socialdemokraterne og Radikale Venstre blankt.

Sådan går det ikke denne gang. Mette Frederiksen har med sin melding i dag i Politiken valgt at sende et beslutningsforslag i folketingssalen. I sig selv kan det virke som en simpel gerning. Imidlertid indvarsler dette forslag konturerne af en mere offensiv oppositionspolitik.

Med dagens udmelding står Frederiksen på egne ben. Corydons kassemesterlogik glider i baggrunden.

For det første går Frederiksen nu direkte imod omprioriteringsbidraget. Tidligere har partiet både stemt ja (under kommuneaftalen) og blankt (under budgetloven) ud fra en håndfuld knap så vælgervenlige forklaringsfigurer. Nu kan Frederiksen fuldtonet presse Dansk Folkeparti på løftet om, at DF vil støtte »kernevelfærden« frem for at lægge stemmer til et omprioriteringsbidrag.

For det andet udfordrer Frederiksen nu Corydons skriftkloge udlægning af økonomisk ansvarlighed. I oktober – to måneder inden Corydon skiftede til konsulenthuset Mckinsey – sagde han i Politiken, at det var »inderligt tilfredsstillende«, at Socialdemokratiet i opposition er blevet på den stramme økonomiske kurs, som han udstak i Finansministeriet.

Nu – to måneder efter Corydon forlod partiet – har Frederiksen afveget fra dydens smalle sti for at presse regeringen i et økonomisk spørgsmål.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

SE OGSÅ:

For det tredje filer Frederiksen med dagens melding på hendes tidligere udsagn om, at Socialdemokraterne ikke vil føre økonomisk fodnotepolitik. Det vil sige, at Socialdemokraterne ikke laver udgiftsdrivende politik med et flertal uden om regeringen.

Imidlertid pålægger Frederiksen heller ikke direkte regeringen økonomiske fodnoter, men det er finere politisk semantik, når hun i beslutningsforslaget i stedet »indkalder til brede forhandlinger«, som kan ende med fodnoter.

Lige meget hvad så har Socialdemokraterne fornyelig tilbudt at lave økonomiske fodnoter med Konservative om en omkostningsfuld miljøpakke. Uden om regeringen. Jovist, Frederiksen har ikke helt forladt sit standpunkt, men filer på det.

Frederiksens beslutningsforslag skal også læses i forlængelse af den nære fortid og fremtid i dansk politik.

Timet til topmøde i Aalborg

Kigger vi tilbage, viste den blå samarbejdskrise, at der er muligheder for at teste sammenholdet hos de borgerlige. Men den viste også, at et valg kan komme når som helst. På den baggrund blev det tydeligt, at Socialdemokraterne savner en politisk platform, der på væsentlige politikområder skaber kant til Venstre og Dansk Folkeparti.

Det kan dagens træk om kommuneøkonomi medvirke til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kigger vi frem, holder Kommunernes Landsforening i morgen topmøde i Aalborg. Her kommer allehånde borgmestre og økonomichefer. Dagens melding er timet til at smøre det kommunale bagland, som til næste år møder vælgerne. Alt imens Thulesen Dahl og Løkke, som deltager i topmødet, må forklare og forsvare, om de vil frede kommunerne.

Med dagens udmelding står Frederiksen på egne ben. Corydons kassemesterlogik glider i baggrunden.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden