DF: For mange kokke forplumrer dansk sikkerhedspolitik

En ny rapport vil muligvis foreslå, at Danmark skal have en ny udenrigs- og sikkerhedspolitisk rådgiver.

Politik

En national udenrigs- og sikkerhedspolitisk rådgiver kan samle trådene i den danske politik, som i dag er præget af at være splittet mellem flere ministerier.

Det mener udenrigsordfører for Dansk Folkeparti Søren Espersen.

»At have en national rådgiver, der er tilknyttet statsministeren, er en rigtig god idé«, mener udenrigsordføreren.

At Danmark skal have en national udenrigs- og sikkerhedspolitisk rådgiver vil være et af forslagene i den rapport, som udenrigsgransker Peter Taksøe-Jensen fremlægger inden maj.

Det skriver Jyllands-Posten onsdag. Rådgiveren skal skabe sammenhæng i udenrigspolitikken.

»Vi har for mange kokke om den danske udenrigs- og sikkerhedspolitik i dag. Den ligger dels hos udenrigsministeren, dels hos forsvarsministeren og også til dels hos statsministeren«, mener Søren Espersen.

SF's udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, frygter ifølge Jyllands-Posten, at udenrigspolitikken vil blive mere populistisk. Den bekymring deler Søren Espersen langtfra.

»Dertil rækker min fantasi ikke. Vi får et organ, som vil være i stand til at betjene statsministeren i afgørende situationer«, siger han og påpeger, at flere andre lande har lignende rådgivere.

»Det er underligt at sige, at sikkerhedspolitikken i USA, England og Tyskland er populistisk«, siger han.

Trods løfter om det modsatte har regeringen sparet på udenrigstjenesten. Det kommer blandt andet til at gå ud over Danmarks indsats i Mellemøsten, på Balkan og fredsprocessen i Israel.

25 indsatser skæres væk eller barberes ned. Derfor mener Martin Lidegaard (R), ifølge Jyllands-Posten, at en rådgiver blot vil være sminke, som dækker over nedskæringerne. Men Søren Espersen tolker ideen modsat.

»Det er en opgradering af udenrigstjenesten«, siger han.

ritzau

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce