Selvopgør. Troels Lund Poulsen var miljøminister fra 2007-10 under statsminister Anders Fogh Rasmussen. Her ses de begge ved Folketingets åbning i 2007.
Foto: STINE BIDSTRUP (arkiv)

Selvopgør. Troels Lund Poulsen var miljøminister fra 2007-10 under statsminister Anders Fogh Rasmussen. Her ses de begge ved Folketingets åbning i 2007.

Politik

Venstre-ministre lægger afstand til Anders Foghs miljøpolitik

VK-regeringen forsømte at skabe vækst i landbruget, mener Troels Lund Poulsen og Esben Lunde Larsen.

Politik

To af regeringens ministre kaster sig ud i et regulært selvopgør med den miljø- og landbrugspolitik, som Venstre selv gennemførte under daværende statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) ledelse i 00’erne.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) lægger klart afstand til miljø- og landbrugsplanen ved navn Grøn Vækst, som han selv forhandlede på plads i sine år som miljøminister 2007-10. Set i bakspejlet mener han, at planen var forfejlet, fordi den »var med til at knæsætte nogle af de problemer, vi stadig arbejder med« i det gældsplagede landbrugserhverv.

»Når jeg ser tilbage på, hvad vi fik ud af Grøn Vækst, står det tilbage som en af de allerstørste udfordringer for Venstre i forhold til vores bagland. Det kom til at handle om alt andet, end at landbruget skulle have udviklingsmuligheder. I bund og grund kom det til at handle om, hvilke restriktioner der skulle vælte ned over landbruget«, siger han.

I en skriftlig kommentar erklærer miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) sig enig i, »at Grøn Vækst ikke fremmede den dagsorden, vi reelt gerne ville fremme, nemlig at skabe vækst og udvikling i dansk landbrug«.

»Fodslæbende« miljøpolitik

Det var Anders Fogh Rasmussen, der i en berømt landsmødetale i 2008 for alvor forsøgte at vende Venstres traditionelle miljø- og klimapolitik med en bemærkning om, at Venstre hidtil havde været for »fodslæbende«, og at »grøn økonomi« var fremtiden. I dag mener Troels Lund Poulsen imidlertid, at Venstre svigtede sine egne kernetropper i perioden, hvor han selv var miljøminister.

»Der var en periode op gennem 00’erne, hvor det bagland, vi havde – dem, der meldte sig ind og var aktive i Venstre – følte, at der nærmest ingen lydhørhed var over for de politiske forslag og udfordringer, de kæmpede med. Der var nogle helt andre dagsordener, og man kan sige, at vi er vendt tilbage til en helt anden dagsorden«, siger han.

Vi føler, at vi står ret alene med det

I et PS-interview forklarer han, hvordan han dengang ikke mødte nogen anerkendelse fra miljø- og naturorganisationer som Danmarks Naturfredningsforening.

»Læren for mig er, at hvis man vil gøre en forskel, kan man lige så godt gøre det 100 procent. Man skal passe på med at sætte sig mellem to stole. Det er jeg selv et billede på. Jeg har sat mig mellem nogle stole, hvor jeg troede, at jeg kunne gøre noget til begge sider. Hvor der ikke var nogen, der blev glade«, siger Lund Poulsen.

For 3 uger siden kulminerede en uges højdramatisk armlægning i blå blok med, at Konservative bragte daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) til fald. Meldingerne fra Venstre bekymrer den konservative landbrugsordfører, Rasmus Jarlov, der for tiden forhandler en naturpakke hos Esben Lunde Larsen.

»Venstre har tonet rent flag om, at man er gået tilbage til at være landbrugets parti. I retorikken har man lagt klart afstand til miljøorganisationer. Det giver et spænd over til os, som er meget optaget af at huske miljøet. Det ærgrer os, for vi ville gerne have, at der var flere i blå blok, som bekymrer sig om miljøet. Vi føler, at vi står ret alene med det«, siger Jarlov.

Landbrug & Fødevarer er glade

Esben Lunde Larsen har ingen kommentarer til de forskellige partiers prioriteter, herunder Konservatives ønske om, at der sættes flere penge af til naturbeskyttelse. Men han afviser, at Venstre i dag er svinget over i en grøft, hvor partiet de facto sætter landbrugets interesser højt over miljøets:

»For mig som miljø- og fødevareminister går fødevareproduktion og natur- og miljøhensyn hånd i hånd. De er forudsætninger for hinanden. I stalden er dyrevelfærd en forudsætning for god kvalitet, og på marken er et godt miljø forudsætning for en god produktion. På den måde mener jeg ikke, at man udelukkende kan se på den ene side af sagen«.

LÆS OGSÅ:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Miljøordfører Ida Auken (R) er »meget lidt imponeret« over meldingerne fra Venstre. Hun siger:

»Tænk, at man kan have så lidt fornemmelse for, hvad der sker i verden. COP21 satte en ny dagsorden. Alle enedes om, at fremtidens vindere er de virksomheder, der kan fange det. Venstre sætter endnu en gang Danmark tilbage i konkurrencen om de nye arbejdspladser og den nye grønne vækst«.

Fra Landbrug & Fødevarer vanker der derimod ros fra formand Martin Merrild, der finder det tiltrængt med et opgør med Venstres miljøpolitik i 00’erne.

»Troels Lund Poulsens billede svarer meget godt til mit eget billede af situationen. Tilgangen var, at det var næsten ligegyldigt, hvor dyrt det var at være grøn. Man skulle bare være grøn, og det var ligegyldigt, hvem der kom i klemme, og hvem der måtte betale. Det var den grønne dagsorden, og der var ikke plads til landbruget«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce