Alternativ. Ny undersøgelse af Irakkrigen skal have historisk fokus.
Foto: DRESLING JENS/POLFOTO

Alternativ. Ny undersøgelse af Irakkrigen skal have historisk fokus.

Politik

Pind åbner for krigsundersøgelse uden personfokus

En mulig ny undersøgelse af den danske krigsindsats skal have mindre fokus på tidligere V-ministres ageren, mener Søren Pind.

Politik

Justitsminister Søren Pind (V) overvejer nu et alternativ til den lukkede Irakkommission.

Oppositionen og Liberal Alliance har i månedsvis forgæves forsøgt at presse regeringen til enten at udvide og genstarte det skrinlagte kommissionsarbejde eller til at offentliggøre tusindvis af de indsamlede dokumenter.

Nu åbner Søren Pind for første gang siden regeringsskiftet for en granskning af de seneste årtiers danske krigsindsats. Men står det til Pind, skal en eventuel ny undersøgelse dog have mindre juridisk karakter og større fokus på det historiske forløb.

»Det ville være rart, hvis man kunne finde en mindelighed omkring det her, som gjorde, at vi kunne få blotlagt, hvad der egentlig er sket, siden Danmark blev en krigsførende nation, og få taget de dele af det, som har en ubehagelig karakter af personforfølgelse og sådan noget, ud«, siger Søren Pind.

Det ville være rart, hvis man kunne finde en mindelighed omkring det her, som gjorde, at vi kunne få blotlagt, hvad der egentlig er sket

Den tidligere Irakkommission blev nedsat af S-R-SF-regeringen i 2012 og var udset til at undersøge grundlaget for Irakkrigen og den danske håndtering af fanger i Irak og Afghanistan, men blev straks efter magtskiftet i 2015 lukket af den nytiltrådte venstreregering.

Ifølge Søren Pind havde den tidligere kommission et element af »personforfølgelse«, fordi den i hans optik sigtede på flere borgerlige ministres ageren.

Ifølge Politikens oplysninger arbejder justitsministeren blandt andet med en model, der har karakter af en historisk undersøgelse uden afhøringer.

»Det var efter min opfattelse et prestigeprojekt, som havde til hensigt at ramme Anders Fogh Rasmussen, Per Stig Møller og Søren Gade og sådan nogle«, siger Søren Pind om den hidtidige Irakkommission.

Men forsøger I ikke bare at dække over, at der blev taget nogle forkerte beslutninger, og at det ville være ubehageligt, hvis det kommer frem?

»Det er så der, at man må prøve at se, om man kan finde en løsning, hvor hensynet til, at man får afklaret, om det skulle være tilfældet, også måtte blive afdækket«, siger justitsministeren.

Søren Pind refererer blandt andet til en Kronik i Politiken for få dage siden, hvor historikeren Rosanna Farbøl fra Aarhus Universitet argumenterede for, at man i stedet for en egentlig kommissionsundersøgelse »kaster sig ud i en historisk undersøgelse«.

»Dermed mister man signalværdien i at »fælde dom«, men til gengæld vinder man chancen for at lære af historien«, skrev hun.

Liberal Alliances udenrigsordfører, Mette Bock, kalder i et debatindlæg i fredagens Politiken historikerens Kronik for »inspirerende« og er umiddelbart ikke afvisende over for Pinds tanker.

»Jeg har et helt klart ønske om at få taget det blokpolitiske ud af det her. At prøve at sige, at det ikke er et spørgsmål om politisk drilleri«, siger Mette Bock.

Ser du noget problem, hvis det ender med, at man for eksempel slet ikke skal kigge på fangehåndteringen?

Det er ikke personforfølgelse at undersøge, om en minister har løjet for Folketinget

»Jeg vil ikke kommentere på konkrete forslag nu«, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ender det med en undersøgelse foretaget af historikere uden afhøringer af politiske nøglepersoner, får regeringen dog svært ved at finde et bredt flertal.

»Det er stadig helt centralt, om der er dokumenter, der er blevet skjult. En ny historiebog, som ikke rører ved de helt centrale elementer, bliver ikke med vores stemmer«, siger Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen.

Enhedslisten er stærkt uforstående over for Pinds linje.

»Det er ikke personforfølgelse at undersøge, om en minister har løjet for Folketinget, eller om Danmark har overholdt internationale regler. Det underbygger desværre den bekymring, vi hele tiden har haft, om, at man netop nedlagde Irakkommissionen for at undgå, at Anders Fogh Rasmussen og Søren Gade skulle i vidneskranken«, siger Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm.

Meget afhænger fortsat af Liberal Alliance. Søren Pind understreger nemlig, at et flertal uden om regeringen selv kan nedsætte en ny undersøgelseskommission.

»Jeg kan lade være med at følge et beslutningsforslag, men et flertal i Folketinget kan frit selv nedsætte en kommission. Det er sådan, retstilstanden er«, siger Søren Pind.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce