Foto: Anders Ryge Skjold Jensen
Politik

Forsker: Konservatives forslag er »ligegyldigt for miljøet«

Venstre har fået 14 dage til at imødekomme Konservatives forslag om grønne tiltag. Men forslagets reelle effekt for miljøet er svær at se, siger professor.

Politik

Konservatives forslag til en såkaldt grøn tillægspakke til landbrugspakken rammer helt skævt og vil stort set ikke rykke noget for miljøet.

Det siger miljøprofessor Stiig Markager.

»Det er et meget lille skridt i den rigtige retning. Det svarer til at køre 70 km/t. i en zone, hvor man må køre 50 km/t., og så sænke farten til 68. Det er selvfølgelig bedre end 70, men man er langt fra mål«, siger Stiig Markager fra Aarhus Universitet.

Konservative har givet regeringen 14 dage til at garantere et grønnere Danmark for de kommende år og er samtidig klar med et forslag til, hvordan det kan gøres.

Det sker på baggrund af den store debat, der i februar var om den nu vedtagede landbrugspakke. Landbrugspakken efterlader et hul på 3 år, hvor der vil blive udledt mere kvælstof fra blandt andet gylle, end der gør i dag. For at kompensere for den merudledning kræver Konservative en grøn tillægspakke, der nu kaldes for naturpakke, som skal reducere kvælstofudledningen med godt 600 tons i 2017 og 2018.

Det er nærmest ligegyldigt for miljøet at lave en frivillig ordning, hvor landmændene selv skal henvende sig

»Vores mål er at løse en del af den udfordring, vi har de første 3 år. Vi står med en ikke ubetydelig risiko for, at EU underkender hele landbrugspakken, fordi det kan være i strid med vandrammedirektivet. Og hvis det sker, risikerer Danmark at miste EU-støtte for op mod 1,3 milliarder kroner. På den måde kan det være en ret god investering at lave de her ekstra kompenserende tiltag«, siger Konservatives miljøordfører, Mette Abildgaard.

Konservative foreslår en frivillig efterafgrødeordning, hvor landmænd kompenseres med 700 kroner per hektar efterafgrøder, de planter.

Efterafgrøder kan være kornafgrøder eller græs og har til formål at binde kvælstof for at undgå, at kvælstoffet løber ud i og forurener det danske vand.

Peanuts og forkert fokus

Ifølge Konservative vil denne ordning få det samlede regnskab for kvælstofudledning til at »gå i nul« 1 år tidligere end planlagt, så mængden af kvælstof ikke øges i 2018, som der med den nye landbrugspakke ellers er udsigt til. Men Stiig Markager mener, at Konservatives forslag om reducering med 600 tons er peanuts, sammenlignet med at Danmark, ifølge ham, hvert år udleder 15.000 tons kvælstof mere, end EU’s såkaldte vandrammedirektiv tillader.

Samtidig mener han ikke, at selve den frivillige efterafgrødeordning vil have den store betydning for vandmiljøet.

»Det handler ikke kun om den samlede mængde kvælstof. Der er stor forskel på, hvor meget de enkelte vandområder kan tåle rundt i landet, så det nytter ikke noget at sige ud til alle landmænd i hele landet, at de kan få tilskud ved at plante efterafgrøder«, siger Stiig Markager.

»Nogle vandområder har behov for en mindre indsats, mens andre har behov for en stor. For at vandtilstanden reelt bliver forbedret, skal indsatsen styres derhen, hvor der er størst behov for det. Det er nærmest ligegyldigt for miljøet at lave en frivillig ordning, hvor landmændene selv skal henvende sig«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det skal være frivilligt

Konservative bekræfter, at ordningen ikke skal målrettes nogle områder specifikt, men vedkender, at den model ville sikre miljøet bedre. »Fra statens side er det selvfølgelig mest interessant at lave en aftale med landmænd i de områder, der er mest sårbare. Men det er vigtigt for os at lave det som en frivillig ordning med landmændene, for vi ønsker, at landmændene skal være en frivillig aktør i det her, som bidrager konstruktivt. Derfor tror vi ikke på, at tvang er den bedste løsning i den her sammenhæng«, siger Mette Abildgaard og tilføjer:

»Vi har jo ikke haft embedsmænd til at sidde og regne på det her, som de har det i ministeriet. Vi bliver nødt til at lave vores bedst kvalificerede bud. Men det er klart, at det skal uddybes yderligere i en parlamentarisk proces, hvor vi får mulighed for at få embedsmænd med ind over«.

De borgerlige partier skal drøfte naturpakken efter påske.

Konservative understreger, at de vil forsøge at danne flertal uden om regeringen, hvis regeringen ikke er med på at sikre en lavere kvælstofudledning i de kommende år. Socialdemokraterne oplyser, at de er åbne for at lave en aftale. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har ikke ønsket at kommentere sagen over for Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce