Pressemøde med skatteminister Karsten Lauritzen (V) i 2015.
Foto: Martin Lehmann

Pressemøde med skatteminister Karsten Lauritzen (V) i 2015.

Politik

Ombudsmand genåbner sag om Skats vurderinger

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) og Skat skal endnu en gang forklare sig over for Folketingets Ombudsmand.

Politik

Taxachauffør Ajet Hasani købte en ubebygget grund i Utterslev i København for 4 år siden for 600.000 kroner. Den handel kunne hans nabo, der havde klaget over Skats vurdering, bruge til at få nedsat sin grundværdi med 700.000 kr. til knap 800.000 kr.

Men Skat undlod at nedsætte værdien af Ajet Hasanis grund. Den lyder stadig på knap 1,5 mio. kr., og det betyder, at han i dag betaler ca. 15.000 kr. mere i grundskyld end naboen, selv om hans grund er en smule mindre.

»Skat burde nedsætte skatten for mig også«, siger Ajet Hasani, der synes, at det er uforståeligt, at Skat kan forskelsbehandle borgerne på den måde.

Hasanis sag er sammen med en række andre, som Politiken har bragt frem, årsagen til, at Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, nu har genåbnet sagen om Skats mulige forskelsbehandling af borgerne i de såkaldte niveausager.

Skat og Skatteministeriet beklagede for knap 1 år siden over for ombudsmanden, at Skat havde nedprioriteret den slags sager og afvist borgere, der havde bedt Skat om at nedsætte deres grundværdi, når Landsskatteretten eller et ankenævn havde fastslået, at Skat havde sat niveauet i et område for højt.

I januar i år forsikrede både Skat og Skatteministeriet i et brev til ombudsmanden, at nu var alle sagerne blevet gennemgået og ekspederet. Ombudsmanden takkede og svarede, at han på den baggrund ikke ville foretage sig mere i sagen.

Men det gør han nu alligevel. Politiken kunne for 4 uger siden beskrive syv konkrete sager i områder med samlet omkring 1.200 ejendomme, hvor Skats vurderinger var blevet underkendt.

Ombudsmanden kræver svar

I de syv sager skulle underkendelsen have fået Skat til også at nedsætte vurderingerne for naboerne, vurderede Thomas Booker, der er advokat og forsker i ejendomsbeskatning på Aarhus Universitet.

I en af sagerne, der drejede sig om et sommerhusområde ved Reersø på Vestsjælland, sagde formanden for vurderingsankenævnet, Mogens Kalkau, at når nævnet har sat niveauet ned, som »vi har gjort her, så bør Skat også gøre det samme for de andre ejendomme«.

Politikens artikler har fået ombudsmanden til at tvivle på, om Skat nu har gjort, som Skat og Skatteministeriet har forklaret. I et brev til Skat skriver ombudsmanden, at han går ud fra, at Skat i de syv tilfælde »har undersøgt eller vil undersøge«, om afgørelserne har betydning for andre boligejere i områderne.

I januar i år forsikrede både Skat og Skatteministeriet i et brev til ombudsmanden, at nu var alle sagerne blevet gennemgået og ekspederet

»Jeg beder Skat underrette mig om, hvorvidt dette er tilfældet. Hvis det ikke er tilfældet, beder jeg Skat om at redegøre nærmere herfor«, skriver Jørgen Steen Sørensen til Skat. Og han beder om, at svaret sendes via Skatteministeriet, så han også kan få ministeriets bemærkninger til sagen.

Ajet Hasani, der har bygget et hus på grunden på Horsebakken i Utterslev, har stadig ikke hørt noget fra Skat, og han håber, at ombudsmanden kan få ændret på det.

»Så er der en chance for, at jeg kan få sat skatten ned ligesom min nabo«, siger han. Han betaler 42.000 kr. om året i grundskyld og vil klage over Skats håndtering af sagen, hvis ikke ombudsmanden får løst problemet for ham.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På en vej i Stubbekøbing på Falster, hvor Erik Hansen og Erik Nielsen bor side om side på to grunde, der har præcis samme størrelse på 560 kvadratmeter, ser man også frem til, ombudsmanden kan få sat lidt skub i sagen.

Erik Nielsen vandt i efteråret 2013 over Skat, da vurderingsankenævnet fastslog, at hans grundværdi skulle halveres. Alligevel har Skat fastholdt værdien af hans nabo, Erik Hansens, og de andre naboers grunde.

»Jeg venter stadig på at høre fra Skat. Der må jo komme en reaktion fra Skat, ikke?«, siger Erik Hansen. For ham drejer det sig ikke om så mange penge som for Ajet Hasani og beboerne i Utterslev.

»Det er lige så meget princippet. Når vi kan se, hvor skævt det er, skal Skat jo rette det«, siger Erik Hansen.

Skat og Skatteministeriet har fået frist til 15. april til at svare Folketingets Ombudsmand. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteministeren i påsken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce