Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Selvtægt. De svageste vil betale prisen, hvis vi ender i et selvtægtssamfund, mener Søren Pind.
Foto: JENS DRESLING

Selvtægt. De svageste vil betale prisen, hvis vi ender i et selvtægtssamfund, mener Søren Pind.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pind advarer mod politisk ekstremisme og selvtægt

Venstres justitsminister revser partier, der ikke vil tage regeringsansvar, og advarer mod »termitangreb« på demokratiets institutioner.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det danske demokrati er stærkt udfordret. Det ellers så fredsommelige danske folk bliver mere og mere vredt og præget af afmagt. Tilliden til samfundets bærende institutioner bliver undergravet, og de fleste politiske partier vil hellere lufte lette og uforpligtende holdninger end tage ansvar for regeringsmagten.

Sådan lyder den alvorlige demokratiske opsang fra Venstres justitsminister, Søren Pind, i et interview med Politiken.

Hvis udviklingen får lov til at fortsætte, kan det ende med et Danmark præget af ekstremisme og selvtægt, advarer han.

»Jeg kan se, at et ellers fredeligt og forsonligt folk er ved at blive et meget vredt folk. Og jeg kan se, at det, at man påtager sig ansvaret, bliver udlagt som magtbrynde sine steder, hvor jeg ser det modsatte. Lige nu lever vi i en tid, hvor de rene hænders politik bliver set som mere beundringsværdig. Men folk ved godt fra deres egen dagligdag, at rene hænder som regel ikke fører til mange arbejdsresultater«, siger Søren Pind.

Min største bekymring er, at folk begynder at tage sagen i egen hånd. At vi vil se de her meget voldsomme ord, som blandt andet bruges på de sociale medier og andre steder, materialisere sig i handling.

Ifølge justitsministeren foregår der i disse år et »termitangreb på demokratiets institutioner«.

Det betyder, at befolkningens tillid til for eksempel Folketinget falder, mener justitsministeren, der ser visse alarmerende fællestræk med vreden og afmagten i »begyndelsen af 1930’erne«.

»Altså, min største bekymring er, at folk begynder at tage sagen i egen hånd. At vi vil se de her meget voldsomme ord, som blandt andet bruges på de sociale medier og andre steder, materialisere sig i handling. Nu kan vi jo se de der brunskjorter – det er efter min opfattelse det, der er tale om – begynde at gå rundt i danske gader«, siger Søren Pind med henvisning til den selvudnævnte borgerværnsgruppe i Kalundborg, der kalder sig Soldiers of Odin.

Venstre-manden ser en sammenhæng mellem befolkningens vrede og antallet af partier i Folketinget, der ønsker at påtage sig regeringsansvaret. Han kalder det »meget bekymrende« og potentielt »farligt«, at kun tre partier – Venstre, Socialdemokraterne og Radikale Venstre – klart tilkendegiver, at de overhovedet ønsker at komme i regering.

»Det er klart, at hvis det ender med, at alle holder ansvaret ud i strakt hånd, så kan det påvirke nogle ting, som kan blive overordentlig ubehagelige. Vi tror altid, at historien aldrig gentager sig. Det gør den heller aldrig helt på samme måde. Men mennesker er mennesker og vil altid være det. Der skal man ikke gøre sig nogen illusioner. Hvis folk synes, der bliver snakket for meget og gjort for lidt, og at det, der i øvrigt gøres, ikke virker, så kommer der en reaktion«, siger han.

Øvrige blå blok melder hus forbi

De øvrige borgerlige partier afviser som med én mund, at de undviger ansvaret.

Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, siger:

»Det har jo ikke noget med os at gøre, for vi vil gerne i regering. Vi har faktisk tilbudt Lars Løkke ikke blot en firepartiregering, men også en topartiregering med Venstre og Liberal Alliance. Søren Pind må jo prøve at sætte navn på dem, han anklager. Jeg tror, han må tænke på Dansk Folkeparti. Eller også er det en myte, som de forsøger at bygge op«.

Også Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, melder hus forbi.

»Der er jo mange måder at tage politisk ansvar for udviklingen i et land. Vi har gjort det gennem 10 år med VK-regeringerne uden at sidde i regering. Det er jo også det, vi gør som støtteparti nu«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Formanden for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, fastholder, at de konservative er et ansvarligt parti.

»På nuværende tidspunkt har vi ikke den mandatmæssige styrke til regeringsdeltagelse, men det ændrer ikke på, at vi også er klar, når de svære beslutninger skal tages. Hvis de vel at mærke er de rigtige«, skriver han i en skriftlig kommentar.

Alternativets formand, Uffe Elbæk, kalder Søren Pinds logik forkert.

»Der er lige nu en ny politisk brudlinje mellem de systemkritiske og de systembevarende partier. Der er nogle, der mener, at den måde, det foregår på nu, simpelthen bare ikke er godt nok. Det synes jeg ikke er fravalg af ansvar. Tværtimod«, siger Uffe Elbæk og forklarer, at Alternativet ikke er et protestparti og principielt gerne vil i regering under de rette omstændigheder.

Søren Pind selv har gennem årene taget mange hurtige enkeltsager op og adspurgt, om han ikke selv har været med til at puste til politikerleden, siger han, at også han har begået fejl. Han mener, at han løbende har ændret stil.

»Men jeg synes, at vi er nået et punkt nu, hvor vi bare er nødt til at føre den diskussion med hinanden om, hvor vi skal bevæge os hen. For sagen er, at hvis vi bevæger os hen imod et selvtægtssamfund, så er det altid de svageste, der betaler prisen. De stærkeste skal nok klare sig«, siger Søren Pind.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden