Farbart. Flere steder langs Grønlands kyster mangler der opdaterede og elektroniske søkort. Arkivfoto: Joachim Adrian

Farbart. Flere steder langs Grønlands kyster mangler der opdaterede og elektroniske søkort. Arkivfoto: Joachim Adrian

Politik

Rigsfællesskab: Derfor er søkortsløfte så vigtig for Venstre

Et løfte til Grønland om at levere 73 søkort i 2018 er kendt af de færreste, men blandt de vigtigste aftaler, regeringen har med Grønlands selvstyre.

Politik

Alt for mange personer sejler i blinde, når de nærmer sig Grønlands kyster. I 2014 døde to danske ægtepar, fordi deres båd kæntrede i et område uden elektroniske søkort. De seneste år er der sket mange lignende ulykker, og sidste år besluttede Den Maritime Havarikommission at iværksætte en undersøgelse om årsagen til de mange ulykker.

Med det som bagtæppe har regeringen lovet at levere 73 søkort til Grønlands selvstyre inden 2018. Formålet er simpelt: Sikkerheden skal forbedres, antallet af dødsulykker mindskes, og så skal der være bedre vilkår for redningsaktioner. For mens de danske farvande er opmålt på stort set alle leder og kanter, sejler alt for mange grønlændere og turister i blinde med stor risiko for ulykker ud for Grønlands kyster.

Løftet til Grønland er syv år gammelt og blev indgået af den tidligere VK-regering i 2009. Aftalen er kendt af de færreste, men den er blandt de vigtigste og mest symbolske aftaler, regeringen har med Grønlands selvstyre.

Der vil nu »være en mindre risiko for ulykker, hvor konsekvensen kan være tab af menneskeliv og forurening af miljøet«, lød det i 2009 fra en tilfreds miljøminister Troels Lund Poulsen (V). På et samråd i 2012 langede han hårdt ud efter daværende miljøminister, Ida Auken (SF, nu R), for at sylte aftalen til skade for Grønland.

Jeg var selv i Grønland i august sidste år, hvor jeg fik syn for vigtigheden af at opdatere søkort

Rigsfællesskabet har stor symbolsk betydning for regeringen. Tidligere i denne måned indførte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) flagdage for både Grønland og Færøerne.

I dag må regeringen beklage, at udflytningen af statslige arbejdspladser skader aftalen med Grønland, der nu forventes at blive forsinket på ubestemt tid.

»Jeg var selv i Grønland i august sidste år, hvor jeg fik syn for vigtigheden af at opdatere søkort. Det er en stor øvelse at gennemføre danmarkshistoriens største og mest ambitiøse udflytning af statslige arbejdspladser, og det vil komme til at påvirke driftssituationen i en række af de berørte styrelser«, siger klimaminister Lars Christian Lilleholdt i en skriftlig kommentar, hvor han kalder aftalen »vigtig« og situationen »meget uheldig«.

Efter syv år har Geodatastyrelsen udarbejdet knap halvdelen og mangler derfor at producere mere end 30 søkort.

De seneste år er også antallet af handelsskibe og krydstogtskibe, der sejler nær Grønland, steget. Polarforsker ved DTU Hanne Thomasen kalder situationen alvorlig. »Det her har enorm betydning for sikkerheden. Hvis skibe går på grund, og folk falder i vandet, så klarer man sig jo ikke mere end to minutter. Det er ikke for sjov, det her«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce