Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Flytteregning nærmer sig 1 mia. kroner

En foreløbig opgørelse i Finansministeriet viser, at det vil koste knap en milliard kroner at flytte 3.900 arbejdspladser i staten. Det er godt dobbelt så meget, som regeringen har sat penge af til.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen har udsigt til en ekstraregning for udflytningen af 3.900 statslige arbejdspladser i de kommende år.

Mens finansminister Claus Hjort Frederiksen foreløbig har afsat 400 millioner kroner, opgør Finansministeriet i et internt notat, som Politiken kender indholdet af, foreløbig regningen til mere end det dobbelte.

Af notatet fremgår det, at engangsudgifterne ifølge Finansministeriet vil løbe op i knap en milliard kroner for perioden 2015-2021. Ifølge Politikens oplysninger forventes det, at størstedelen skal betales i 2016 og 2017.

Udflytning af statslige arbejdspladser har været et omstridt tema, siden regeringen 1. oktober præsenterede sin plan ’Bedre balance – statslige arbejdspladser tættere på borgere og virksomheder’.

Flere eksperter har rejst tvivl om det økonomiske grundlag, fordi det i udenlandske eksempler har været langt dyrere at flytte statslige arbejdspladser til provinsen, end regeringen har meldt ud.

Claus Hjort Frederiksen skal i dag i samråd om de økonomiske konsekvenser. Det er endnu uvist, om han vil informere Folketinget om Finansministeriets foreløbige skøn eller blot henvise til, at beregningerne fortsætter.

I en mail til Politiken skriver Finansministeriet, at man ikke kommenterer lækkede papirer, og at den samlede pris ikke er opgjort endnu.

Ifølge Politikens oplysninger er det regeringens opfattelse, at den lille milliard kroner, som Finansministeriets embedsmænd er nået frem til, er i den høje ende. Derfor har den bedt ministeriet om at regne på det igen med henblik på at få regningen ned.

720.000 kr. per arbejdsplads

Så sent som mandag forklarede erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen i Politiken, at regeringen afventer et »konsolideret plan fra Finansministeriet«.

Flytteregningen kan blive et ømt punkt for regeringen i en tid, hvor der ikke er mange penge at rutte med. Samtidig vurderer både eksperter og regeringen selv, at udflytningen hverken vil skabe betydelig vækst eller nye jobs.

Ifølge beregninger fra ni berørte myndigheder, som Politiken tidligere har været i kontakt med, vil det koste 544 mio. kroner at flytte 755 medarbejdere.

Det svarer til omtrent 720.000 kr. per arbejdsplads.

Samtidig viser erfaringer fra Danmark og Norge, at omkostningerne kan variere mellem 0,5 mio. kr. og 1,1 mio. kr. per arbejdsplads. Det vil betyde, at regeringens udflytning af de 3.900 arbejdspladser som minimum vil koste knap to milliarder kroner.

Venstres Thomas Danielsen, der er ordfører på området, forklarer, at han ikke kender beregningerne, men han forstår ikke bekymringen.

»Der kan være mange samfundsgevinster ved at lave en udflytning, som du ikke kan regne med. Derfor – uanset hvilket tal du nu engang kommer frem til – vil det være misvisende«, siger han.

Den store interesse for flytteregningen afspejler en dobbeltmoral, mener han.

»Det undrer mig, at der er så meget fokus på, hvad det koster at lave omplaceringer, når man flytter fra hovedstadsområdet og ud i provinsen, hvilket er oplysninger, som man aldrig har bekymret sig om, når man har lavet flytninger fra provinsen til hovedstaden«, siger han.

Finansministeriet besluttede i januar at mørklægge samtlige økonomiske beregninger og vurderinger af regeringens projekt, så hverken presse eller offentligheden kan få indsigt i dem.

Mandag kom det dog frem i Politiken, at departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet Henrik Studsgaard har advaret sin chefkollega i Finansministeriet, Martin Præstegaard, om, at regeringens planer vil ramme pressede landmænd »hårdt på likviditeten« og koste statskassen millioner af kroner i EU-bøder.

Her gjorde Studsgaard det klart, at en mulig merudgift ikke bør pålægges hans ministerium.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mulige justeringer på vej

Samtlige ministerier er blevet bedt om at sende en såkaldt implementeringsplan til Finansministeriet. Kilder tæt på regeringstoppen fortæller, at man lige nu overvejer, om der skal justeres på den oprindelige plan, fordi det i visse tilfælde enten bliver for dyrt eller ikke kan lade sig gøre.

Udflytningen af dele af Kulturministeriet til Helsingør, som koster omkring 75 mio. kr. for syv medarbejdere, kan være et eksempel. Udflytningen af Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) giver også problemer.

Modsat andre myndigheder kræver det en lovændring at flytte DIIS til Aarhus. I regeringens lovforslag skriver udenrigsminister Kristian Jensen, at der »ingen« positive effekter er ved at udflytte DIIS. Det er endnu uvist, om regeringen kan skaffe flertal.

Ifølge Finansministeriets opgørelse er udflytningerne under Kulturministeriet, Udenrigsministeriet og Energiministeriet de dyreste i forhold til antallet af arbejdspladser.

I regeringen vil man dog ikke gå på kompromis med det totale antal på de 3.900 arbejdspladser.

Slipper enkelte myndigheder for udflytning, skal det samme antal arbejdspladser findes andre steder, lyder princippet på de indre linjer i regeringstoppen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden