Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Jens Dresling (arkiv)/Jens Dresling
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Løkke vil kriminalisere ytringer, der undergraver samfundet

Regeringen vil sætte ind på tre felter mod 'hadprædikanter'. Visse ytringer skal være forbudte.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En liste med udenlandske hadprædikanter, der skal kunne forhindres adgang til Danmark. Tiltag, der skal fratage hadprædikanters ret til vielse og andre privilegier. Og ikke mindst kriminalisering af ytringer, der undergraver den danske lovgivning.

Sådan lyder de tre felter, hvor regeringen vil sætte ind over for såkaldte hadprædikanter, fastslår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), efter at han til formiddag har haft de andre partiers ledere til møde om sagen.

»Vi vil meget gerne med inspiration fra Storbritannien etablere en liste – en dynamisk liste over mennesker, som vi effektivt kan forhindre komme til Danmark og prædike deres budskaber om had«, lyder det blandt andet fra Løkke Rasmussen på et pressemøde efter drøftelserne med de andre partiledere.

Han tilføjer, at listen skal kunne ændres løbende i samarbejde med andre lande.

Ytringer skal ikke være OK bare fordi de siges i religiøse rum

De nærmere konkrete drøftelser mellem partierne vil nu fortsætte sammen med kirkeminister Bertel Haarder (V), justitsminister Søren pind (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Statsministerens mål er, at der inden sommerferien kan konkluderes og måske også vedtages lovændringer.

Også de imamer, der er i forvejen er landet, er der tiltag på vej mod:

»Så er der dem, der allerede er her, som er statsborgere og har været i Danmark i en generation eller mere. Der er vi også nødt til at gøre noget virkningsfuldt, og derfor vil vi gerne se på, om vi med respekt for grundlovens bestemmelser - herunder paragraf 67 om religionsfrihed - kan kriminalisere ytringer, der undergraver dansk lovgivning for på den måde at kunne komme efter de mennesker, som under dække af religion og teologi i virkeligheden undergraver vores samfund«, siger han og fortsætter:

»Det vil også gøre det muligt at kunne give tilhold til sådanne mennesker, hvis man bryder sig i mod en sådan bestemmelse, så skal man selvfølgelig ikke kunne møde ind i moskeen eller forsamlingshuset dagen efter og genoptage sin hadefulde prædiken«.

Adspurgt, om regeringen ikke dermed lægger op til at begrænse den grundlovsbestemte ytringsfrihed, hvis nogle ytringer gøres ulovlige, svarer Løkke Rasmussen:

»Det er meget vigtigt for mig, at det, vi nu laver her, respekterer retsstatens principper. Og nu er det sådan i den danske grundlov, at selvom vi har ytringsfrihed og også trosfrihed og forkyndelsesfrihed, så er der mulighed for at definere rammerne for det ved lovgivning. Og vi kan jo ikke have et system, hvor ytringer, som - jeg havde nært sagt - i det verdslige rum er kriminaliseret, pludselig er fuldstændigt tilgivelige, fordi de ytres i en religiøs sammenhæng«.

Han tilføjer:

»Og det er derfor vi gerne vil se på, om vi med respekt for grundlovens bestemmelser og grundlovens paragraf 67 kan kriminalisere ytringer, der opfordrer til at undergrave vores samfund. Det er en retning, vi har stukket ud. Det er en retning, som ikke har får nogen af partilederne til at forlade mødelokalet, og nu må vi så se i det kommende forløb hos kirkeministeren, hvordan det mere præcist kan defineres«.

Vi vil ikke være til grin for vores egne penge

Endelig opremsede han det tredje felt, hvor regeringen gerne vil sætte ind. Et felt, statsministeren giver overskriften 'Vi vil ikke være til grin for vores egne penge'.

»Vi er simpelthen nødt til at få set på, om vi mere effektivt kan fratage for eksempel vielseskompetencer fra folk, der ikke respekterer grundnormerne i vores samfund. Vi er nødt til at gå vores folkeoplysningslov med videre igennem for at sikre os i mod, at man for danske skattekroner i virkeligheden prædiker og udbreder budskaber, som har til sigte at undergrave vores demokrati«, mener han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden