Unbearable. Skulpturen, der oprindeligt stod ved et universitet i Paris i forbindelse med klimatopmødet COP21 i efteråret, forestiller en isbjørn, der bliver spiddet af et olierør. Kurven på olierøret repræsenterer kurven for verdens CO2-udledning, og kunstværket skal minde verden om, at der stadig ikke sker nok på klimafronten.
Foto: PR-billede (Jens Galschiøt)

Unbearable. Skulpturen, der oprindeligt stod ved et universitet i Paris i forbindelse med klimatopmødet COP21 i efteråret, forestiller en isbjørn, der bliver spiddet af et olierør. Kurven på olierøret repræsenterer kurven for verdens CO2-udledning, og kunstværket skal minde verden om, at der stadig ikke sker nok på klimafronten.

Politik

Alternativet udstiller spiddet isbjørn foran Christiansborg

Med en crowdfundet spiddet isbjørn på Christiansborg Slotsplads vil Alternativet få regeringen til at gøre mere for klimaet.

Politik

Fra på fredag vil forbipasserende på Slotspladsen foran Christiansborg ikke kunne undgå at lægge mærke til en 7 gange 12 meter stor statue af en isbjørn, der bliver spiddet.

Det er partiet med det grønne logo, der nu tager alternative midler i brug i klimakampen.

Isbjørnen, der er lavet af den danske billedkunster Jens Galschiøt, har siden december sidste år huseret foran Cité Universitaire, et gammelt kollegium i Paris, hvor den blev sat op i forbindelse med det internationale klimatopmøde COP21. Og nu skal den så stå på Slotspladsen for netop at minde regeringen om klimaaftalen fra COP21, oplyser Alternativets miljø- og klimaordfører, Christian Poll.

»Nu har vi i mange samråd og mange debatter skubbet til regeringen og spurgt dem, hvad der kommer af ambitiøse tiltag i halen på, at vi har fået en verdensomspændende klimaaftale, og der har vi gang på gang fået nogle meget afværgende svar. Regeringen mener, at vi allerede er langt i Danmark, og derfor behøver vi ikke gøre noget særligt. Og der mener vi, at der skal meget mere til«, siger ordføreren.

Venstre: Vi ændrer ikke klimakurs af den grund

Skulpturen, som Alternativet ved hjælp af en crowdfunding-indsamling har rejst 35.000 til at få fragtet til Danmark, forestiller en isbjørn i naturlig størrelse, som spiddes af et langt, kurvet olierør.

»Det er en isbjørn, der spiddes af en CO2-graf. Budskabet er, at det ikke går bedre med klimaproblemerne, for CO2-ophobningen stiger fortsat lodret op i vejret på trods af forskellige tiltag som vindmøller osv. Der er jo ingen, der gider høre om en klimagraf, men ved at penetrere en isbjørn i fem meters højde midt på et universitet, så er der jo alligevel nogen, der får nogle billeder inde i hovedet«, forklarede Jens Galschiøt i forbindelse med ferniseringen i Paris.

Alternativet skal dog ikke regne med, at en skulptur på Slotspladsen kommer til at ændre forfærdeligt meget, oplyser Venstres klimaopfører, Thomas Danielsen.

»Det får nok ikke lige regeringen til at ændre kurs på den klimapolitiske dagsorden, men vi kan jo nok få en god drøftelse om, hvor meget Danmark påvirker CO2-udledningen og den globale opvarmning«, siger han.

Thomas Danielsen er »vildt begejstret« over tanken om kunst, der kan provokere, og han håber, at skulpturen vil sætte gang i klimadebatten i Danmark. Men han afviser, at Danmark skal gøre meget mere, end vi gør i dag, for vi er et lille land, der i sig selv ikke vil rykke særligt meget på et problem, der per definition er globalt.

»Vores holdning er jo, at vi skal trække nogle af de andre lande i Danmarks retning. For uanset hvad vi gør i Danmark, så er det jo ikke noget, der lige ændrer på den globale opvarmning«, siger han.

Folketingets formand: Selvfølgelig er det ok

Formanden for Folketinget, Pia Kjærsgaard (DF), vil ikke sætte grænser for, hvad der er acceptabelt at placere på Slotspladsen foran Christiansborg, da det er op til Københavns Kommune at give tilladelser til den slags. Men hun ser ikke noget problem i at opsætte kunst med politiske budskaber, fortæller hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der holdes jo jævnligt demonstrationer af alle mulige forskellige slags, så jeg kan jo ikke sige, at pladsen skal være ren og pæn og uden folk. Vi har retten til at demonstrere, og så længe det bliver holdt inden for gældende rammer, så kan jeg jo ikke sige andet, end at det er o.k.«, siger Pia Kjærsgaard.

Det konkrete kunstværk har hun ikke set og vil derfor heller ikke kommentere på det. Men Jens Galschiøt kender hun godt, for hun har besøgt hans værksted på Fyn. Derfor har hun også tænkt sig at hilse på, når værket præsenteres på Slotspladsen på fredag, selv om kunstnerens tidligere værker ikke lige er hendes kop te.

»Det er ikke lige sådan noget, jeg ville have stående ude i min have, men jeg kender hans værker, og jeg møder ham hvert år til folkemøde på Bornholm, hvor han har nogle udsultede folk stående på sin båd for at protestere over u-landspolitikken. Sådan er han, og det synes jeg, en kunstner skal have lov til at være. At han så også ved siden af er en interessant person - for det synes jeg faktisk, han er - det kan jo kun pirre min nysgerrighed«, siger hun.

AL: Forældre skal fortælle børn om klimaforandringer

Christian Poll frygter ikke, at de mange børn, der hver dag passerer Christiansborg vil blive bange, når de ser den penetrerede isbjørn.

»Det kræver jo så bare en forklaring fra forældrene, og det er jo ikke værre, end så mange andre ting, som børn kommer forbi. Hvorfor sidder den her mand på gaden og er hjemløs? Hvorfor giver forældrene ham penge i en kop? Det kræver da også en forklaring af forældrene«, siger han og tilføjer:

»Der hænger en isbjørn, men alle kan jo se, at det er en metalfigur, og sådan er kunsten. Den skal vise noget, der går til kanten og får os til at tænke os om en ekstra gang. Det er jo det, som kunsten blandt andet kan«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den spiddede isbjørn kaldes 'Unbearable' og er et samarbejde mellem Jens Galschiøt og Verdensnaturfonden, WWF, i Danmark. Jens Galschiøt har tidligere skabt opsigtsvækkende værker og står blandt andet bag 'Den indre svinehund', 'Survival of the Fattest' og 'Skamstøtten'.

Alternativet holder fernisering på fredag kl. 16, hvor der også bliver holdt reception med taler. Indtil videre er det planen, at isbjørnen skal husere på Slotspladsen i en måned, hvor partiet løbende vil holde arrangementer, der skal gøre opmærksom på klimaforandringerne.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden