Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Overblik: Det vil partierne gøre ved skattesnyderne

Højere straffe, fratagelse af bestallinger, internationale løsninger og amnesti. Alt er i spil, når politikerne vil komme skattesnyd til livs.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forvirrede.

Sådan kan man vel bedst beskrive de danske politikere efter de seneste ugers afsløringer af omfattende skattespekulation. For mens de fleste af partiernes skatteordførere kommer helt op i det røde felt, over at en række privatpersoner og virksomheder har skjult store beløb i skattely, er de langt fra enige om, hvordan man så bekæmper svindlen.

Her er et overblik over, hvordan partierne vil gå til opgaven:

Foto: Steen Brogaard/Steen Brogaard

VENSTRE vil ifølge skatteminister Karsten Lauritzen ikke afvise at kigge på at genindføre en midlertidig amnesti for skattesvindlere, så længe ordningen er - midlertidig. Venstre vil nemlig hellere straffe skattesnyd hårdere frem for lettere.

Regeringspartiet ser allerhelst, at kampen mod skatteflugt kæmpes internationalt, og vil gerne samarbejde med andre lande om at lave fælles aftaler om at bekæmpe fænomenet.

Foto: Steen Brogaard/Steen Brogaard

SOCIALDEMOKRATERNE bakker på internationalt plan op om mange af de ting, der er på bordet i EU. Partiet støtter således oprettelsen af sortlister over skattely-lande samt sanktioner mod de værste, påtvungen land-for-land-rapportering, så man kan se, hvor virksomhederne betaler skat og endeligt globale registre over virksomheders reelle ejere.

Herhjemme vil Socialdemokraterne se på, om man kan indføre en ny paragraf i straffeloven, så det bliver ulovligt at rådgive om skattesvindel. Derudover vil partiet stramme nettet og skærpe ansvaret for dem, der rådgiver i skattespekulation - herunder banker og advokatfirmaer. Endeligt vil partiet se på, om der skal gives flere penge til Skat, ligesom de kigger på, om man kan udvide myndighedens spillerum rent juridisk.

Foto: Steen Brogaard/Steen Brogaard

DANSK FOLKEPARTI vil ikke afvise at hæve strafferammen for skattefusk og for rådgivning til skattefusk. Det kan være banker eller advokater, siger skatteordfører Dennis Flydtkjær, som skal kunne mærke nogle hårdere sanktioner. Og hvis proportionaliteten er der, vil partiet også kigge på, om man kan fratage advokater og revisorer deres bestalling, hvis de rådgiver om skattesnyd.

Foto: Steen Brogaard/Steen Brogaard

ENHEDSLISTEN vil have Skat mere »op på dupperne«. Først skal Skat have flere penge til at undersøge skattesvindel, og så skal Skat generelt være bedre til aktivt at bruge de informationer, de får fra mediernes lækager.

De rødgrønne vil også gøre det muligt at straffe skatterådgivere alene for at rådgive om skattespekulation ved at indføre ny paragraf i straffeloven. Samtidig skal straffen for økonomisk kriminalitet være højere, så det er på niveau med straffen for så meget andet samfundsskadelig kriminalitet.

Endeligt vil partiet se på, om man kan forpligte bankerne til at oplyse til myndighederne, hvem de samarbejder med af lande og virksomheder.

Foto: Steen Brogaard/Steen Brogaard

ALTERNATIVET vil først og fremmest satse på internationale løsninger. »Problemet er globalt, og det ville være ærgerligt, hvis man fik den idé, at hvis der bare kom lidt flere kroner i den danske statskasse, så ville vi løse problemet«, siger skatteordfører René Gade.

Han henviser til fælles løsninger i EU, og nævner et konkret OECD-samarbejde, som han har høje forventninger til. Her skal skattely-lande som eksempelvis Schweiz fra 2018 oplyse, hvilke formuer, der måtte ligge der. Indtil de internationale løsninger kommer på plads, vil Alternativet satse på at få flere penge til Skat.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Foto: Steen Brogaard/Steen Brogaard

SOCIALISTISK FOLKEPARTI er meget store modstandere af at genindføre amnesti for skattesvindlerne. »Røvhullerne« har fået chancen for at komme frem, siger skatteordfører Jonas Dahl. Faktisk vil partiet gå den modsatte vej og fra 2017 fordoble straffen for skattefusk, så dem, der fusker i dag, har mulighed for at krybe til korset, inden det for alvor kommer til at gøre ondt.

Derudover vil partiet kappe det offentliges bånd til de banker, som aktivt har medvirket og rådgivet til skattesvindel. Og så vil SF også gerne have flere penge til Skat, fordi der i sidste ende er mange penge at hente hjem ved at komme skattefusk til livs.

Foto: Steen Brogaard/Steen Brogaard

LIBERAL ALLIANCE vil som det eneste parti ikke foreslå konkret lovgivning for at komme problemet til livs. For først vil partiet have myndighederne til at undersøge, om der rent faktisk er foregået noget ulovligt.

»Mine kollegaer er meget ophidsede lige nu, og der står fråde ud af mundvigende, og der vil jeg bare opfordre til, at man lige slår koldt vand i blodet«, siger skatteordfører Merete Riisager.

Foto: Steen Brogaard/Steen Brogaard

DET RADIKALE VENSTRE vil ikke afvise et begrænset frit lejde, hvor skatteundragere kan melde sig selv mod en strafnedsættelse i bødestørrelse.

Skatteordfører Martin Lidegaard kalder det »helt afgørende«, at regeringen ikke kun støtter EU-Kommissionens forslag, som er rettet mod multinationale selskaber, men også presser på for at skabe fuld transparens på området. Derudover så han gerne ordningen udvidet, så den ikke kun gælder virksomheder med milliardomsætning, men også mindre virksomheder »ned til en bagatelgrænse«.

I Danmark vil De Radikale have, at vi fejer for egen dør, og skattely-finter som kommanditselskaber skal fuldt belyses. Endeligt vil partiet styrke kontrolområdet med flere penge til Skat. For som Martin Lidegaard siger: »Efterårets besparelser i Skat var nogle af de dummeste penge at spare. Overhovedet«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Foto: Steen Brogaard/Steen Brogaard

DE KONSERVATIVE foreslår at genindføre frit lejde-ordningen, som kortvarigt var i spil i 2012. Her er tanken, at skattesvindlerne selv kan melde sig til myndighederne mod til gengæld at kunne nøjes med en bødestraf og altså slippe for fængsel.

Skatteordfører Brian Mikkelsen henviser til Sverige, som har fået to milliarder kroner ekstra i statskassen med en lignende ordning. De Konservative møder dog ikke opbakning til ideen fra nogen af de andre partier i Folketinget.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden