0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Megafon: Blå blok tager føringen for første gang siden august

Opbakningen til de store partier vokser efter en lang periode med fremgang til de små.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Katinka Hustad
Foto: Katinka Hustad

Fremgang. For første gang siden august sidste år har blå blok flertal, hvis der var valg i morgen. Det viser en ny meningsmåling fra Megafon.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det ville være svært at forudse, hvem Danmarks næste statsminister ville blive, hvis der var folketingsvalg i morgen.

En ny rundspørge, som Megafon har foretaget for Politiken og TV 2, viser nemlig fremgang til blå blok, men på grund af en statistisk usikkerhed er der reelt stadig dødt løb mellem blokkene.

Med en fremgang på sammenlagt 2,1 procentpoint står blå blok nu til 50,5 procent af stemmerne, hvis der var valg i morgen. Den blå overhaling er især drevet af Dansk Folkepartis fremgang på 1,2 procentpoint, mens regeringspartiet Venstre går 0,9 procentpoint frem.

Målingen er udført som en telefonundersøgelse i perioden 25.-27. april, og 1.001 respondenter har medvirket i undersøgelsen. Målingen er repræsentativ, men tallene er dog behæftet med en statistisk usikkerhed på op til 3,3 procentpoint.

V: Udlændingestramninger har hjulpet

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, kalder den blå fremgang »logisk«, men tager resultatet med ro, da der blot er tale om en enkelt måling. Og så understreger han, at der i øvrigt kun er én måling, der tæller, nemlig folketingsvalget. Han har dog et par bud på, hvorfor blå blok går frem:

»Regeringen har jo altså gennemført en række initiativer, som var de ting, vi gik til valg på, og efterhånden som de ting begynder at materialisere sig, tror jeg, det bliver tydeligere for folk, at vi har en regering, der dels lever op til sine løfter og dels leverer resultater«, siger Jakob Ellemann-Jensen og nævner blandt andet landbrugspakken, udflytningen af statslige arbejdspladser samt opstramningerne på udlændingeområdet som ting, der har hjulpet Venstre frem.

Generelt er der fremgang til de store partier og tilbagegang til de små. Og det glæder Jakob Ellemann-Jensen:

»Jeg synes, det ville være glædeligt, hvis der blev lidt fremgang til de partier, som vælger at tage ansvar, i stedet for dem, der bare står og skriger op ude på sidelinjen«.

Socialdemokraterne stoler ikke på Megafon

Selv om rød blok samlet set går tilbage, er det suverænt Socialdemokraterne, der har størst fremgang med 1,4 procentpoint. Politisk ordfører Nicolai Wammen (S) tager målingen med »knusende ro«:

»Det viser, at det er tæt i dansk politik mellem rød blok og blå blok. Og så er der, hver gang der kommer en ny måling, udsving. Med al respekt lægger jeg ikke det helt store i en enkelt måling«, siger han og tilføjer med et smil, at Megafon er kendt som »den skøre onkel i meningsmålingsinstitut-familien«.

Nicolai Wammen lægger stor vægt på, at andre meningsmålinger også viser fremgang til Socialdemokraterne, og det har han – ligesom Jakob Ellemann-Jensen for sit vedkommende har – et godt bud på:

»Jeg tror, folk sætter pris på, at vi har en politik, som både står for økonomisk ansvarlighed, og at vi passer godt på det danske velfærdssamfund. Vi er ikke bange for at tage ansvar, når det er svært, og det tror jeg, at danskerne anerkender«, siger Nicolai Wammen.

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie
  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie

  Henter…

  Du ønskes en glædelig jul fra Madsen & Magten. Vi er gået på juleferie, men vender tilbage i 2021 med en masse nyt, og gammelt, om dansk politik.

 • Finn Frandsen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg
  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg

  Henter…

  I dag kan du høre en hel udsendelse om Inger Støjberg og Instrukskommissionen. Det kan ikke være meget anderledes, når en af landets mest markante politikere bliver beskyldt for at bryde loven som minister og lyve for offentligheden og Folketinget. For det var i runde træk konklusionen, da Instrukskommissionen mandag afleverede sin første rapport.

  Vi lægger ud med at tale om Støjbergs risiko for at ende som anklaget i en rigsretssag.

  Hvordan endte hun der, og tør socialdemokraterne sætte hende på anklagebænken, når nu de selv er kommet til at aflive 17 millioner mink uden at have styr på paragrafferne? 

  Så laver vi en hurtig afstikker omkring Liberal Alliance, der pludselig dukkede op i nyhedsstrømmen med en melding om, at de er klar til at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

  Partiet var ellers imod overhovedet at undersøge sagen om den ulovlige instruks, så hvad foregår der i partiet – og betyder det noget for samlede billede? Det har Kristian Madsen et bud på.

  Og til sidst ser vi på Inger Støjbergs eget parti. For på en eller anden måde virkede det som om, Instrukskommissionens rapport kom bag Venstre. Og igen fik udstillet hendes formand Jakob Ellemann-Jensen som en svag leder.

 • Philip Davali/Ritzau Scanpix

  I dette afsnit skal det handle om mandagens pressemøde, hvor Mette Frederiksen rullede en bølge af corona-stramninger ud og pludselig lignede den statsminister, vi lærte at kende i marts. Så er alt godt igen for regeringen? Hvad gør en klog Ellemann nu? Og hvordan kan det være, at Mette Frederiksen slipper så godt afsted med ikke at svare på mediernes spørgsmål?

  Vi kommer heller ikke udenom finansloven og det gavehumør, Nicolai Wammen tilsyneladende er i. Men hvor kommer alle pengene fra? Og hvorfor sidder ikke alle partier med rundt om træet?

Annonce

For abonnenter

Podcasts