Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

udenrigspolitik. Regeringen har udpeget ambassadør Peter Taksøe-Jensen til at lave en udredning om dansk udenrigspolitik.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forslag: Skal Danmark have en national sikkerhedsrådgiver?

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) erklærer sig positiv over for ideen om en årlig debat om landets udenrigspolitik og en ny organisering i regeringen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark skal have en ny national udenrigs- og sikkerhedspolitisk rådgiver eller et nyt stående regeringsudvalg med deltagelse af flere ministre, der skal træffe de vigtige beslutninger om krige og konflikter.

Det er et af de mere opsigtsvækkende forslag i den nye udredning om dansk udenrigspolitik, som ambassadør Peter Taksøe-Jensen præsenterer i dag.

»Formålet er at sikre en bedre koordinering og sammenhæng af udenrigspolitikken end i dag. Det er nemmere, hvis man har en bredere kreds af ansvarlige, der kan trække på forskellig viden og ressourcer på hver sit område«, siger han.

I dag træffes vigtige beslutninger i regeringens koordinationsudvalg, hvor de faste medlemmer er statsministeren, udenrigsministeren, og finansministeren, mens andre ministre indkaldes efter behov. Her risikerer store udenrigspolitiske spørgsmål at ende som »punkt syv på dagsordenen og tage fem minutter«, bemærker Peter Taksøe-Jensen.

LÆS MERE

I stedet foreslår Taksøe-Jensen en model, hvor vigtige beslutninger med betydning for udenrigs- og sikkerhedspolitikken træffes i et stående regeringsudvalg, hvor også forsvarsministeren, justitsministeren, erhvervs- og vækstministeren samt integrationsministeren sidder med ved bordet.

En anden mulighed er at sikre bedre koordinering og sammenhæng ved hjælp af et nationalt udenrigs- og sikkerhedsråd. Det kan have samme sammensætning, dog også med deltagelse af forsvarschefen og andre centrale embedsmænd. En national sikkerhedsrådgiver kan stå i spidsen for et mindre sekretariat, der forbereder og følger op på møderne. Det nærmeste, Danmark i dag kommer på en national sikkerhedsrådgiver, er departementsråd og ambassadør Michael Starbæk Christensen i Statsministeriet, der rejser rundt ude i verden med titlen permanent undersecretary of state.

»Det kunne være ham, men det kunne også være en ny funktion. Jeg har ikke lagt mine æg i en af kurvene. Der er fordele og ulemper ved begge modeller. Fordelen ved et regeringsudvalg er, at det passer ind i de strukturer, som vi har nu. Et nationalt udenrigs- og sikkerhedsråd er meget anderledes. Til gengæld har den konstruktion måske bedre mulighed for at tage initiativ til nogle drøftelser om Danmarks muligheder. Det vigtigste er, at der bliver skabt en ramme, hvor regeringen kan have strategiske drøftelser om vores internationale engagement«, siger Peter Taksøe-Jensen.

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i september bad Peter Taksøe-Jensen lave en udredning om dansk udenrigspolitik, var det for at præsentere et samlet strategisk bud på kerneopgaver og prioriteter til fremme af Danmarks interesser. Med udredningen har Taksøe-Jensen givet sit bud anno 2016. Et stående regeringsudvalg eller et nationalt udenrigs- og sikkerhedsråd kan sørge være med til at sikre en velgennemtænkt strategi i flere år fremover. Men Peter Taksøe-Jensen vil gerne gå endnu videre.

Strategi til debat i Folketinget

Ud over sit forslag om ny struktur i regeringen og embedsværket ønsker han også, at regeringen fremadrettet vedtager en udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi. Kort fortalt skal den beskrive, hvilke interesser vi skal varetage, hvor vi skal gøre det henne, og hvordan vi gør det. Det bør være en tilbagevendende øvelse, mener Peter Taksøe-Jensen

»Så kan regeringen præsentere strategien i Folketinget. De politiske partier kan diskutere den og udtrykke en holdning – for eksempel gennem en folketingsvedtagelse. Det kan bidrage til bred politisk opbakning og ejerskab, så vi på den måde sikrer en mere bæredygtig prioritering. På den måde kan Folketinget også spille en større strategisk rolle«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Da Lars Løkke Rasmussen (V) i går eftermiddag modtog udredningen under et kort møde på Marienborg, nøjedes han med overordnede kommentarer til udredningen, der først offentliggøres på et pressemøde i dag. Men statsministeren lod dog forstå, at regeringen omfavner ideen om, at regeringen under ledelse af udenrigsministeren årligt eller hvert andet år udarbejder en strategi, som sættes til debat i Folketinget, sådan at man får »de store røde linjer lagt fast med en længere horisont end fra sag til sag«. Også behovet for at inddrage flere ministerier i udenrigspolitikken vil regeringen tage til sig, sagde statsministeren.

S: Folketingsdebat lyder fint

Hos Socialdemokraterne støtter udenrigsordfører og tidl. forsvarsminister Nick Hækkerup også en tilbagevendende debat i Folketinget.

»Allerede i dag har vi en række redegørelser om f.eks. Forsvaret. Men det blive ofte meget bagudskuende. Jeg kan gode lide ideen om, at vi får en mere fremadrettet debat om Danmarks rolle«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden