Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

NGO'er: Fattigdom forsvinder fra udviklingsbistanden

Snævre danske interesser skygger for helheden i udenrigsgransker Peter Taksøe-Jensens oplæg til en ny dansk udviklingspolitik, mener danske udviklingsorganisationer.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er for lidt fokus på verdens fattige i Taksøe-Jensen rapportens oplæg til en ny dansk udenrigspolitik.

Det mener bl.a. generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen fra Folkekirkens Nødhjælp, der som den eneste repræsentant for de danske udviklingsorganisationer har siddet med i følgegruppen for Taksøe-rapporten.

»Udviklingsbistand skal jo rette sig mod de fattigste lande i verden, men fattigdomsperspektivet skal man lede længe efter«, siger hun om rapporten, som hun selv modtog i går aftes.

Hun er bekymret for, at den klassiske fattigdomsorienterede bistand vil blive nedprioriteret, når det først og fremmest bliver danske interesser, der skal styre hele udenrigspolitikken, inklusive udviklingsbistanden.

»Brillerne er vendt lidt den anden vej, hvor man siger, at vi giver bistand, fordi vi vil undgå migration og andre trusler mod os selv, ikke fordi vi faktisk gerne vil bidrage til nogle fælles løsninger til en fredeligere og mere stabil verden«, siger hun.

Bevæbnet redningsbåd

Også Frans Mikael Jansen, som er generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke savner fattigdsomsorientering i udspillet.

»Det ser ud som om, at mange af de lande, der har været vore traditionelle samarbejdspartnere i Afrika, som Tanzania, Kenya og Uganda ikke længere vil være blandt bistandsmodtagerne«, siger han.

»I stedet skal bistanden helst gives der, hvor det virkeligt brænder på og umiddelbart truer danske sikkerhedsinteresser – eller der, hvor der er nogle muligheder, som vores erhvervsliv umiddelbart kan få gavn af«, siger han.

Og det er helt overordnet et for snævert og kortsigtet syn på, hvad danske interesser er, lyder hans kritik. For i en verden med klimaproblemer og ulighed kan nye kriser flamme op fra sted til sted, hvis vi helt holder op med at sætte forebyggende ind og opbygge demokrati og lighed, der kan gøre samfundene mere stabile.

»Det er et skift, at man sætter de kortsigtede hensyn til sikkerhed og forsvar så højt. Det minder om det, som nogle har kaldt den bevæbnede redningsbåds politik, hvor Danmark kun tænker på at beskytte sig selv«, siger Frans Mikael Jansen.

På den positive side roser både han og Birgitte Qvist-Sørensen dog også, at FN's nye globale udviklingsmål bliver anerkendt som vigtige ledestjerner for bistanden, samt at Taksøe-Jensen slår et slag for en fast økonomisk ramme om bistanden, så man undgår de bratte nedskæringsrunder.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden