Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Lars Krabbe
Foto: Lars Krabbe

Videre. Pernille Skipper vil fortsætte i samme spor, som den afgående politiske ordfører, Johanne Sschmidt-Nielsen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pernille Skipper er (måske) stadig revolutionær marxist

Enhedslistens nye frontfigur er også medlem af SAP, men går ikke så meget op i mærkater. Hun vil forsøge at styrke båndene mellem EL, SF og Alternativet.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiken bragte i 2014 en længere portrætartikel af daværende retsordfører for Enhedslisten, Pernille Skipper, med overskrften »Jeg skriver under på, at jeg er revolutionær marxist«.

Citatet fra Skipper kom efter en længere spørgsmål-svar-udveksling om, hvad det egentlig vil sige også at være medlem af Socialistisk Arbejderparti (SAP), som Skipper sammen med et andet medlem af Enhedslistens folketingsgruppe var.

Ifølge SAP, der siden har skiftet navn til Socialistisk ArbejderPolitik, får man nemlig som SAP'er »del i og bliver en del af en revolutionær marxistisk tradition«, som det dengang fremgik af hjemmesiden.

Det lyder jo markant, og det var adspurgt til denne parole, at Pernille Skipper dengang i 2014 medgav, at hun gerne skrev under på det, og som hun tilføjede med henving til diktafonen, der optog interviewet:

»Jeg tror, den optog det, bare rolig. Den var go' den der, ik'? Man kan lige se overskriften for sig«.

Går ikke op i mærkater

Når denne artikel ikke har helt samme overskrift, er det fordi, det her på dagen, da Pernille Skipper er blevet udpeget som sit partis politiske ordfører, er lidt sværere at få hende til at sige det samme.

Hun bekræfter først, at hun fortsat er medlem af SAP.

Vil du stadig skrive under på, at du er revolutionær marxist?

Pernille Skipper griner først lidt.

»Jeg går ikke så meget op i mærkater, men der er jo ikke nogen tvivl om, at vi har behov for nogle grundliggende forandringer i vores samfund. Demokratiske forandringer, så vi får mere indflydelse på økonomien. Vi har en finanssektor, som har al for stor indflydelse på de prioriteringer, der bliver taget, og som det almindelige demokrati ikke på samme måde har en indflydelse på. Så hvis vi skal have en grøn omstilling og alt mulig andet, så skal vi have nogle grundliggende forandringer«.

Det var et meget langt svar på spørgsmålet, om du stadig kan skrive under på, at du er revolutionær marxist - er du det?

»Jeg går ikke særlig meget op i mærkater. Det, der er behov for, er grundliggende forandringer; demokratiske forandringer i vores samfund. Og det handler om, at vi skal have mere indflydelse på økonomien. Vi skal demokratiseret økonomien, vi skal have grøn omstilling, så vi har en jordklode til vores børn og børnebørn«.

Frygter du at skræmme vælgere væk ved at sige, at du er revolutionær marxist?

»Jeg frygter meget, meget lidt, men det, det handler om, og det, jeg gerne vil tale om, det er ikke så meget mærkater, men politik«, svarer hun.

Adspurgt, om man lige så vel kan kalde det 'ideologi' som 'mærkater', svarer Skipper:

»Selvfølgelig har jeg masser af ideologi. Enhedslisten er inspireret af mange bevægelser. Andelsbevægelsen, marxismen... Vores ideologi handler om at skabe nogle grundliggende forandringer, hvor mennesker står øverst og miljøet står øverst. Og at vi får mere demokrati«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun tilføjer, at SAP ikke er et egentligt parti, men »en politisk strømning«.

Tung arv, men klar til opgaven

Revolutionær maxist eller ej, så er det en arv af de store, Pernille Skipper nu skal forvalte. Er der en, der i den grad har symboliseret Enhedslisten, er det stemmeslugeren Johanne Schmidt-Nielsen, der på grund af partiets egne rotationsregler ikke kan genopstille ved næste valg. Derfor har partiet da også siden valget i fjor langsomt og uformelt kørt Pernille Skipper mere og mere i front som partiets talerør i store sager og debatter. Eksempelvis i forbindelse med retsforbeholdsafstemningen i december.

Hun kommer ikke til at ændre noget ved partiets profil indholdsmæssigt, forklarer hun.

»Nej, det ser jeg ikke. Jeg overtager en stafet, men løber videre i præcis samme retning, som Johanne har løbet. Vi er i Enhedslisten faktisk et meget stærkt kollektiv, både i folketingsgruppen og vores parti generelt«.

Hvad tror du, det vil betyde for Enhedslisten, at en af de mest populære politikere i Danmark, ikke længere står i spidsen for partiet, og en mere ukendt politiker træder frem i front?

»Jeg håber og tror, at de fleste af Enhedslistens medlemmer og vælgere stemmer på Enhedslisten, fordi de godt kan lide vores politik og er enig i den kamp, vi fører for social retfærdighed og grøn omstilling. Men det er klart, at Johanne er en af de dygtigste politikere, jeg nogensinde har kendt. Men jeg tror også, jeg er klar, for vi har et stærkt kollektiv i Enhedslisten, og Johanne bliver jo hængende heldigvis«.

Grund til optimisme

Den jurauddannede Pernille Skipper fortsætter indtil videre ved siden af posten som politisk ordfører som retsordfører for partiet. Da hun på et pressemøde kort før Politikens interview med hende bliver spurgt, hvad hendes succeskriterium som politisk ordfører er, svarer hun:

»Åh. Altså, jeg håber selvfølgelig, at Enhedslisten kan blive ved med at fortsætte den rigtigt, rigtig gode udvikling, vi har været igennem i mange år, hvor vi er blevet større og bredere og favner flere og ikke mindst fået indflydelse. Jeg tror, vi har en enorm stor opgave foran os. I takt med at alting rykker mere og mere til højre, så skal vi jo selvfølgelig prøve at søge samarbejdet med de bevægelser og partier, der faktisk vil forandringen«.

Enhedslisten har traditionelt både kæmpet med og mod de andre partier på venstrefløjen, men Pernille Skipper vil forsøge at samle kræfterne til venstre for Socialdemokratiet. Og hun mener, der er grund til optimisme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»For ti år siden, da Enhedslisten talte om at gøre tingene helt anderledes og tænke helt grundlæggende forandringer, da stod vi meget alene. I hvert fald i Folketinget. I dag er der heldigvis grund til meget mere optimisme. Både herhjemme, synes jeg, men også, hvis vi kigger ud i verden Der er Syriza i Grækenland, Bernie Sanders’ bevægelse i USA, Pedemos i Spanien«, siger hun og tilføjer:

»Derfor tror jeg, der er basis for et forandringssamarbejde med dem som ønsker at skabe noget reelt anderledes. Det er selvfølgelig os i Enhedslisten. Det er også Alternativet, måske også SF. Mit håb det er, at vi kan knytte nogle stærkere bånd omkring vores fælles mål, så vi får både en anden dynamik i dansk politik, men også står stærkere til faktisk at skabe den forandring, som vi er fælles om at ønske«.

I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det ikke, at SAP i dag står for Socialistisk ArbejderPolitik og ikke længere Socialistisk Arbejderparti.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden