Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Årsmøde. Efter heftig debat har Enhedslisten besluttet, at partiet stiller op til Europaparlamentet i 2019.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Enhedslisten dropper ægteskabet: Enhedslisten opstiller til EU-Parlamentet

På sit årsmøde har Enhedslisten besluttet at slå op med Folkevægelsen mod EU, når der skal afholdes europaparlamentsvalg i 2019.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Enhedslisten opstiller til det næste europaparlamentsvalg.

Det er netop blevet besluttet med et overtal af røde stemmesedler i vejret på partiets årsmøde.

Her stemte 241 delegerede for.

86 stemte imod, mens 17 undlod at stemme.

Og dermed er det vedtaget, at Enhedslisten selvstændigt stiller op til det næste EU-valg og løsriver sig Folkebevægelsen mod EU, som ellers hidtil har repræsenteret partiet i Europaparlamentet.

Årtiers samarbejde er slut

Siden Enhedslisten blev stiftet i 1989, har partiet anbefalet vælgerne at stemme på Folkebevægelsen mod EU, når der er blevet afholdt europaparlamentsvalg.

Efter dagens beslutning vil Liste Ø fremover komme til at stå på stemmesedlen. For første gang i Enhedslistens historie i 2019, som er næste gang, et europaparlamentsvalg afholdes.

Christian Juhl, som har været imod beslutningen, kalder det »et trist resultat«.

Jeg tror, der er rum til os begge to, så vi forhåbentligt kan få to mandater

»Folkebevægelsen har unægteligt været en vigtig spiller for den danske EU-kritik, og jeg mener, at det er tid til samle kræfterne, som kan få Danmark ud af EU. Folkebevægelsen har stadigvæk Rina Ronja Kari i parlamentet, og det har de forhåbentligt også efter næste valg. Men det bliver under helt andre vilkår. Hvis vi skal gå efter at komme ud af EU, så har vi brug for Folkebevægelsen«, siger folketingsmedlemmet, der er iblandt deltagerne til Enhedslistens årsmøde på Grønnemose Skole i Høje Gladsaxe.

Partiets politiske ordfører, Pernille Skipper, er imidlertid »meget glad« for afgørelsen. Hun tror, at det giver nye muligheder for en fælles modstand mod EU.

»Det har været et personligt ønske fra min side, at vi stiller selvstændigt op. Vi skal have venstrefløjens EU-kritik mere på banen. EU er en udemokratisk størrelse, ja, men vi skal figurere på kampbanen, når EU dikterer økonomisk politik over for befolkningen, når de forhindrer os i at gøre op med social dumping og i at forbyde hormonforstyrrende stoffer«, siger hun.

Også flertal i urafstemning

Folkebevægelsen mod EU er en tværpolitisk bevægelse, som blandt andet har et medlem fra Det Radikale Venstre siddende i ledelsen.

Et af argumenterne bag dagens beslutning er således, at Folkebevægelsen favner for bredt og derfor ikke har mulighed for at føre en ren venstreorienteret tilgang til arbejdet i Europaparlamentet.

Ifølge Pernille Skipper betyder dagens beslutning dog ikke Folkebevægelsens endeligt.

Jeg håber stadigvæk på et valgforbund med Folkebevægelsen. Det er imidlertid hamrende vigtigt, at EU-modstanden ikke bliver formuleret af en højrefløj

»Jeg håber stadigvæk på et valgforbund med Folkebevægelsen. Det er imidlertid hamrende vigtigt, at EU-modstanden ikke bliver formuleret af en højrefløj, som tror, at løsningen er, at Danmark lukker sig ind i en lille bitte boble. Løsningen er et demokratisk, internationalt samarbejde«, siger hun og tilføjer:

»Jeg tror, der er rum til os begge to, så vi forhåbentligt kan få to mandater«.

Enhedslisten havde allerede inden årsmødet loddet stemningen blandt sine næsten 10.000 medlemmer.

En vejledende urafstemning, hvor knap 32 procent af medlemmerne deltog, viste, at et flertal gik ind for at løsrive partiet fra Folkebevægelsen mod EU: 57 stemte for, mens 35 stemte imod.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden