Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regering vil kunne straffe religiøse forkyndere med 2 års fængsel

Hvis man som led i religiøs oplæring »udtrykkeligt billiger« en række strafbare handlinger, skal det kunne straffes med fængsel, foreslår regeringen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen er nu klar med et forslag til, hvordan den vil kriminalisere såkaldt undergravende ytringer.

Forud for et møde torsdag hos kirkeminister Bertel Haarder (V) foreslår regeringen ifølge Politikens oplysninger, at der indføres en paragraf i straffeloven om, at »den, der som led i religiøs oplæring udtrykkeligt billiger« en række specifikke strafbare handlinger, skal straffes med bøde eller fængsel indtil to år.

I forvejen er det ulovligt at billige eksempelvis terrorisme, men forslaget går altså et skridt videre.

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet medvirker umiddelbart gerne.

»Vi vil ikke se passivt til, mens kvinder og børn holdes i radikale forkynderes jerngreb. Det kræver, at vi kan stille dem til ansvar for ytringer som eksempelvis opfordringer til vold mod børn – derfor ser vi gerne på straffeloven«, siger retsordfører Trine Bramsen.

Udlændingeordfører for Dansk Folkeparti Martin Henriksen er også positiv.

»Vi ønsker at kriminalisere, hvis en imam underviser i sharia, stening eller hvordan man skal slå børn, hvis de ikke går til bønnemøder«, siger han.

DF’eren kalder det et vidtgående skridt og et gennembrud, hvis man får vedtaget en stramning som den skitserede.

»Det interessante her er jo, at vi bevæger os ud i en øvelse, som egentlig handler om at tage lovreligionen ud af islam«, mener han og tilføjer: »Derfor kan det være, at det, vi kommer ud med, er ret nyt«.

Uproblematisk med grundloven

Retsordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA) er mere skeptisk.

»Det skal være handlingsorienterede ytringer såsom trusler for eksempel, før vi synes, at det kan være relevant«, siger han.

Debatten om stramninger over for imamer begyndte for et par måneder siden, da skjulte TV2-optagelser med en række yderligtgående imamer og undervisere fra forskellige moskeer blandt andet viste, hvordan tilhørere fik at vide, at børn, der ikke beder, skal slås, mens andre blev undervist i, hvordan sharia foreskriver, at kvinder, der dyrker sex uden for ægteskabet, skal stenes.

Hvilke handlinger, regeringen specifikt vil gøre det strafbart at billige, er ifølge Politikens oplysninger endnu ikke fastlagt i forslaget fra regeringen.

Formelt hører en eventuel kriminalisering af ytringer til under justitsminister Søren Pinds (V) område, men det er kirkeminister Bertel Haarder (V), der leder forhandlingerne.

»Det, jeg har aftalt med kirkeministeren – fordi kirkeministeren skulle bruge de papirer i de interne forhandlinger forud for mødet – det er, at det er ham, der udtaler sig om de forslag«, siger Pind.

Kirkeminister Bertel Haarder er dog heller ikke videre meddelsom.

Adspurgt, om den nævnte formulering er regeringens svar på statsministerens ønske om kriminalisering af undergravende ytringer, svarer han.

»Det vil vise sig«.

Ifølge professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard har forslaget »et meget specifikt formål og er ikke udtryk for en generel eller vidtgående skærpelse«, selvom han dog tilføjer, at der vil være tale om en indskrænkning af ytringsfriheden.

»Det medfører ikke noget problem i forhold til hverken den ene eller den anden bestemmelse i grundloven eller internationale forpligtelser«, siger Jørn Vestergaard og fortsætter:

»Forslaget bygger på en velkendt lovteknik, som i forvejen kendes fra straffelovens bestemmelse om billigelse af en statsundergravende lovovertrædelser eller terrorisme«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden