Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tidligere statsminister Poul Nyrup kalder salget af Dong en »skandale«, efter det er kommet frem, at selskabet er vurderet til mellem 80 og 100 milliarder kroner mod blot 45 mia. siden i 2014.
Foto: LEHMANN MARTIN

Tidligere statsminister Poul Nyrup kalder salget af Dong en »skandale«, efter det er kommet frem, at selskabet er vurderet til mellem 80 og 100 milliarder kroner mod blot 45 mia. siden i 2014.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nyrup: Dong-sag er en katastrofe

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen kalder håndteringen af Dong-sagen for en »kæmpe, kæmpe historisk fejltagelse«.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det er en katastrofe«.

Sådan lyder det fra tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, efter det er kommet frem, at Dong ser ud at til at have en værdi på mellem 83 og 106 milliarder kroner i forbindelse med den kommende børsnotering.

»Staten fraskriver sig et milliardbeløb, som ellers kunne komme statens og vores alle sammens pengepung til gode og blive til gavn for danske pensionskassemedlemmer, som tilbød at købe den aktiepost. Endelig er det en katastrofe, fordi vi solgte på det værst tænkelige tidspunkt til den dårligst tænkelige pris. Vi kan ikke bebrejde andre end staten og Christiansborg for, at det gik så galt, som det gjorde«, siger Poul Nyrup Rasmussen.

Han mener, at tidligere finansminister Bjarne Corydon bærer en del af ansvaret for situationen.

»Der ligger et stort ansvar hos Dongs daglige ledelse og hos den del af Finansministeriet, der havde ansvaret for det her, hvoraf finansministeren også har sit ansvar. Jeg mener, at det var en kæmpe fejl, der blev begået. At vi er gået glip af så mange milliarder, som vi har puttet i lommerne på Goldmann Sachs skyldes vores egen måde at gribe det an på. Det er en kæmpe, kæmpe historisk fejltagelse«, siger den tidligere socialdemokratiske statsminister og fortsætter:

»Alle der har relation til regeringer i Danmark skal gøre sig fuldstændigt klart, at hvis man skal i gang med at spise kirsebær med store flokke af jurister fra Goldmann Sachs, så skal man stå helt anderledes tidligt op og være helt anderledes ekstremt velforberedt. De er vant til at spise små stater til morgenmad«.

Betændt sag

Sammen med tidligere formand for Folketinget Mogen Lykketoft (S) langede han i 2014 ud efter tidligere finansminister Bjarne Corydon for at sælge dele af det statsejede Dong til spotpris. Et salg, der på sigt ville koste den danske stat milliarder af kroner, lød kritikken.

For mens Dong blev prissat til 45 mia. kroner i 2014, advarede kritikere mod, at selskabet var mindst dobbelt så meget værd.

I 2014 afviste koncernchef i Dong Henrik Poulsen al kritik fra den tidligere statsminister.

»Det er klart, at hvis man i sin beregning vælger fuldstændigt at se bort fra en fem-seks årig finanskrise og den igangværende omstilling af energisektoren, så kan man komme frem til nogle meget store tal. Men det er altså tal, der ikke har hold i virkeligheden«, lød det fra Henrik Poulsen.

Men den kritik fra Dongs ledelse var forfejlet, mener Nyrup.

»Vi vidste jo, at Dong allerede havde en række projekter i gang i forhold til vindmøllepakker, der med sikkerhed ville give et afkast i de kommende år af betydelig høj rækkevidde. Dong var ikke i en situation, hvor de stod overfor en konkurs. Dong var i en situation, hvor de manglede likviditet til fremtiden, og den likviditet kunne lige så godt være kommet fra pensionsfonde eller fra et åremålsbetinget erhvervslån, som kunne være betalt med renters rente«, siger han.

I dag vurderes Dong at være mellem 80 - 100 milliarder kroner værd. Værdistigningen betyder, at Goldman Sachs kan se frem til en milliardgevinst, når Dong til juni skal børsnoteres. Også ledelsen i Dong står til en klækkelig sum. »Uhørt«, mener Poul Nyrup Rasmussen.

»Det betyder, at staten fuldstændig uhørt kommer til at punge ud med mellem 27 og 30 millioner kroner til Dongs nuværende, daglige chef og et sted mellem 500-600 millioner kroner til Dongs lederkollegium. For det første mener jeg slet ikke, at der burde være sådanne bonusordninger i statsligt-ejede selskaber. For det andet: Hvis du står overfor at få en voldsom gevinst hjem ved salg af aktier, som du selv har købt meget billigt, så har du i forhandlingssituationen dengang en interesse i, at den købspris, du kan få din aktie til, skal være så lav som mulig. Samfundet har derimod en interesse i, at salgsprisen skal være så høj som mulig. Det er en interessekonflikt«, siger Poul Nyrup Rasmussen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg tror ikke, at man skal blive overrasket, hvis aktiepriserne ender endnu højere end det, der er nævnt af Dong i det her prospekt«.

Mangel på politisk vilje

Sagen om salget af Dong er en af de mest betændt i nyere dansk politisk historie. Sagen endte med at sprænge den tidligere SRSF-regering, mens interne skærmydsler og palaver i Socialdemokratiet forvandlede sig til åbenlys mundhuggeri mellem partiets tilhængere og modstandere af salget. I dag forholder tidligere formand for Folketinget Mogens Lykketoft sig ligeledes skeptisk og ærgerlig.

»Det var jo præcis det, vi (Poul Nyrup og Mogens Lykketoft, red.) sagde den gang. Det var et meget dårligt tidspunkt at indkalde nye investorer. Staten ville have været bedre tjent med selv at lægge pengene ind. Det var det synspunkt, vi prøvede at komme igennem med«, lyder det i dag fra Mogens Lykketoft.

I dag understreger han, at der desværre ikke var »politisk vilje« til at vente med et salg i toppen af den tidligere SR-regering. Det ærgrer ham, fordi den danske stat kunne have tjent flere penge, hvis man havde afvist salget af dele af Dong.

»Hvis der havde været politisk vilje til at udvide aktiekapitalen med statsmidler, så kunne man have tjent flere penge«.

Så Corydon har kostet den danske stat mange penge?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der er i hvert fald nogen gevinster, vi er gået glip af«.

Har man begået fejl?

»Jeg kan ikke sige meget andet end, at hvis der havde været politisk vilje, så havde den danske stat været meget mere velhavende«, siger Mogens Lykketoft.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk foldbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden