Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Årsmøde. På lørdag mødes Alternativets medlemmer til møde i Odense knap et år efter, at partiet kom i Folketinget.
Foto: Lars Just

Årsmøde. På lørdag mødes Alternativets medlemmer til møde i Odense knap et år efter, at partiet kom i Folketinget.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Uffe Elbæk truer med at vælte en S-regering

Alternativet er klar til at vælte en S-ledet regering, hvis kampen mod klimaforandringer og ulighed fejler, siger partileder Uffe Elbæk.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens Folketingets nyeste parti sætter stole op til lørdagens årsmøde i Odense, slår formand Uffe Elbæk fast, at Alternativet vil vælte en socialdemokratisk ledet regering, hvis politikken trækker i den forkerte retning.

»Vi siger, at vi er klar til at vælte regeringen, hvis den politik, som den fører, markant forringer Danmarks muligheder for at agere fornuftigt i forhold til henholdsvis klimakrisen og ulighedskrisen. Alle partier har en smertegrænse for, hvad de vil være med til«, siger han.

Ved sidste valg pegede Alternativet på S-formand Helle Thorning-Schmidt som statsminister. Men denne gang vil Alternativet næppe vælge sin næste statsministerkandidat før, at danskerne har været til stemmeurnerne ved næste folketingsvalg, siger Elbæk.

Kun en ting står klart: Partiet kommer trods alt ikke til at pege på en borgerlig som kongelig undersøger.

LÆS MERE

Den hårde linje over for Socialdemokraterne kommer efter, at gruppeformand Henrik Sass Larsen (S) for nylig tog fløjlshandskerne af og kom med krads kritik af Alternativet, som han ser som et »bluffnummer«. En S-ledet regering vil føre økonomisk politik hen over midten, sagde Sass Larsen. Og skar det ud i pap:

»Hvis præmissen er, at vi kun kan danne regering ved, at Alternativet skal have vetoret i den økonomiske politik, så må de vælte os«, sagde han til Jyllands-Posten.

Det er ikke en udsigt, der luner på Alternativets gang på Christiansborg:

»Det er paradoksalt, at Socialdemokratiet så konsekvent går ud og siger: Vi har lyst til at føre borgerlig økonomisk politik. Det overrasker mig. Det er hverken politisk klogt eller særlig tillidsskabende over for de partier, som eventuelt skal bakke en socialdemokratisk ledet regering op«, siger Uffe Elbæk.

Med en hidtil uset hårdhed giver han Henrik Sass Larsen igen af samme skuffe.

For Uffe Elbæk er ganske enig med den socialdemokratiske gruppeformand. Hvis Alternativet er utilfreds med en kommende S-regering, så kan de ganske rigtigt bare vælte den:

»Det er ikke noget med, at man skal gå ud i medierne og sige: Hvis I ikke kan lide det, så kan I bare vælte os. Fordi: Så vælter vi dem«, siger han.

Vi er klar til at vælte regeringen, hvis den politik, som den fører, markant forringer Danmarks muligheder for at agere fornuftigt i forhold til henholdsvis klimakrisen og ulighedskrisen

Ifølge Elbæk, der selv var kulturminister i S-R-SF-regeringen, så var det »den største fejl«, at regeringen under Helle Thorning-Schmidt (S) valgte at basere regeringsgrundlaget på VK-regeringens økonomiske politik. Dermed skuffede regeringen en masse vælgere og endte med at tabe valget i 2015, siger han.

»Man kan ikke bare komme og sige, at I skal gøre sådan og sådan. Det er sådan klaveret spiller. Nej! Det er en gammel politisk ledelsesstruktur, som vi slet ikke accepterer. Hvis vi skal arbejde sammen, så skal det være tillidsfuldt. Så skal vi snakke om, hvad kan vi blive enige om, og hvad kan vi ikke kan blive enige om. Det er ikke noget med, at man skal gå ud i medierne og sige: Hvis I ikke kan lide det, så kan I bare vælte os. Fordi: Så vælter vi dem«.

Mener du alvorligt, at du er klar til at vælte en socialdemokratisk ledet regering?

»Ja«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der kan gå op til tre år, før folketingsvalget kommer, men magtkampen mellem Socialdemokraterne og Alternativet siger noget om styrkeforholdet og dermed politikken, hvis rød blok igen kommer til magten.

Ingen konkrete krav

Selv om Uffe Elbæk gør det klart, at en ny regering med Alternativets støtte ikke må føre til en markant forringelse af indsatsen for klimaet eller kampen mod ulighed, så vil han ikke fastsætte klare krav til f.eks. nedbringelse af CO2-udslippet eller gini-kvotienten, der bruges til at måle ulighed.

Der kan jo være nogen, der mener, at det så er en gratis omgang?

»Der er garanteret nogle, der spørger: Hvorfor vil I ikke sætte tal på? Hvad kan vi så måle det på? Det spørgsmål må så hænge i luften. Jeg ved bare efter et langt liv, også uden for politik, at konteksten forandrer sig. Jeg tror, vores vælgere har en tiltro til, at vi træffer den bedste, kloge, pragmatiske beslutning i situationen«, siger Uffe Elbæk.

Sass Larsen afviser at kommentere yderligere. Uffe Elbæk var dog i dag til kaffe hos oppositionsleder Mette Frederiksen (S). Han vil ikke referere fra snakken, men kalder det et »rigtigt godt møde«, som var fremadrettet og tillidsvækkende.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden