ÅRSMØDE. Uffe Elbæk talte i dag for partiets medlemmer i Odense.
Foto: Michael Drost-Hansen/Michael Drost-Hansen

ÅRSMØDE. Uffe Elbæk talte i dag for partiets medlemmer i Odense.

Politik

Alternativist: Jeg synes tit og ofte, at politikere taler alt for højt og i floskler. Det er ved at hænge mig langt ud af halsen

Alternativet holder i dag årsmøde i Odense.

Politik

Normalt falder de taktfaste klapsalver fra partisoldaterne på et landsmøde først, når formanden er færdig med sin tale. Men Alternativet er ikke et normalt parti.

Allerede inden Uffe Elbæk får sagt det første ord, vælter applaus, piften og hujende tilråb ned over ham, da han bevæger sig op på podiet for at tale til medlemmerne på partiets årsmøde i Odense.

»Jeg bliver altså lidt bekymret, når der går lidt for meget klap i den«, siger han.

I sin næsten en time lange tale blottet for egentlige nyheder redegør Uffe Elbæk for udviklingen i folketingets nyeste parti, der nu har et bagland på over 10.000 medlemmer. Eller samfundsarkitekter, som Uffe Elbæk kalder dem. I hans optik skal de være med til at udvikle velfærdssamfundet version 2.0.

Uden at komme den konkrete politik meget nærmere lader Uffe Elbæk forstå, at Alternativet er født ud af en kritik af den neoliberale økonomi, der »æder vores natur og hjerter«. Alt sammen til stor begejstring for forsamlingen.

»I er gode til at klappe. I love it«, siger Uffe Elbæk, da applausen igen hagler ned over ham.

LÆS MERE

Mens Uffe Elbæk taler fra podiet i den ene ende af salen i den ombyggede industribygning på Odense Havn, sidder politisk kommentator David Trads i den anden ende og kigger ud over de cirka 600 medlemmer. Mange af dem går rundt i simple t-shirts og sweatshirts med budskaber:

GENERØSITET, MOD og JORDEN KALDER. Det var Uffe Elbæk, der startede med at gå rundt i dem, og nu har det spredt sig.

»Jeg har aldrig før været til et landsmøde, hvor der er en så begejstret stemning«, siger David Trads, der har erklæret, at den store popularitet kan ende med at gøre Uffe Elbæk til statsminister.

HUMOR

Henne langs vinduerne i den store bygning, hvor Alternativet har hængt farverige rispapirlamper op under bjælkerne, er Claus Løwe Klostergaard i gang med et købe en af de famøse sweatshirts. Han har valgt en med påskriften HUMOR. Og det er ikke et tilfældigt valg.

»Humor kan nedbryde en stor mur, hvis vi skal have en dialog og samarbejde om vanskelige ting«, siger han.

Den 34-årige pædagog fra Silkeborg fortæller, at han har stemt lidt forskelligt over årene og har søgt efter et politisk parti at blive medlem af, siden han var 18 år.

»Så kom Alternativet. Der mærkede jeg for første gang, at jeg hører hjemme«, siger Claus Løwe Klostergaard, der nævner humanismen og opgøret med blokpolitikken som en mærkesag.

»Jeg synes tit og ofte, at politikere taler alt for højt og i floskler. Det er ved at hænge mig langt ud af halsen«, siger han.

Onde tunger vil sige, at Uffe Elbæk om nogen taler i floskler. Mens et parti som Liberal Alliance har fremlagt en 2025-plan og fået den gennemregnet af Finansministeriet, så er Alternativet endnu mindre konkret, når de skal svare på, hvordan opgøret med den neoliberale økonomi skal ske.

»Nu er vi ikke så gamle endnu. Vi skal selvfølgelig have noget konkret, hvis endnu flere vælgere skal tage os seriøst. Der er vi også på vej hen«, siger Claus Løwe Klostergaard.

DET ER CRAZY

Mens han valgte ordet HUMOR på sin trøje, så har 29-årige Ane Grøngaard fra Aarhus valgt en t-shirt, der refererer til Uffe Elbæks velkendte glædesudbrud fra valgaftenen, da partiet kom i Folketinget: DET ER CRAZY.

»Jeg havde udviklet et lidt apatisk forhold til Christiansborg-politik og vidste ikke rigtig, hvor jeg skulle gå hen«, siger Ane Grøngaard, der er kommunikationschef på et kunstmuseum i Herning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Også hun har bidt mærke i den begejstrede stemning.

»Folk udefra kan godt få den opfattelse, at det er lidt forceret. Men der er virkelig en positiv stemning i Alternativet. Jeg har været med, da alle troede, at vi var en joke. Nu må man knibe sig selv i armen. Hårene rejser sig på armene af flere omgange«, siger hun.

Men mangler der ikke noget bund i jeres politik?

»For mig at se handler det om, at vi først og fremmest er enige om, at vi vil noget andet. Men vi er også enige om, at vi ikke har svaret endnu. Det er netop problemet ved al politik i dag, at man skal levere en færdig løsning. Hvis vi vil udvikle en helt ny samfundsmodel, velfærdssamfundet 2.0, så ville det være meget vildt, hvis vi efter et år kunne sige, at nu har vi løsningen«.

Men er det ikke fair at forlange af politikere, at de har en løsning?

»Nej. Det synes jeg ikke. Det smukke ligger i en bevidsthed om, at vi ikke har svarene og dem skal vi finde i fællesskab. For mig er det en helt ny politisk kultur. Vi kan ikke som borgere sætte os ned og sige: Nu må politikere inde på Christiansborg løse verdens problemer. Det tror jeg kun vi kan i fællesskab«, siger Ane Grøngaard.

Da Uffe Elbæk er færdig med sin tale, modtager han igen de taktfaste klapsalver. Da han begyndte at snakke, var det officielle medlemstal på 10.058. Mens han har talt, er yderligere 50 kommet til, meddeles det fra podiet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden