Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Thomas Borberg/Jyllands Posten
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Menneskerettighedsinstitut advarer imod hadprædikantliste

Det kan medføre vilkårlighed, hvis »antidemokratiske« holdninger er nok til at forhindre indrejse i Danmark, lyder advarsel.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når et flertal af partier i dag forventes at aftale at lave en offentlig liste over såkaldte hadprædikanter, der fremover skal forbydes adgang til Danmark, sker det med en løftet pegefinger fra Institut for Menneskerettigheder.

I et notat sendt til Kirkeministeriet skriver instituttet, at »det er instituttets vurdering, at der kan være en stor usikkerhed og risiko for vilkårlighed i forbindelse med optagelsen på en sanktionsliste med efterfølgende indrejseforbud«.

Jeg frygter, at det får den modsatte effekt, så unge mennesker, der leder efter ekstremister, som de kan lytte til, nu får en statsautoriseret liste

»Betegnelsen »anti-demokratisk« er meget bred og kan derfor føre til vilkårlighed i anvendelsen. Ligeledes anser instituttet det for problematisk, at udtalelser fremsat i en lukket kreds kan resultere i et indrejseforbud, da det stemmer dårligt overens med den almindelige tilgang i dansk retstradition: at ytringer, der sanktioneres, skal fremsættes med forsæt til udbredelse i en videre kreds og skal have en vis grovhed«, lyder det videre.

Forhandlingerne om at stække de såkaldte hadprædikanter er i nogle uger blevet ført hos kirkeminister Bertel Haarder (V) mellem forskellige ministre, S, DF, SF, LA og K. En række delaftaler er allerede landet, men endnu udestår de to mest kontroversielle forslag fra regeringen: forslaget om en offentlig liste over folk, der skal nægtes adgang til Danmark, samt forslaget om at kriminalisere visse ytringer.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har ikke lagt skjul på, at Danmark med en åben liste over hadprædikanter bliver det første land i verden med en sådan, og så sent som 10. maj fastslog hun i en pressemeddelelse, at listen skal forhindre, at prædikanter kommer til Danmark og går »til angreb på vores samfund med antidemokratiske holdninger«.

Venstre afviser vilkårlighed

I går meldte SF ud, at partiet ikke kommer til at bakke op om, at alene »antidemokratiske« holdninger skal kunne forhindre indrejse i Danmark.

Fra Venstre deltager Carl Holst i forhandlingerne, og han understreger, at listen kun vil »omfatte religiøse forkyndere og lignende«.

»Vi mener ikke, man skal rejse her ind i landet og sige, at man støtter, at det danske demokrati skal erstattes af et diktatur, autokrati eller kalifatstyre«, forklarer han og afviser den vilkårlighed, som Institut for Menneskerettigheder frygter. Det skyldes, at listen skal omfatte religiøse forkyndere fra alle religioner og ikke kun islam, som er årsagen til forslaget.

Betegnelsen "anti-demokratisk" er meget bred og kan derfor føre til vilkårlighed i anvendelsen.

Men har instituttet ikke en pointe i, at betegnelsen »antidemokratisk« er meget bred?

»Jo, det er ikke nemt. Men havde det være nemt, havde man jo nok gjort noget ved det for længst. Det, vi bare siger, er regeringens udgangspunkt for forhandlingerne, er, at udlandske forkyndere, som er kendt for at formidle ekstreme værdier og holdninger i strid med det, man kunne kalde grundlæggende demokratiske værdier, de bør ikke have adgang til Danmark«, svarer Holst og tilføjer:

»Det er derfor, vi vil indføre en national liste med navngivne udenlandske religiøse forkyndere, som kan udelukkes. Formålet med den liste er, at de kan udelukkes fra at få indrejse til Danmark med henvisning til at de må anses for at være en trussel mod den offentlige orden i Danmark«.

Østergaard: Får modsatte effekt

De radikale har for længst meldt sig ud af forhandlingerne og politisk leder Morten Østergaard advarer også mod en offentlig liste over hadprædikanter.

»Jeg frygter, at det får den modsatte effekt, så unge mennesker, der leder efter ekstremister, som de kan lytte til, nu får en statsautoriseret liste. Og man lever i en fjern fortid, hvis man tror, at det at forhindre hadprædikanter i at komme ind over landets grænser, forhindrer deres budskaber i at blive udbredt. Der har vi internettet som redskab i dag, så jeg er dybt bekymret over, om ikke det gør mere skade end gavn med sådan en liste«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden