Foto: Dreyer Mette (arkiv)
Politik

»De første par år hilste jeg aldrig på nogen fra Dansk Folkeparti«

Den velkendte SF'er har besluttet sig for ikke at genopstille til Folketinget.

Politik

Da Özlem Cekic for år tilbage fik hemmelig adresse på grund af trusler mod hendes person, spurgte hendes søn, hvodan det kunne være, at nogen ville hans mor det ondt.

»Jeg sagde til min søn: Det er fordi, at manden er dum. Der er nogle mennesker, der er dumme. Senere gik det op for mig, at den slags svar bare er med til at dæmonisere folk, og det dur ikke«, siger Özlem Cekic.

I dag er selvsamme form for dæmonisering medvirkende til, at Özlem Cekic dropper ambitionen om at vende tilbage til Folketinget. Özlem Cekic er så »skuffet over Christiansborg«, at hun har valgt ikke at genopstille til næste valg, selv om hun er blevet opfordret til at stille op i Københavns Omegns Storkreds i stedet for Holger K. Nielsen, der heller ikke genopstiller.

Dermed mister det hårdt prøvede SF endnu en profil på stemmesedlen. Özlem Cekic blev medlem af Folketinget i 2007 og sad frem til det seneste valg, hvor hun ikke opnåede valg på trods af flere end 7.000 personlige stemmer. Kun rundt regnet 2.000 færre end partileder Pia Olsen Dyhr. Og nu er det altså endegyldigt forbi med Christiansborg.

LÆS MERE

»Jeg troede, at når man blev folketingspolitiker, så var det fordi, man ville gøre en forskel først og fremmest for danskerne. Og at politikerne havde mod til at kæmpe for sagen og ikke kun for karrieremulighederne for dem selv«, skriver Özlem Cekic til sine følgere på Facebook.

Du skriver, at Christiansborg er en del af problemet og ikke en del af løsningen. Hvad mener du med det?

»Christiansborg er god til at grave grøfter mellem befolkningsgrupper. Man udstiller folk uden for arbejdsmarkedet som nassere og borgere med minoritetsbaggrund som årsagen til alverdens problemer. Og man kalder Dansk Folkepartis vælgere for landsbytosser og uintelligente. På den måde skaber begge fløje en dæmonisering. Jeg vil gerne være med til at bygge bro mellem mennesker, og jeg kan ikke se, hvordan Christiansborg formår at gøre det«.

Hvad mener du med, at politikerne kæmper for deres egne karrieremuligheder og ikke en sag?

»Det er fordi, jeg naivt troede, at det handlede om at gøre en forskel. Det er gået op for mig, at folks personlige ambitioner på Christiansborg skygger for de bedste resultater for Danmark. Der går for meget taktik og spin i det. I stedet for at spørge, hvad der gavner danskerne, så spørger politikerne, hvad der er bedst for dem selv. Politikerne svarer ikke på spørgsmål, fordi de hele tiden vil holde døren på klem for egne muligheder. Det vigtigste for en politiker må være at skabe resultater i stedet for at jagte en vis kreds, udvalgspost eller ministerbil«.

Kan du komme med et konkret eksempel på, at det er sket?

»Nej. Jeg vil ikke udpege den ene eller den anden. Generelt vil jeg bare sige, at mod er den største mangelvare i dansk politik«.

Omvendt vil mange mene, at Danmark er et af de sundeste demokratier i verden uden korruption og andre onder?

»Der er ikke en eneste måling, hvor tilliden til de valgte politikere er høj. De ligger i bunden sammen med journalisterne. Det er ikke det danske demokrati, velfærdssystemet eller retssikkerheden, jeg angriber. Det er de folkevalgte på Christiansborg. Jeg har også selv været med til at dæmonisere. De første par år i Folketinget hilste jeg aldrig på nogen fra Dansk Folkeparti, fordi de i mine øjne var dårlige mennesker. Men over årene er jeg blevet mere opmærksom på, at man ikke skal dæmonisere folk«.

Hvorfor bliver du ikke på Christiansborg for at ændre systemet indefra, hvis du er utilfreds?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det har jeg prøvet gennem otte år. Selv mine kritikere vil sige, at jeg har taget mange kampe«.

LÆS MERE

Fremover vil Özlem Cekic arbejde med integration for virksomheder, kommuner og uddannelsesinstitutioner for at skabe flere mønsterbrydere. I sin opdatering på Facebook betegner hun sig i den forbindelse som en »praktiker«.

Er det i virkeligheden ikke din egen erkendelse af, at du ikke er en rigtig politiker?

»Tænk sig, at man for at være rigtig politiker skal leve op til kriterier om kun at tænke på sin egen karriere, ikke svare på spørgsmål og alle de her ting. Jeg har besluttet mig for, at jeg i hvert fald ikke skal være på Christiansborg. Jeg vil stadig være politisk. Det lyder så dramatisk - det her med farvel. Men jeg vil stadig blande mig i debatten og forhåbentlig vil man høre meget mere til mig end hidtil. Det skal bare ikke være på Christiansborg«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce