Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Magtdeling. Ifølge formanden for Den Danske Dommerforeningen, Mikael Sjöberg, er Inger Støjbergs (V) nye lovforslag lidt for tæt på de uafhængige domstoles territorium.
Foto: Jens Dresling (arkivfoto)

Magtdeling. Ifølge formanden for Den Danske Dommerforeningen, Mikael Sjöberg, er Inger Støjbergs (V) nye lovforslag lidt for tæt på de uafhængige domstoles territorium.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dommere advarer mod Støjbergs stramninger

Ministers ønske om straf i sager om overtrædelser af tålt ophold er så detaljeret, at det truer de uafhængige domstole, advarer Dommerforeningen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udlændingeminister Inger Støjbergs markante forslag til nyt strafniveau for overtrædelser af reglerne for udlændinge på tålt ophold sætter et af grundprincipperne i retssystemet, det frie dommerskøn, på spil.

Det mener formanden for Den Danske Dommerforening, Mikael Sjöberg, efter at have kigget nærmere på et meget detaljeret skema over strafniveau, som Inger Støjberg har lagt i forbindelse med sit strammerforslag.

»Det er jo et politisk valg, om man vil stramme lovgivningen, og det skal vi nok følge. Men der er et stykke vej derfra og så til at lovgive så minutiøst, som der her lægges op til«, siger Dommerforeningens formand og tilføjer:

»Du går ind og fjerner de uafhængige domstole. Vi kan godt læse indenad, men samtidig forbeholder vi os retten til at skønne i de konkrete tilfælde, hvis vi får en god forklaring i retten«.

Udlændinge på tålt ophold er personer, som er udvist af Danmark – oftest på grund af kriminalitet – men som ikke kan udvises til deres hjemland.

Regeringen tog i går hul på forhandlinger, som skal munde ud i skærpet kontrol og straf for udlændinge på tålt ophold.

Føler sig som en computer

Dommerformanden mener, at forslaget viser mistillid til domstolene.

Foreningen har ingen bemærkninger til selve strafskærpelsen, men efterlyser, at regeringen i stedet for et minutiøst skema havde holdt sig til at angive retningen for normalstraffen i de forskellige tilfælde, så dommerne fortsat har mulighed for at skønne individuelt, lytte til gode forklaringer og argumenter fra forsvareren.

Når man lovgiver så minutiøst, så gør man populært sagt regering og Folketing til domstole

»Med dette skema overlader man intet til dommerens skøn. Når man lovgiver så minutiøst, så gør man populært sagt regering og Folketing til domstole«, advarer Mikael Sjöberg.

Ofte har personer på tålt ophold hyppig meldepligt til politiet, så myndighederne ved, hvor de er, hvis de på et tidspunkt vurderes at kunne hjemsendes. Hidtil har overtrædelser af opholds- eller meldepligten for udlændinge på tålt ophold i særlig grove tilfælde ført til fængselsstraf i 40 dage. Inger Støjberg foreslår en mangedobling af strafniveauet.

Midlet er et skema, som nøjagtigt udstikker, hvilken straf dommerne bør dømme i de forskellige antal af overtrædelser af reglerne.

Anklagemyndighedens skøn over det nuværende strafniveau viser, at personer, der har overtrådt opholds- og meldepligten mellem 1.200 og 1.400 gange hidtil har udløst fængsel i 40 dage. Fremover skal det eksempelvis udløse fængsel i 50 dage i førstegangsovertrædelser og i op til 5 måneder næste gang, fremgår det af ministeriets skema.

Herudover indføres en helt ny form for straf, hvor personen først skal i fængsel og dernæst føres til udrejsecentret, der placeres på Kærshovedgaard i en plantage ved Ikast. Her skal den pågældende afsone resten af straffen med fodlænke.

»Kommer der strafskærpelse, retter domstolene ind. Regeringen og Folketing kunne opnå det samme ved i bemærkninger at skrive, at de ønsker en væsentlig strafskærpelse. Men denne fremgangsmåde piller ved de uafhængige domstole. Man føler sig nærmest som en computer«, siger Mikael Sjöberg.

Støjberg: Det er ikke usædvanligt

Udlændingeminister Inger Støjberg siger, at hun er »lodret« uenig i kritikken.

»Det må nu engang være sådan, at det er lovgivers ret at angive et ønsket strafniveau. Det har været nogle meget milde straffe, der er faldet, og det ønsker jeg at gøre op med«, siger hun.

Når du gør det så skematisk, fjerner du så ikke muligheden for en retfærdig prøvelse af sin sag?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det vil fortsat være domstolene, der udmåler straf i de konkrate sager, men der er ikke noget usædvanligt i, at lovgivere er præcise om det ønskede strafniveau. Og der er nu givet et meget kraftigt signal både til de, som er på tålt ophold, og de, der er permanent udvist. Og det er også et signal til dommerne«, siger Støjberg og tilføjer: »Problemet er, at de straffe, der er faldet hidtil, er meget milde og det, synes jeg, er forkert«.

SE OGSÅ:

Advokat Christian Dahlager, har tidligere fået medhold ved Højesteret i en sag om vilkårene for en person på tålt ophold. I den sag skal Udlændingeministeriet nu betale erstatning til udlændingen.

Christian Dahlager kalder lovforslaget et brud på retssikkerheden i Danmark.

»Det er stærkt betænkeligt, at regeringen og Folketing tiltager sig en kompetence, som de ifølge grundloven slet ikke har. De glemmer, at man i det danske systemt har en konkret afgørelse i hver sag, hvor en uddannet og professionel dommer sikrer, at vi får nogle rigtige afgørelser. Folketinget har forstand på politik og ikke på hvordan man dømmer. Det her forslag ryster retssikkerheden fordi man i stedet indfører et automatiseret strafsystem«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden