Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
DALSGAARD MIRIAM
Foto: DALSGAARD MIRIAM

Tronarving? Et internt opgør lurer under overfladen i Venstre. Udenrigsminister Kristian Jensen har ikke lagt skjult på, at han søger mod toppen. Her til Folketingets afslutningsdebat.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Formandsopgør lurer i Venstre

Kristian Jensen vil blive mødt af en modkandidat, når Lars Løkke Rasmussen stopper som formand for Venstre, forudsiger en række kilder i partitoppen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kampvalg, som Venstres næstformand, Kristian Jensen, for nylig erklærede sig parat til at tage for at kravle op på Venstres »øverste skammel«, tegner til at blive en realitet.

Politiken har gennem en måned talt med en række medlemmer af regeringen, Venstres folketingsgruppe og personer i den blå blok. De regner det som en ubestridelig kendsgerning, at Kristian Jensen vil blive udfordret af en stærk modkandidat, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) en dag trækker sig fra sin formandspost.

Siden Venstres seneste magtopgør for to år siden har partitoppen forsøgt at kvæle enhver diskussion om partiets arvefølge, men internt er spekulationerne ikke forsvundet.

Sker det, vil det være første gang, siden Uffe Ellemann-Jensen tilbage i 1984 udfordrede og slog Ivar Hansen i et kampvalg om formandsposten i Venstre.

I øjeblikket peger pilen på Venstres gruppeformand, Søren Gade, som Lars Løkke Rasmussens støtter også kørte i stilling i magtopgøret i 2014. Søren Gade har tvetydigt tilkendegivet, at han ikke har »ambitionen« om at blive formand.

Men han har ikke – på linje med f.eks. erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen – blankt afvist det. Det samme gælder justitsminister Søren Pind (V) og udlændingeminister Inger Støjberg (V), der heller ikke støtter Kristian Jensen som formand.

Siden Venstres seneste magtopgør for to år siden har partitoppen forsøgt at kvæle enhver diskussion om partiets arvefølge, men internt er spekulationerne ikke forsvundet.

På partiets fløje er der vidt forskellige vurderinger af Kristian Jensens chancer i et fremtidigt formandsopgør. I hans egen lejr regnes det for sikkert, at han efter mange år som næstformand vil kunne slå enhver, der stiller op.

Blandt hans modstandere vurderes Søren Gades mulighed for at vippe Jensen af pinden for at ligge et sted mellem 50 og 70 pct. Fra den fløj tilføjes det, at Kristian Jensen ikke vil være stærk nok til at kunne vinde, selv om Lars Løkke Rasmussen i forbindelse med sin afgang måtte vælge at pege på Kristian Jensen som sin afløser.

En række kilder i toppen af partiet udtrykker samtidig forundring over Søren Gades arbejde som gruppeformand. Selv blandt kilder uden for Kristian Jensens kreds er der kilder, der mener, at Søren Gade er for lidt til stede på Christiansborg.

Samtidig rapporteres det, at Lars Løkke og Kristian Jensen efter magtopgøret i 2014 har fået en god relation til hinanden.

Formandsspørgsmålet dukkede senest frem i marts i forbindelse med diskussionen om Kristian Jensens formandsambitioner. En stribe Venstre-folk understreger, at positioneringerne i partiet hverken påvirker regeringens eller folketingsgruppens arbejde i det daglige.

Historisk dårlige meningsmålinger

Venstres meningsmålinger ligger for tiden historisk lavt: flere procentpoint under sidste års katastrofevalg på 19,5 pct. af stemmerne. Næste år truer et kommunalvalg, hvor partiet skal forsvare en magtposition, hvor partiet i dag råder over halvdelen af landets borgmesterposter.

Den interne positionering, der i marts blev startet af Kristian Jensen og fulgt op af netop Søren Gade, ligger og lurer under overfladen i regeringspartiet - uden for Løkkes kontrol.

I Venstre regnes det for givet, at Lars Løkke Rasmussen vil blive og kæmpe for at sikre et genvalg til sig selv og regeringen. Derfor er det et helt åbent spørgsmål, hvornår formandsspørgsmålet i praksis bliver aktuelt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men den interne positionering, der i marts blev startet af Kristian Jensen og fulgt op af netop Søren Gade, ligger og lurer under overfladen i regeringspartiet – uden for Løkkes kontrol.

I den kommende uge vil Venstre under folkemødet på Bornholm fejre årsdagen for folketingsvalget, der trods massiv tilbagegang til Venstre førte til dannelsen af den smalle etpartiregering.

Venstre fremhæver i en annoncekampagne den lange række aftaler, der er indgået, men det er samtidig et faktum, at en mammutopgave uden garanti for succes venter, når regeringens 2025-plan til efteråret skal forhandles på plads i en samspilsramt blå blok, der gennem hele foråret har vist sprækker.

Regeringens ambition er at blive siddende i mere end en enkelt sæson. Et valg i utide kan aktualisere den positionering om formandsposten, som indtil videre fortrinsvis kører under radaren.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden