Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
STRAMNING. Ny lov strammer reglernes for familiesammenføring, hvor alle børn over otte år skal integrationsvurderes, før de kan blive familiesammenført med den herboende forælder.
Foto: JENS DRESLING

STRAMNING. Ny lov strammer reglernes for familiesammenføring, hvor alle børn over otte år skal integrationsvurderes, før de kan blive familiesammenført med den herboende forælder.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny hastelov vedtaget: Børn over otte år skal integrationsvurderes

Trods massiv kritik har flertal i Folketinget hastestrammet reglerne for familiesammenføring.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et flertal i Folketinget har netop vedtaget, at alle børn over otte år, og som har en forælder i hjemlandet, fremover skal integrationsvurderes, før de kan blive familiesammenført med en forælder i Danmark.

Det foregik under store protester fra oppositionen.

»Vi fik det sidste høringsnotat for 20 minutter siden. Det er grundlæggende noget makværk, at vi ikke har et oplyst grundlag at tage stilling til lovforslag på. Vi ved ikke engang, hvor stor en persongruppe, det drejer sig om«, siger Radikale Venstres udlændingeordfører Sofie Carsten Nielsen.

Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Socialdemokraterne stemte for forslaget.

Før har man været undtaget fra dette krav, hvis man søgte om familiesammenføring inden for to år. De nye stramninger er en konsekvens af, at EU-domstolen i april afgjorde, at reglen om de to år er i strid med EU's associeringsaftale med Tyrkiet.

Det er grundlæggende noget makværk, at vi ikke har et oplyst grundlag at tage stilling til lovforslag på

Derfor er den danske udlændingelov nu blevet strammet, så den er i overensstemmelse med Danmarks internationale forpligtelser.

Vedtagelsen i dag er et resultat af en hastebehandling, som har mødt kritik blandt oppositionen.

Lovforslaget blev fremsat tirsdag den 31. maj, derfor har forskellige organisationer og parter kun haft 48 timer til at indgive deres høringssvar. Og det har formentlig har afholdt mange fra at komme med deres indsigelser, mener generalsekretær i Advokatsamfundet Torben Jensen.

Voldsomt udemokratisk

I Folketingssalen i dag kaldte Sofie Carsten Nielsen den komprimerede proces for »foragt for folkestyret« og efterlyste mere betænkningstid.

»Jeg har svært ved at forstå, hvorfor det skal ske på under tre døgn frem for at vente til efter sommerferien«.

Også Enhedslistens udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen er meget utilfreds med hastebehandlingen.

»Det er en ikke bare forhastet, men en sjusket lovgivningsproces med manglende respekt for folkestyret. Man lytter ikke til civilsamfundet, og det er voldsomt udemokratisk. Organisationerne kan ikke nå at komme med kvalificerede høringssvar«, siger hun og understreger, at aktører som blandt andre Børnerådet eller Red Barnet på grund af tidspres ikke har kunnet indgive høringssvar.

I sit svar til de utilfredse politikere forklarer udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg, at det er uansvarligt at gå en sommer i møde uden integrationskrav til børn over otte år.

»Grundlæggende er det bedst at kunne overholde frister, men vi er i en situation, hvor det ikke kan lade sig gøre«.

Venstres udlændinge- og integrationsordfører Marcus Knuth mener ikke, at de foregående dages hastebehandling er udemokratisk.

»Det er ikke unormalt at hastebehandle, når situationen kræver det. Og vi har et flertal for at hastebehandle, derfor er det her demokratisk. Vi kan ikke efterlade et hul i dansk lovgivningen hen over sommeren, når det gælder noget så centralt som familiesammenføring«, mener han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden